Dodaj do ulubionych

Wstrętna sapka u noworodka- Help!!!

12.04.05, 23:22
Hej! Moja malenka coreczka (3 tyg) ma sapke, ktora nie przechodzi od 2 tyg.
mimo stosowania tetrisalu i masci majerankowej. Badalo ja 3 pediatrow i
stwierdzaja, ze osluchowo wszystko jest o.k. tzn. zadnego zapalenia oskrzeli
nie ma i mowia, ze to sapka, niezbyt mile, ale niegrozne dla zdrowia dziecka.
Nie przejmowalabym sie tak gdyby nie to, ze moja coreczka strasznie charcze,
oddycha przez usteczka, a nie nosek, co oczywiscie uniemozliwia jej jedzenie,
ale najgorsze jest to, ze gdy dotykam jej pleckow czuje, ze cale "grają". Nie
wiem co robic, bo Kasia na prawde sie meczy, zwlaszcza w nocy ciagle sie
wybudza.
Znacie moze jakies sposoby na ta przykra przypadlosc. Bede bardzo wdzieczna
za p[omoc.
Pozdrawiam- Asia
Obserwuj wątek
    • dzidziamamusi Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 13.04.05, 07:46
      Sapka, czyli zatkanie nosa bez obecności wydzieliny (wywołane obrzękiem błony
      śluzowej nosa) może być pierwszym objawem alergii.
      Czy córeczka ma jakieś inne objawy – wysypkę, kolki, ulewanie, wymioty ?
      Czy w rodzinie ktoś ma alergię?
      • pipsztok Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 13.04.05, 10:09
        Dzieki za odpowiedz.Coreczka ma co prawda pare krosteczek, ale tylko na buzi.
        Nie wiem, czy to reakcja alergiczna, ma to juz kilka dni.Kolki na razie na
        szczescie nie ma, ale podobno kolki wystepuja u troche starszych dzieci (Kasia
        ma dopiero niecale 4 tyg.) Jesli chodzi o ulewanie, to zdarzylo jej sie pare
        razy, gdy sie przejadla. Wymiotowala 2 razy, po zmianie mleczka (dokarmiam ja
        sztucznie)z NAN 1 na Bebiko Omneo (ktore faktycznie zapobiega ulewaniu).
        Moja tesciowa u ktorej przebywamy juz 3 tyg. ma kota i zastanawiam sie czy moja
        Kasia przypadkiem nie ma alergii na siersc zwierzeca, bo w szpitalu nie miala
        tych wszystkich objawow.Czy masz jakies info na ten temat?
        Z gory dziekuje za pomoc- Asia
    • marta_i3 Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 13.04.05, 08:15
      A może jest to tak zwana wiotkość krtani? Dzieci zraz po urodzeniu nie mają
      jeszcze do końca "utwardzonych" chrząstek krtani a przy oddychaniu właśnie gra
      im w klatce piersiowej.
      Marta
      • pipsztok Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 13.04.05, 10:12
        Dzieki za info. Lepiej by bylo, gdyby bylo tak jak piszesz, ale ja obawiam sie,
        ze to moze byc alergia. Dzis ide do neonatologa i wszystko sprawdze.
        Pozdrawiam- Asia
        • agnieszkaj10 Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 14.04.05, 14:47
          Mój synuś miał również sapkę i okazało się po zrobieniu wymazu z noska ze ma
          gronkowca złocistego, którym zarażono go w szpitalu, a teraz niestety okazało
          się ze ma również alergię na białko. Kiedy wyjryto gronkowca dostawał do noska
          gentamecynę (ta co daje się do oczu) i sapka minęła, i zaczął pięknie oddychać
          przez nosek.
          Pozdrawiam Agnieszka z 6 miesięcznym Pawełkiem
          • pipsztok Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 16.04.05, 13:27
            Dzieki. poprosze, aby zrobiono Kasi posiew z noska, to sie wyjasni
            pozdrawiam- Asia, mama Kasi
          • magdyb Re: agnieszkaj10 16.04.05, 17:09
            A jak wykryto u Twojego dziecka alergie na bialko i w jakim wieku?
            A jak wygladała ta sapka? czy była polaczona z katarem?
            pozdrawiam,madzia
    • renia73 Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 16.04.05, 18:27
      Ja stawiam na alergię. Moja córka od urodzenia miała sapkę i często kichała,
      pocierała tez charakterystycznie nosek, jakby ja ciagle swedział - zresztą
      teraz ma 5 lat i dalej jest uczulona na pyłki i niektóre pokarmy. Obecnie pyli
      intensywnie brzoza - wiec warto zwrócic uwage kiedy sapka sie skonczy.
      Kalendarz pylenia jest dostepny na stronach
      www.astma.edu.pl
      Niezaleznie od diagnozy lejkarza na katar polecam nawilżanie powietrza w domu -
      znacznie ułatwia oddychanie - nawilzaczem lub innymi domowymi sposobami (miska
      z woda lub mokre ręczniki na łózeczku). Polecam tez sól fizjologiczna do noska -
      nawilza i pomaga oczyszczac.
      Jesli to pyłki - dobrze jest wietrzyc mieszkanie intensywnie wieczorem i po
      deszczu a zamykac okna w czasie wietrznych ciepłych dni. Spacery tez najlepiej
      wieczorami i nie po łące, lesie. Jesli bedzie poprawa to znaczy ze to pyłki.
      Jezeli to alergia na mleko - to trzeba zmienic diete.
      • agnieszkaj10 Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 18.04.05, 11:53
        Małemu wykryto alergię w wieku 4,5 miesiąca bo dopiero wtedy dostał wysypki
        zwłaszcza na pleckach, miał robione badanie krwi i wyszła alergia, dostaje
        obecnie mleczko Bebilon Pepti i objawy minęły jak ręką odjąć. A co do sapki to
        nie było katarku tylko oddychał przez usta, przez co miał cały czas je otwarte,
        dużo tzw. baboków, które jak się pompką zciągało, to na nowo nachodziły jednak
        po stwierdzeniu gronkowca złocistego i podaniu antybiotyku sapka ustąpiła. Po 1
        miesiący zaczął męczyć go ciągły kaszel, nie pomagało na niego nic, było
        robione prześwietlenie płuc, które nic nie wykazało, potem doszedł katarek i na
        koncu wysypka - objaw alergii na białko.Na szczęście tak jak już pisałam
        wszystko ustąpiło.
    • renia73 Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 16.04.05, 18:29
      Aha, od kota jak najdalej, sierśc bardzo uczula - jesli sie poprawi to znaczy
      ze to od kotka...
    • renia73 Re: Wstrętna sapka u noworodka- Help!!! 16.04.05, 18:34
      Wklejam wątek, nie jesteś sama:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=22588848&v=2&s=0
      Renia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka