Dodaj do ulubionych

KU PRZESTRODZE

14.04.05, 12:50
Witajcie mamy i tatusiowie.
Chcialabym wszystkich przestrzec przed bledem ktory sama popełniłam.Moj maly mial 2 miesiace,w nocy z czwartku na piatek zaczal pokasływac.Obawiałam sie wizyty w przychodni bo panowała grypa wiec zadzwonilam do lekarki,ktora powiedziala mi ze jesli dziecko nie goraczkuje i ma apetyt to napewno tylko przeziebienie,kazała podac drosetux, i czekac do poniedzialku na poprawe.Jednak juz w piatek wieczorem kaszel bardzo sie nasilił,zaniepokojona pojechalam na pogotowie.Dodam ze maly procz kaszlu mial tez przerazliwy katar.Rzęźił drgały mu plecki gdy oddychał, a pani na pogotowiu oswiadczyla ze to przeziebienie,kazała podawac Calcium,drosetux i witamine C,czekaz do srody,i gdyby sie nie polepszylo pojsc do swojego pediatry.Niby nic złego sie nie dzialo,tzn nie bylo gorzej,ale bylam jakas taka niespokojna,i w poniedzialek rano poszlam do osrodka zdrowia.A tam szok!Odoskrzelowe zapalenie płuc,kazano mi natychmiast jechac z synkiem do szpitala!W szpitalu okazało sie ze moj mały ma skurcz oskrzeli.Gdybym czekała do srody to nie wiem co by było.
Teraz mam nauczke-zamiast na pogotowie mogłam odrazu jechac na izbe przyjec do szpitala.
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: KU PRZESTRODZE 14.04.05, 12:57
      Nie negowałabym tak od razu decyzji pierwszych lekarzy. Zapalenie płuc i
      oskrzeli z reguły jest poprzedzone jakąś infekcją wirusową i jest wynikiem
      nadkażenia bakteryjnego osłabionego wirusem organizmu.
      Bardzo często tak jest, że jednego dnia nic w płucach czy oskrzelach nie
      słychac, a już dzień później można stwierdzić skurcze (które powodują
      charakterystyczne dla tych zapaleń "świsty").
      Najwazniejsze,że Ty sama nie czekałaś do tej środy i poszłaś do kolejnego
      lekarza wcześniej.
    • gpat Re: KU PRZESTRODZE 14.04.05, 13:01
      Miałam takie przypadki, niby nic a potem wielkie coś. Teraz z byle katarkiem ,
      kaszelkiem latam do lekarza i okazuje się że w oskrzelach rzęzi.
      Nie miej tego lekarzom całkiem za złe, bo w dzisiejszych czasach trudno to
      zdiagnozować. Kiedyś przy poważnej chorobie była ogromna gorączka, dusznośći,
      zapaść, teraz lekki kaszel czy biegunka może świadczyć o zapaleniu oskrzeli,
      zupełnie przy dobrym samopoczuciu czy apetycie. Nierzadko osłuchowo jest cicho
      dopiero raiologicznie wychodzi zapalenie płuc. Dlatego, trzeba bardzo pilnować
      swoje dzieciaki i to mnie przeraża. No i nie ignorować własnej intuicji-bardzo
      przydatna, obrze że natura obdazyła nią matki.
      • karolcia111 Re: KU PRZESTRODZE 14.04.05, 13:16
        jest tyle czasopism dla rodziców i w każdym jest napisane, żeby nigdy nie
        lekceważyć kataru. to początek infekcji który w każdej chwili może przerzucić
        się na dolne drogi oddechowe. Ja też biegam z katarkiem do lekarza i nie uważam
        że źle robię. przez katar można też nieć infekcję uszu...bo droga niedaleka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka