aniurka 22.04.05, 22:42 Czy ktoś lapisował swojemu dzieciaczkowi ząbki? Czy tę kuracje trzeba powtarzać? Ania mama Ali Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiap10 Re: Lapisowanie ząbków 22.04.05, 22:56 Dwa dni temu bylysmy z Marta na kontroli u dentysty i ten odmowil nam lapisowania. Stwierdzil, ze Marta ma wszystkie zabki zdrowe i nalozyl jedynie fluor. Musze tez dodac, ze bylam bardzo dumna z Marty. Na poprzedniej kontroli byla grzeczna, ale tym razem przeszla sama siebie. Po wejsciu do gabinetu przywitala sie z lekarzem, SAMA usiadla na fotelu i otworzyla szeroko buzie. Zalowalam ogromnie, ze nie mam ze soba apartatu fotograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniurka Re: Lapisowanie ząbków 22.04.05, 23:26 Moja Ala ma zalapisownego jednego ząbka.Byłam z nią u stomatolga na kontroli i okazało się że ma maleńkie przbarwienie co mogło wskazywć na początek próchnicy.Zmieniłam pastę z Bobini na Elmex.Teraz jest ok. Wybieram się na kontrol i nie mam pojęcia jak się teraz zachowa.Ostatnio dała czadu. Ania mama Ali Odpowiedz Link Zgłoś
elasie Re: Lapisowanie ząbków 23.04.05, 11:16 Mateuszek miał raz lapisowane ząbki (górne siekacze) i zabieg ten powtarza się co 6 mies. Dodatkowo lakierujemy ząbki(wszystkie)co 3 mies. Po lapisowaniu ząbki z ubytkami brzydko wyglądają, ponieważ w miejscu dziurki ząbek zabarwia się na czarno - ktoś z boku może pomyśleć, że to próchnica. Musiałam zdecydować się na lapisowanie, ponieważ Mateuszek w nocy zjada kaszkę. W dzień nie weźmie do buzi żadnego mleka czy kaszki, a serek to za mało. Dostaliśmy za to rozgrzeszenie od stomatologa. Ktoś polecał pastę Elmex. Jak dokładnie się ona nazywa? pozdarwiam! elasie Odpowiedz Link Zgłoś
aniurka Re: Lapisowanie ząbków 23.04.05, 21:24 Pasta ELMEX dla dzieci 2-6 lat. Opakowanie biało-pomarańczowe,pudełko trójkątne,kosztuje ok.10 zł.Troche droga ale bardzo skuteczna.Polecam.Dziękuje za informacje. Pozdrawiam mama Alicji Odpowiedz Link Zgłoś
izakam51 Re: Lapisowanie ząbków 23.04.05, 22:39 Mój Kacper 2,8 lat ma niestety bardzo słabe zęby i lapisujemy je już od pół roku.Nie należy mylić lakowania z lapisowaniem. Lakowanie to profilaktyczne malowanie ząbków, a lapisowanie azotanem srebra przeprowadza się przy próchnicy w celu zapobiegania dalszym ubytkom. Ząbki po lapisowaniu nie wyglądaja zbyt fajnie, bo są czarne i niestety trzeba to powtarzać, my chodzimy do dentysty co 2,3 tygodnie i lapisujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: Lapisowanie ząbków 24.04.05, 19:43 U naszego Bartka próchnica pokazała się, kiedy miał 2 lata i 3 m-ce. Były to początki próchnicy na obu dolnych czwórkach (używaliśmy złej szczoteczki, takiej silikonowej - natychmiast zminiliśmy na normalną z włosiem Oral-B). Niestety dentystce udało się jedynie stwierdzić próchnicę, natomiast nie było szans na przeprowadzenie lapisowania - po prostu szlał i strasznie zsiniał (było to na krótko przed drugą operacją, więc źle się czuł). Dostałam więc instrukcje, oba płyny do lapisowania w pojemniczkach i patyczki do domu i zrobiłam mu lapisowanie sama w domu. Bartuś był bardzo grzeczny. Ponieważ robiłam to bez pomocy, poparzyłam mu odrobinę policzki od wewnątrz, ale szybko sie zagoiło. Lapisowanie wykonałam 3 razy w odstępach tygodniowych. Przy trzecim lapisowaniu szło mi już całkiem nieźle. Miejsca lapisowane zrobiły się czarne, ale nie powstały ubytki i próchnica zatrzymała się. Od tamtej pory byliśmy na dwóch kontrolach (co pół roku) i nic nowego się nie pokazało, a mojego lapisowania nie trzeba było poprawiać. Od tego czasu bardzo pilnujemy każdego mycia i nie odpuszczamy nawet jeśli synek jest już bardzo śpiący - po prostu straszymy go próchnicą i to pomaga. Życzymy wszystkim zdrowych zębów! Odpowiedz Link Zgłoś
m.musur Re: Lapisowanie ząbków 24.04.05, 22:45 A od kiedy można lakować ząbki?Filipek ma 16mcy i ma już 4 trzonowce i kilka siekaczy.Myjemy ząbki podczas wieczornej kąpieli ale w nocy mały zjada jeszcze humankę, więc boję się o jego ząbki.Czy można je lakować u tak małego dziecka? pediatra przepisał nam fluor w kropelkach, ale gdzieś wyczytałam ,że fluor to metal ciężki i nie zaleca się stosowania fluoru i używania pasty z fluorem.najlepiej stosować pastę z xsylitolem.pan w telewizji mówił, że fluor nie odbudowuje szkliwa zęba a xsylitol tak.I rzeczywiście w niektórych pastach dla dzieci nie ma fluoru(farmaceuta też polecał dla dziecka pastę bez fluoru).Pozdrawiam Monika mama Filipka Odpowiedz Link Zgłoś
aniurka Re: Lapisowanie ząbków 24.04.05, 23:18 Moja Ala tez jadła w nocy (bardzo długo) Pani stomtolog doradziła mi aby po jedzeniu podać do przepicia przegotowaną wodę.Myśle że Filipek ma jeszcze czas na lakierownie i na pastę z fluorem. Pozdrawiam mama Ali Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: Lapisowanie ząbków 25.04.05, 13:41 My przez jakiś czas podawaliśmy Zymafluor w kropelkach, ale dentystka na nas nakrzyczała, żeby tego nie robić (pediatra też nam odradziła, bo po pierwszej euforii obecnie lekarze raczej go nie zalecają). Pastę też kazali kupować bez fluoru (używamy Nenedent), za to dentystka zaleciła przeprowadzać co jakiś czas fluoryzację - u stomatologa, albo samemu w domu, preparatem Durafat (drogi, pomarańczowy, kleisty). Kupiliśmy to i robimy sami, ale Bartek okropnie to znosi (płacze, mówi, że mu niedobrze, wcześniej wymiotował), no ale chyba działa. Odpowiedz Link Zgłoś
aniurka Re: Lapisowanie ząbków 25.04.05, 22:04 Wszystkim mamusiom bardzo dziękuje. Ania mama Ali Odpowiedz Link Zgłoś