Dodaj do ulubionych

Laryngolog - co sprawdzi u dziecka ?

12.05.05, 14:20
Mój synek (14 m-cy) na praktycznie ciągle katar. Zamierzam się wybrać z nim
do laryngologa, bo pediatra rozkłada ręce. Zastanawiam się tylko, czy to dobry
pomysł. Czy to w ogóle ma sens? Co laryngolog sprawdzi u takiego dziecka? Na
co się nastawiać? O co pytać? Czy pójść państwowo czy lepiej prywatnie - czy
są jakieś różnice w wyposażeniu gabinetu, rodzajów badań, itp ?
Pomóżcie doświadczone mamy.
pozdrawiam,
Asia
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Laryngolog - co sprawdzi u dziecka ? 12.05.05, 15:46
      Wszystko jedno czy pójdziesz prywatnie czy z kasy, ważne, by był to dobry
      specjalista dziecięcy. Ja już byłam u kilku - prywatnie i z kasy i naprawdę są
      rózni, od szczegółowego badania z tympanometrem włacznie do zajrzenia li tylko
      do gardła crying

A może, jeśli to "stały" katar, to warto jeszcze podejść do alergologa?
    • daga28 Re: Laryngolog - co sprawdzi u dziecka ? 12.05.05, 16:16
      Mój synek trafił do laryngologa jak miał 12 miesięcy. Też był problem z ciągłym
      katarem. Oprócz standartowego badania uszu , nosa i gardła pani doktor
      odciągneła mu ssakiem zalegający katar. Później ten zabieg powtarzaliśmy przez
      tydzień. Wiadomo taki maluch noska nie wydmucha. Poprawa była natychmiastowa.
      Potem oczywiście leki, nauka dumuchania noska, suszenie trąbek słuchowych.
      Teraz w czerwcu wycięcie trzeciego migdała. Warto iść z takim maluchem do
      laryngologa pod warunkiem że się trafi na fachowca.
      • ula2_24 do daga 28 12.05.05, 20:17
        Witam serdecznie, właśnie wróciłam z synem od laryngologa, który od razu po
        pierwszwj wizycie i jak na moje oko niewystarczającym badaniu wypisał
        skierowanie na zabieg wycięcia migdałka. A badanie polegało na tym że włożył
        małemu palec do gardła i stwierdził że natychmiast wycinać. Jak to wyglądało u
        Pani, po jakich badaniach lekarz stwierdził że trzeba wyciąć trzeci migdałek i
        jak ma wyglądać sam zabieg?????Bardzo proszę o odpowiedż bo jestem załamana.
        • daga28 Re: do daga 28 13.05.05, 08:42
          Tak właśnie wyglądało badanie trzeciego migdała. Do tego miał badany słuch.
          Mały ma 3,5 roku a zabieg mamy wyznaczony na 20 czerwca. Dodam że nie choruje
          często mimo że chodzi do żłobka. Ale bardzo często chrapie, oddych przez usta.
          Prawie 6 miesięczne leczenie homeopatią nie przyniosło poprawy. Będziemy w
          szpitalu 3 dni. Zdecydowaliśmy się na zabieg w znieczuleniu ogólnym
          • ula2_24 Re: do daga 28 13.05.05, 11:12
            Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż. My jesteśmy na etapie poszukiwania szpitala
            w którym odbędzie się zabieg, bo w tym gdzie nam zaproponował lekarz robią to
            tylko na znieczulenie miejscowe, a jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Nasz
            mały ma 5 lat a choruje prawie non stop, ciągle jak nie gardło to oskrzela. W
            przedszkolu więcej go nie ma jak jest. Mamy jeszcze córkę, ma rok, która łapię
            każdą chorobę od brata także non stop któreś jest chore. Myślę że ten zabieg to
            jedyne wyjście, bo ja już nie mam siły. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo, dużo
            zdrówka.
        • emonika.25 Re: do daga 28 13.05.05, 17:37
          Badając migdałek palcem można od razu ocenić jego wielkość i stopień zwężenia
          nosogardła. Nie zawsze trzeba robic rtg, często wystarczy "zwykłe" badanie
          laryngologiczne,żeby stwierdzić czy są wskazania do operacji czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka