jagienka27 16.12.04, 18:47 witam serdecznie, troszkę mnie nie było, ale śledziłam pilnie mam pytanie do gaudencji (serdecznie witam nową adminkę - nie umniejszając itsoli rzecz jasna) - chcielibyśmy z mężem nadać dziecku imię, które znaczy np. oczekiwany, upragniony, itp w wersji żeńskiej lub męskiej (bo pewności jeszcze nie mamy) a Teodor/Teodora jakoś do nas nie mówi. Czy znacie może takie imiona? czekamy i prosimy o propozycje Jagienka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: prośba o info 16.12.04, 19:14 Monika - jedyna Bożydar - mówi samo za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prośba o info 16.12.04, 19:28 Witam serdecznie Rzeczywiście, kawałek czasu Cię nie było... Teodor to 'dar Boga', oprócz tego imion o tym znaczeniu jest kilka: Doroteusz/Dorota, Jonatan, Bożydar, Donat/Donata. Poszukałam imion, które oznaczałyby dokładniej to, o co pytałaś, i znalazłam na razie takie: Dezydery/Dezyderiusz, Dezyderia - 'upragniony'. Jest jeszcze Erazm i Erazma, oznaczające 'godny/a miłości, miły/a', ale mój słownik podaje, że imię to powstało z "erasmios" - 'miły, wdzięczny, upragniony'. I co o tym sądzisz? W wolnej chwili poszukam jeszcze i napiszę, jeśli coś znajdę. Kiedy się spodziewacie dziecięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prośba o info 16.12.04, 20:17 gaudencja napisała: > Teodor to 'dar Boga', oprócz tego imion o tym znaczeniu jest kilka: > Doroteusz/Dorota, Jonatan, Bożydar, Donat/Donata. Oczywiście z tej kategorii jest jeszcze Bogodan/Bogdan/Bohdan (z żeńskimi wersjami kończącymi się na -a) oraz Teodozjusz/Teodozy i Teodozja. Oczywiście z imion z Bogiem jest jeszcze dużo o miłowaniu i Bogu (Teofil/Teofila), Bogumił/a, Bogurad/a, Boguchwał/a, Bogudar i mnóstwo innych. Nie jestem jednak pewna, czy o to Ci chodziło. Ponadto znalazłam kilka imion zbliżonych znaczeniowo do 'upragnionego': Agapit/Agapita 'drogi/a, kochany/a'; Amand/Amanda 'ten/ta, który/a powinien/na być kochany/a', i Amat/Amata (odpowiednik francuskich Aime i Aimee) 'kochany/a, ukochany/a, drogi/a'. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: prośba o info 16.12.04, 19:54 Ja jeszcze dodam : Szymon,Simona (Bog wysluchal);Bogdan,Natan (dany przez Boga); Karina (ukochana):Noemi,Naomi (moja slodycz); Gracja (laska). Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka27 Re: prośba o info 17.12.04, 08:47 wielkie dzięki za wszystkie propozycje, jestem wam wdzięczna za zainteresowanie. Najbardziej chyba podoba sie nam: Szymon - jako, że na naszego potomka troche czekaliśmy oraz Karina dla córeczki. Ale to dopiero za 8 miesięcy - to czekanie jest dobijające pozdrawiam serdecznie jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prośba o info 17.12.04, 15:26 Oj, jestem zawiedziona Myślałam, ze szukasz imienia konkretnie pod podbane znaczenie, i to jeszcze spoza pierwszej dziesiątki nadawalności! Trzeba było napisać, ze tak nie jest, a wtedy bym się tak nie meczyła z szukaniem, skoro znaczenie moze byc w praktyce dowolne. A Karina to zagramaniczne zdrobnienie od Katarina, najprawdopodobniej niesłusznie utożsamiane z "Carina" - droga. Było modne w tym samym okresie, co Mariola i kilka innych tego rodzaju imion. Mam z nim jak najgorsze skojarzenia, dlatego bym je odradzała... Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka27 do gaudencji 18.12.04, 19:09 Gaudencja droga! myślimy nad każdym imieniem nie tylko z pierwszej dziesiątki (np podoba nam sie Prot) ale chcielibyśmy aby imię miało swoje znaczenie stąd to pytanie. Właściwie zdecydowaliśmy sie na Szymona ale w wersji żeńskiej ciągle jeszcze nie mamy. Może jeszcze coś mi podopwiecie - plissss Jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji 18.12.04, 19:26 jagienka27 napisała: > Gaudencja droga! myślimy nad każdym imieniem nie tylko z pierwszej dziesiątki > (np podoba nam sie Prot) Prot rzeczywiście fajne, znaczy "pierwszy", dobre imię dla pierworodnego (albo dla prezydenta[?]). Szymon też fajne, ale czy widzialaś statystyki Cysi? Jest w pierwszej dziesiątce, dokładnie tak, jak Ci napisałam. Dlatego trochę sie zdziwiłam, bo pamiętam, jak kiedyś pisałaś, że rzadsze imiona ubarwiają życie. Właściwie zdecydowaliśmy sie na Szymona ale w wersji żeńskiej > ciągle jeszcze nie mamy. Może jeszcze coś mi podopwiecie - plissss OK. Eligia - "wybrana". Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka27 Re: do gaudencji 18.12.04, 20:14 ELIGIA jest super!!!! i pasuje do nazwiska muszę to zaraz powiedziec staremu dzięki jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka27 Re: prośba o info 19.12.04, 08:19 Eligia nie przeszła niestety!!! Mąż jak się wyraził woli "mniej wyszukane" - to dobry chłop, ale że sa nosi imię z pierwszej 10 najpopularniejszych w Polsce to bardziej oryginalne mu nie brzmią. Ale po naradach pojawiła sie BOGNA!!! (czyli dana od Boga) myżlicie, że to dobry wybór?? Jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prośba o info 19.12.04, 11:34 jagienka27 napisała: Ale po naradach pojawiła sie BOGNA!!! (czyli > > dana od Boga) > myżlicie, że to dobry wybór?? Jak najbardziej! Pzdr G. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: prośba o info 19.12.04, 12:10 Mnie rowniez Bogna baaardzo sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prośba o info 19.12.04, 12:14 Tak sobie jeszcze myślę, może zamiast Szymona Bogumił? Szymon to imię, które naprawdę bardzo mi sie podoba, ale teraz jest ich bardzo dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka27 Re: Bogna 20.12.04, 12:47 cieszę się,że Wam sie podoba bo już jesteśmy na nie zdecydowani. Gaudencja - a Szymon dlatego, że znaczy "Bóg wysłuchał" a my długo nie mogliśmy mieć dzieci i właściwie to nasze maleństwo jest prawdziwym "Darem Boga". Pozdrawiam wszystkie imionowiczki i jeszcze raz dziękuję Jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bogna 20.12.04, 17:27 jagienka27 napisała: Gaudencja - a > Szymon dlatego, że znaczy "Bóg wysłuchał" a my długo nie mogliśmy mieć dzieci i > > właściwie to nasze maleństwo jest prawdziwym "Darem Boga". W takim razie tzrymam kciuki! A przede wszystkim za zdrowie przyszłej mamusi i jej dziecięcia! Uściski G. Odpowiedz Link Zgłoś