Dodaj do ulubionych

Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10.04.05, 21:43
mój 9 miesięczny syn cierpi na zaparcia dostaje w tej chwili debridat,
laktulosum,enterol 250 nic to jednak nie pomaga, sama już nie wiem co może
jeść a czego nie.Synek jest karmiony teraz sztucznie a tylko w nocy ssie
pierś.Próbowałam wszystkiego: siemie lniane, kompot z suszonych śliwek,
jabłko surowe i gotowane, buraki, odstawiłam banana bo podobno też
zatwardza.Czy znacie może jakieś środki które pomogą bo mój synek bardzo się
męczy.
Obserwuj wątek
    • gosiat Re: Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.05, 21:54
      Czy Enterol 250 nie działa zapierająco - tak mi się wydaje.
      Zapiera banan, ryż (nie wolno dawać kaszek ryżowych), gotowana marchew,
      czekolada, gotowane jabłko.
      • mariuszfel Re: Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.05, 22:00
        Enterol na ulotce posiada następujące info ostre biegunki bakteryjne i dodatek
        do nawodnienia u dorosłych i dzieci , przepisał mi to lekarz , ale napisałam
        do producenta leku o odpowiedz gdyż też mnie to dziwiło.Co do kaszek to nie
        podaje tak samo jak bananów i gotowanych jabłek ,podobno dynia jest dobra na
        zaparcia ale nie wiem czy jest dostępna w deserkach .
        • aka21 Re: Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.05, 23:26
          Miałam też taki problem z synem, kiedy zaczęłam wprowadzać mu inne pokarmy i
          ograniczać pierś. Mały bardzo mało pił i to była chyba główna przyczyna
          zatwardzeń. Kupkę robił czasem nawet co 7-8 dni i to na nocnik bo do pampersa
          nie dał rady wycisnąć. Ja nie podawałam żadnych lekarstw. Starałam się dać
          małemu coś do picia przed jedzeniem (choć kilka łyczków), 2X dziennie po łyżce
          oliwy z oliwek, unikałam ryżu, marchewki (tą w zupkach jadł), i czarnych jagód.
          Od chyba 9 miesiąca zaczęłam mu dawać jogurt naturalny który bardzo lubi. Kaszke
          ryżową zastąpiłam kukurydzianą. Daję ją z owocami z deserku i jogurtem. Nie daję
          mleka modyfikowanego bo ciągle karmię w nocy i przed spaniem. Syn obecnie ma 1
          rok i robi kupkę co 1-2 dni bez większych problemów, ale raczej na nocnik (jest
          mu łatwiej). Oczywiście to ja "poluję" na tę kupkę a nie on sygnalizujesmile.
      • e_r_i_n Re: Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.05, 23:37
        gosiat napisała:

> Czy Enterol 250 nie działa zapierająco - tak mi się wydaje.

My Enterol stosujemy zawsze przy biegunkach - skutecznosc po pierwszej dawce.
        • asiawi Re: Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.05, 07:50
          Witam!Od jakiego wieku można podać dziecku ENTEROL? Jaka jest postać leku?
    • gosiat Re: Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.05, 07:51
      Moja córka ma odwieczny problem z zaparciami. Z doświadczenia mogę poradzić:
      - rano na czczo lactulozum (ja daję Duphalac) - 10 ml ? / ja wprowadziłam na stałe
      - Debridat trzeba dawać w odstępie 15 min od jedzenia
      - chwilę po laktulozie kubeczek wody z miodem - delikatnie sprawdź, czy nie uczula
      - kwadrans później kubek jogurtu.
      Acha, nie podawaj mu białego pieczywa - bułek, ciastek, bo to też zapiera.
      Wygrać z zaparciami można tylko żelazną konsekwencją. Być może czasem trzeba
      będzie podać czopek, bo bardzo twarda kupa nie chce wychodzić sad Niedługo
      będziesz go wysadzała na kupę na nocnik - to też może pomóc.
      • mariuszfel Re: Zaparcia pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.05, 09:08
        Co do enterolu 250 to jest on w postaci proszku w saszetkach i rozrabia sie go
        w wodzie , udało mi się też otrzymać odpowiedz od producenta leku czy jest on
        stosowany głównie na biegunki.

ENTEROL 250 jest probiotykiem, i ma dzialanie regulujące pracę przewodu
        pokarmowego.

Probiotyki najlepiej znane są ze swojego dzialania przeciwbiegunkowego.

Lekarz prowadzący Pana synka nie zrobil blędu. Można podjąć próbę leczenia
        zaparć, szczególnie u dzieci,

Albowiem sposób dzialania leku nie polega na hamowaniu, bądź przyspieszaniu
        perystaltyki, a w wielkim

skrócie mówiąc na przywróceniu równowagi flory bakteryjnej w jelicie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka