Dodaj do ulubionych

Drgawki gorączkowe

06.04.05, 17:17
Witam,
proszę o informację czy miałyście do czynienia z takim schorzeniem.
Moja córcia miała raz takie drgawki. Lekarz uspakaja nas, ale jak każda matka
troszkę się martwię.
Ewa
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Drgawki gorączkowe 06.04.05, 20:46
      u małych dzieci to rzeczywiście dość częsta przypadłość. na przyszłość pamiętaj
      żeby w razie choroby stale kontrolować temperaturę, i jak podniesie się do 38,
      obniżać ją. ja polecam czopki Efferalgan 80mg dla maluchów, powyżej roku 150mg.
    • gabrysia_s Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 18:50
      Witaj,
      moja córka też miewa drgawki gorączkowe i traci przy tym przytomność i nie
      możesz zostawić tego bez dokładnego badania. Wysoka gorączka ZAWSZE jest z
      jakiegoś powodu. Ja z moją córką spędziłam miesiąc w szpitalu właśnie z powodu
      drgawek i utraty przytomności. Pierszym zrobionym badaniem była punkcja w celu
      wykluczenia zapalenia opon mózgowych. Moja córka miewa bardzo wysokie stany
      zapalne.
      Drgawki, jeśli już do nich dochodzi, należy przerwać lekiem o nazwie diazepam,
      jest to wlewka doodbytnicza. Chodzi o to aby nie dopuścić do urazów i utraty
      przytomności.
      Jeśli już mała dostaje temperatury to podaję jej lek na spędzenie gorączki, aby
      nie dopuścić do temp. powyżej 39 st. Na nia działa wyłącznie pyralgin w
      czopkach, np. nurofenu czy paracetamolu mogłaby wypić butelke i temperatura nie
      spadnie nawet o kreskę.
      Proponuję Ci jednak zrobić dokładniejsze badania.

Pozdrawiam
      Gabi
    • kasiula.m Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 19:13
      Jeżeli lekarz Was zapewnia że to nic wielkiego, myślę że nie masz się czym
      martwić.
      Zaufaj swojemu lekarzowi, tak myślę.
      • gabrysia_s Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 19:39
        Niekoniecznie, mnie lekarz z też pogotowia powiedział że to nic wielkiego, że
        tak się zdarza itd. a następnego dnia mała została odwieziona do szpitala na
        sygnale. Powinna była tam trafić 12 godz. wcześniej.
        Moim zdaniem lepiej zasięgnąć informacji innego lekarza, zrobić dodatkowe
        badania, bo drgawki moga być również oznaką wielu innych chorób.
        • patyczako Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 19:46
          moja rodzinna przy wysokich temp.zalecala podawanie dziecku relanium w
          syropieby uniknac drgawek ktore czasem moga byc niebezpieczne
    • anati2 Re: Drgawki gorączkowe 07.04.05, 20:01
      Moj syn miał jako niespełna 2-latek drgawki gorączkowe.Był podziębiony i w nocy
      temperatura bardzo gwałtownie wzrosla.Pediatra uspokoił nas takze ze jesli
      towarzyszyly chorobie nie nalezy panikowac(wazne jest tez ile czasu trwaly i
      jak byly sine).Zastrzegl ze jesli sie powtórzą nalezy zrobic w szpitalu
      badania,a profilaktycznie w czasie kazdej choroby z goraczka podawalismy synowi
      zapisane czopki przeciw drgawkowe (podawane uzupelniajaco do tych na
      gorączke),ale niestety nazwy nie pamiętam.Syn wyrósł juz z tego i teraz bardzo
      spokojnie przechodzi gorączkę.Tak wiec zaufaj swojemu lekarzowi, ale obserwuj
      dziecko w czasie nastepnej choroby bardzo uwaznie. Pozdrawiam
      • mama5611 Re: Drgawki gorączkowe 08.04.05, 18:32
        witaj przezylam to 3 razy ..zawsze przy wysokich goraczkach...drzalam przy
        kazdym kichnieciu kazdej chrypce i odruchowo kladlam reke na czole ciagle
        sprawdzajac czy nie ma goraczki..teraz ma 7 lat i juz inaczej choruje
        lagodniej/odpukac/drgawki goraczkowe moga sie pojawiac do 5 roku zycia wiec
        musisz byc czujna ..przeczytalam mnostwo artykulow i wypowiedzi na ten temat
        chcialam wiedziec wszystko bo bylam przerazona...co do srodka na drgawki to
        mielismy zawsze w domu relanium we wlewce doodbytniczej aby dawac przy
        goraczkach lub szybko przerwac napad kiedy sie pojawial/szkoda ze dopiero
        prywatny lekarz po 2 drgawkach wspomnial o tym leku/powodzenia i oby nigdy Wam
        sie to nie pojawilo
        • luxfera1 Re: Drgawki gorączkowe 09.04.05, 10:06
          Uważam że o 2 sprawach rodzice powinni być poinformowani profilaktycznie:o
          drgawkach goraczkowych i zapaleniu krtani z dusznoscia.To 2 nagłe sytuacje/nie
          wypadkowe/ kiedy dzieja sie rzeczy dramatyczne a rodzice sa spanikowani ,bo
          mysla ze dziecko umiera i zamiast gnac szybko ,ale bez paniki na pogotowie albo
          je wezwac ,miotaja sie i nie wiedza co robic.Przeszłam przez obydwa przypadki u
          tego samego dziecka i po 1 razach kiedy robilismy idiotyczne rzeczy/wysyłanie
          karetki na stary numer ale nowa ulicę,moczenie w wodzie czego robić nie wolno,i
          zwyczajna histeria kiedy biegałam w środku nocy wkoło bloków aż znajomi mnie
          złapali i razem z dzieckiem w kołdrze zawieźli na pogotowie,karetka w tym
          czasie szukała adresu którego nie ma./każdy nastepny raz to była szybka
          interwencja, ale bez paniki.Na drgawki profilaktycznie podawalismy relanium jak
          sie zaczynała infekcja i potem przez 3-4 dni,to zabezpieczało skutecznie no i
          unikanie okazji do zachorowania.Synek ma teraz 5,5 roku,na krtań nie chorował
          juz 2 lata a drgawki /miał 2 razy/wiecej nie wystapiły/ostatnio w wieku 2
          latek/ale relanium mam w domu zawsze.
          • mama5611 Re: Drgawki gorączkowe 09.04.05, 19:24
            zgadzam sie z Toba tylko ze nie ma co sie dziwic rodzicom ktorzy widza to 1
            raz/wyglada tak jakby dziecko umieralo/...jesli to byly drgawki goraczkowe to
            nie maja prawa pojawic sie po 5 roku zycia/tak mi mowil kazdy neurolog a bylo
            ich 5/jesli sie pojawiaja po tym okresie to traktowane sa raczej jako padaczka
            apropo krtani to to tez przerabialam 2 lata temu w Mikolaja/dal mi popalic ten
            moj synus az mi sie wiecej dzieci odechcialo/
    • ewa1008 Re: Drgawki gorączkowe 10.04.05, 11:00
      Witajcie,
      bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
      Zuzia oczywiście została od razu przebadana, zrobiliśmy EEG główki, badanie dna
      oka i inne podstawowe badania.
      Gdyby wystąpiły drgawki mam podać RELSED również doodbytniczo. Jeśli będzie
      gorączka to zwykłe środki przeciwgoraczkowe - to są zalecenia lekarza.
      Teraz cały czas pilnuję, żeby się nie przeziębiła.
      Mam nadzieję, że drgawki już nie wystąpią.
      A czy zdecydowałyście się wysłać dzieci do przedszkola? Takie maluchy
      gorączkują błyskawicznie i Przedszkolanka może tego nawet nie zauważyć.
      Pozdrawiam Ewa
      • mama5611 Re: Drgawki gorączkowe 10.04.05, 17:54
        witaj ja poslalam swojego synka do przedszkola dopiero w 4 roku zycia ..nie
        dalam go do przedszkola wczesniej poniewaz balam sie infekcji ktore w
        przedszkolu sa norma ...co do Twoich obaw ze w przedszkolu nie zauwaza goraczki
        to radzilabym Ci poinformowac ich ze dziecko mialo drgawki przy goraczce i zeby
        zwracaly wieksza uwage bo to powazna sprawa...to podziala bo beda sie baly/ja
        tak zrobilam i dmuchaly na niego /w przedszkolu niestety nie unikniesz chorob
        moj maly chorowal na poczatku co miesiac teraz jest w starszakach i mam
        wrazenie ze juz sie wychorowal bo mamy spokoj
        • ewa1008 Re: Drgawki gorączkowe 10.04.05, 18:09
          Dziękuję za odpowiedź.
          Zuzia skończyła dopiero 2 latka dlatego jeszcze nie chcę jej zapisać do
          przedszkola. Pytałam z ciekawości bo myśłałam, że we wrześniu 2006 rozpocznie
          edukację przedszkolną, ale chyba jednak zostanie w domu. Ja nie pracuję i mogę
          się Nią zająć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka