ewa1008 06.04.05, 17:17 Witam, proszę o informację czy miałyście do czynienia z takim schorzeniem. Moja córcia miała raz takie drgawki. Lekarz uspakaja nas, ale jak każda matka troszkę się martwię. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: Drgawki gorączkowe 06.04.05, 20:46 u małych dzieci to rzeczywiście dość częsta przypadłość. na przyszłość pamiętaj żeby w razie choroby stale kontrolować temperaturę, i jak podniesie się do 38, obniżać ją. ja polecam czopki Efferalgan 80mg dla maluchów, powyżej roku 150mg. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 18:50 Witaj, moja córka też miewa drgawki gorączkowe i traci przy tym przytomność i nie możesz zostawić tego bez dokładnego badania. Wysoka gorączka ZAWSZE jest z jakiegoś powodu. Ja z moją córką spędziłam miesiąc w szpitalu właśnie z powodu drgawek i utraty przytomności. Pierszym zrobionym badaniem była punkcja w celu wykluczenia zapalenia opon mózgowych. Moja córka miewa bardzo wysokie stany zapalne. Drgawki, jeśli już do nich dochodzi, należy przerwać lekiem o nazwie diazepam, jest to wlewka doodbytnicza. Chodzi o to aby nie dopuścić do urazów i utraty przytomności. Jeśli już mała dostaje temperatury to podaję jej lek na spędzenie gorączki, aby nie dopuścić do temp. powyżej 39 st. Na nia działa wyłącznie pyralgin w czopkach, np. nurofenu czy paracetamolu mogłaby wypić butelke i temperatura nie spadnie nawet o kreskę. Proponuję Ci jednak zrobić dokładniejsze badania. Pozdrawiam Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 19:13 Jeżeli lekarz Was zapewnia że to nic wielkiego, myślę że nie masz się czym martwić. Zaufaj swojemu lekarzowi, tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 19:39 Niekoniecznie, mnie lekarz z też pogotowia powiedział że to nic wielkiego, że tak się zdarza itd. a następnego dnia mała została odwieziona do szpitala na sygnale. Powinna była tam trafić 12 godz. wcześniej. Moim zdaniem lepiej zasięgnąć informacji innego lekarza, zrobić dodatkowe badania, bo drgawki moga być również oznaką wielu innych chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 19:46 moja rodzinna przy wysokich temp.zalecala podawanie dziecku relanium w syropieby uniknac drgawek ktore czasem moga byc niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
anati2 Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 20:01 Moj syn miał jako niespełna 2-latek drgawki gorączkowe.Był podziębiony i w nocy temperatura bardzo gwałtownie wzrosla.Pediatra uspokoił nas takze ze jesli towarzyszyly chorobie nie nalezy panikowac(wazne jest tez ile czasu trwaly i jak byly sine).Zastrzegl ze jesli sie powtórzą nalezy zrobic w szpitalu badania,a profilaktycznie w czasie kazdej choroby z goraczka podawalismy synowi zapisane czopki przeciw drgawkowe (podawane uzupelniajaco do tych na gorączke),ale niestety nazwy nie pamiętam.Syn wyrósł juz z tego i teraz bardzo spokojnie przechodzi gorączkę.Tak wiec zaufaj swojemu lekarzowi, ale obserwuj dziecko w czasie nastepnej choroby bardzo uwaznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: Drgawki gorączkowe 08.04.05, 18:32 witaj przezylam to 3 razy ..zawsze przy wysokich goraczkach...drzalam przy kazdym kichnieciu kazdej chrypce i odruchowo kladlam reke na czole ciagle sprawdzajac czy nie ma goraczki..teraz ma 7 lat i juz inaczej choruje lagodniej/odpukac/drgawki goraczkowe moga sie pojawiac do 5 roku zycia wiec musisz byc czujna ..przeczytalam mnostwo artykulow i wypowiedzi na ten temat chcialam wiedziec wszystko bo bylam przerazona...co do srodka na drgawki to mielismy zawsze w domu relanium we wlewce doodbytniczej aby dawac przy goraczkach lub szybko przerwac napad kiedy sie pojawial/szkoda ze dopiero prywatny lekarz po 2 drgawkach wspomnial o tym leku/powodzenia i oby nigdy Wam sie to nie pojawilo Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Drgawki gorączkowe 09.04.05, 10:06 Uważam że o 2 sprawach rodzice powinni być poinformowani profilaktycznie:o drgawkach goraczkowych i zapaleniu krtani z dusznoscia.To 2 nagłe sytuacje/nie wypadkowe/ kiedy dzieja sie rzeczy dramatyczne a rodzice sa spanikowani ,bo mysla ze dziecko umiera i zamiast gnac szybko ,ale bez paniki na pogotowie albo je wezwac ,miotaja sie i nie wiedza co robic.Przeszłam przez obydwa przypadki u tego samego dziecka i po 1 razach kiedy robilismy idiotyczne rzeczy/wysyłanie karetki na stary numer ale nowa ulicę,moczenie w wodzie czego robić nie wolno,i zwyczajna histeria kiedy biegałam w środku nocy wkoło bloków aż znajomi mnie złapali i razem z dzieckiem w kołdrze zawieźli na pogotowie,karetka w tym czasie szukała adresu którego nie ma./każdy nastepny raz to była szybka interwencja, ale bez paniki.Na drgawki profilaktycznie podawalismy relanium jak sie zaczynała infekcja i potem przez 3-4 dni,to zabezpieczało skutecznie no i unikanie okazji do zachorowania.Synek ma teraz 5,5 roku,na krtań nie chorował juz 2 lata a drgawki /miał 2 razy/wiecej nie wystapiły/ostatnio w wieku 2 latek/ale relanium mam w domu zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: Drgawki gorączkowe 09.04.05, 19:24 zgadzam sie z Toba tylko ze nie ma co sie dziwic rodzicom ktorzy widza to 1 raz/wyglada tak jakby dziecko umieralo/...jesli to byly drgawki goraczkowe to nie maja prawa pojawic sie po 5 roku zycia/tak mi mowil kazdy neurolog a bylo ich 5/jesli sie pojawiaja po tym okresie to traktowane sa raczej jako padaczka apropo krtani to to tez przerabialam 2 lata temu w Mikolaja/dal mi popalic ten moj synus az mi sie wiecej dzieci odechcialo/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1008 Re: Drgawki gorączkowe 10.04.05, 11:00 Witajcie, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Zuzia oczywiście została od razu przebadana, zrobiliśmy EEG główki, badanie dna oka i inne podstawowe badania. Gdyby wystąpiły drgawki mam podać RELSED również doodbytniczo. Jeśli będzie gorączka to zwykłe środki przeciwgoraczkowe - to są zalecenia lekarza. Teraz cały czas pilnuję, żeby się nie przeziębiła. Mam nadzieję, że drgawki już nie wystąpią. A czy zdecydowałyście się wysłać dzieci do przedszkola? Takie maluchy gorączkują błyskawicznie i Przedszkolanka może tego nawet nie zauważyć. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: Drgawki gorączkowe 10.04.05, 17:54 witaj ja poslalam swojego synka do przedszkola dopiero w 4 roku zycia ..nie dalam go do przedszkola wczesniej poniewaz balam sie infekcji ktore w przedszkolu sa norma ...co do Twoich obaw ze w przedszkolu nie zauwaza goraczki to radzilabym Ci poinformowac ich ze dziecko mialo drgawki przy goraczce i zeby zwracaly wieksza uwage bo to powazna sprawa...to podziala bo beda sie baly/ja tak zrobilam i dmuchaly na niego /w przedszkolu niestety nie unikniesz chorob moj maly chorowal na poczatku co miesiac teraz jest w starszakach i mam wrazenie ze juz sie wychorowal bo mamy spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1008 Re: Drgawki gorączkowe 10.04.05, 18:09 Dziękuję za odpowiedź. Zuzia skończyła dopiero 2 latka dlatego jeszcze nie chcę jej zapisać do przedszkola. Pytałam z ciekawości bo myśłałam, że we wrześniu 2006 rozpocznie edukację przedszkolną, ale chyba jednak zostanie w domu. Ja nie pracuję i mogę się Nią zająć Odpowiedz Link Zgłoś