bocha72 01.05.05, 12:14 Moj maly(2,5)ma lekka goraczka nie wiem czy wybrac sie z nim na 1-szo majowy spacer.Na dworze jest bardzo ladnie.Poradzcie. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa2000 Re: Z goraczka na spacer? 01.05.05, 15:12 Co to znaczy lekka gorączkę? Czy jeszcze coś mu dolega? Czy podwyższoną ciepłotę ciała z czymś konkretnym wiążesz? Nie znając odpowiedzi na te pytania nie sposób radzić czy wybrac się na spacer czy nie. Jeśli dziecko ma 37.1 i jest w trakcie infekcji ( faza końcowa) to nie widze przeszkód, aby iść na niewielki spacer, jeśli jest to reakcja po szczepieniu - podobnie. Natomiast, jeżeli podchodzi pod 38 stopni a powód jest nieznany- nie wychodziłabym z domu. P.S. Człowiek w ciągu dnia ma zmienną ciepłotę ciała. Są osoby, u których 37 stopni to norma , ale są i ludzie, którzy przy tej wartości są już chorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bocha72 Re: Z goraczka na spacer? 02.05.05, 11:28 Wlsciwie to bylo tak:w sobote bylismy z Malym na basenie,jak wrocilismy nasz synus byl "padniety", myslelismy,ze to dlatego, ze nie spal w poludnie.W nocy byl rozpalony i mial podwyzszona temp.Kiedy podczas kolejnej pobudki ja zmierzylam- mial 37,5°C,rano troche mniej.Pogoda jest fajna, dosc cieplo i zastanawiam sie ,czy z Nim wyjsc (teraz 36,8°C),czy lepiej zostac w domu. Tak na marginesie to nie wiem co jest grane, prawie za kazdym razem, jak wracamy z basenu cos sie nastepnego dnia dzieje.Nie wiem czy to bakterie w basenie,gdzie woda jest jak w wannie-moze tam jest wiecej bakterii,czy przewieje go gdzies juz "po".Dziekuje za wszystkie opinie i pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2000 Re: Z goraczka na spacer? 02.05.05, 16:57 Trzeba bacznie przyjrzeć się dziecku. Na początku zrobiłabym badanie ogólne moczu. Może być to infekcja dróg moczowych. Sprawwdź też czy nie ma zdecydowanej różnych temperatur między basenem ( szeroko rozumianym) a domem. Jeżeli na pływalni są warunki podobne do sauny - organizm małego dziecka może reagować podwyższoną ciepłotą. Może być to także tzw. ucho pływaka. Tu musi wypowiedzieć się pediatra po zajrzeniu do ucha lub laryngolog. Nie wykluczam przetrenowania - może mały poddawany jest zbyt intensywnym ćwiczeniom? Tak czy siak - dziecko trzeba zdiagnozować. A póki co dać sobie spokój z pływaniem ( chociaż osobiście uważam, że jest to jeden z najlepszych sportów dla dzieci). Trzymaj się. Pozdrawiam - Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: Z goraczka na spacer? 01.05.05, 15:42 Nasza Pani doktor nie widzi przeciwwskazań do spaceru dziecka z chrypką, katarem czy lekkim kaszlem, natomiast odradza spacery z gorączką. Nawet podczas pięknej pogody. Trzeba odczekać 1 DOBĘ po unormowaniu sie temperatury i dopiero wtedy można z dzieckiem wyjść. Pisze o tym, bo sama sie przekonałam kiedy sama popełniłam ten błąd - mysląc że dziecko juz jest PRAWIE PO chorobie i ma tylko lekka gorączkę. Poszłam na spacer w tak piękny dzień, jak dzisiejszy majowy. I stan dziecka pogorszył się... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Z goraczka na spacer? 01.05.05, 15:51 My mamy taką zasadę, że z temperaturą dziecko nie wychodzi. W ostateczności jeśli jest to lekki stan podgorączkowy czyli maks 37,2 - 37,3, ale też rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś