merich 16.04.05, 17:57 Bardzo proszę o odpowiedź. Wczoraj bylismy na szczepeiniu. Miejsce w które została wkłuta szczepionka zrobiło się twarde i bolesne i zaczerwienione. Czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzidziamamusi Re: Miejsce w które był szczepiony jest twarde!! 18.04.05, 08:51 Obrzęk, bolesność i zaczerwienienie w miescu wkłucia powinny ustąpić w ciągu 48 godzin. Mozna stosować okłady z sody oczyszczonej (1 łyżeczka na pół szklanki wody). Zawsze najlepiej pokazać dziecko lekarzowi. Także miejscowe odczyny poszczepienne (w niektórych przypadkach) lekarz powinien zgłaszać terenowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna29 mam ten sam problem... 18.04.05, 21:54 U mojej córeczki miejsce po szczepionce skojarzonej jest twarde od ok 9 tyg !!! zorientowalam sie dopiero ok 2 tyg po nim w trakcie kapieli - od razu zadzwonilam do przychodni (nasz pediatra byl w tym czasie na zwolnieniu) i inny pediatra powiedzial ze to prawdopodobnie od zlego wklucia (za płytkie) i kazal rozmasowywac... na kolejnym szczepieniu (po 6 tyg od tego nieszczesnego) pokazalam to naszemu pediatrze, ktory absolutnie zakazał masowania i powiedzial, ze to samo minie... Oli dostala kolejna szczepionke w nozke - i tu nie ma po niej sladu - a tamten guzek na raczce jest cały czas i sama nie wiem co moge z tym zrobić. Bardzo sie tym denerwuje... Odpowiedz Link Zgłoś