Dodaj do ulubionych

Po antybiotykach..

21.05.05, 11:36
Mój synek od paru dni przyjmuje doustnie antybiotyki. Po dwóch dniach skóra na
pupie i siusiaku zrobiła się czerwona, z wypryskami. Mały jest tym bardzo
rozdrażniony, pewnie wszystko go swedzi i piecze. Przypuszczam, że to z moczu
i kupki po tych antybiotykach. Smaruję kremem na odparzenia i
przeciwgrzybiczym clotrimazolum ale nic nie pomaga. Kąpiel w rumianku też
niewiele pomogła. Macie jakieś inne sprawdzone sposoby na to?
Obserwuj wątek
    • eccia0102 Re: Po antybiotykach.. 21.05.05, 12:16
      A podajesz lakcid przy tym antybiotyku.Spróbuj pupe posmarowac tormentiolem i
      wietrz ją jak najczesciej.Jezeli nie przejdzie do poniedziałku,albo bedzie sie
      nasilac radze wybrac sie do lekarza,on na pewno bedzie wiedział w czym rzecz
    • sylvia2005 Re: Po antybiotykach.. 21.05.05, 23:28
      Mój mały po antybiotyku miał jeden strup na pupie. Od lekarza dostałam raz
      clotlimazolum (bardzo sie sprawdził) a raz Pimafucort-emulsja, jednak to tylko
      na recepte i mały był po tym jeszcze bardziej rozdrażniony, miałam wrażenie że
      pupa jest jeszcze bardziej czerwona. Więc odstawiłam i użyłam sprawdzonego
      sposobu babci: do kąpieli, a raczej po każdym myciu pupy, robiłam małemu
      nasiadówki z krochmalu - to bardzo ładnie wysusza.
      a przy okazji, myśle , że podawanie lakcidu nie ma tu żadnego znaczenia, pupa
      jest zaczerwieniona przez bakterie wydzielane z odchodami. Powodzonka i jak
      najmniej odparzeń.
      Ps. Staraj się jak najwięcej wietrzyc pupe!!!
    • pibrokmarys Re: Po antybiotykach.. 23.05.05, 09:45
      U nas krostki pojawilys sie 3 dni po odstawieniu antybiotyku (Augmentin).
      Poniewaz synek jest alergikiem, pojechalismy do dermatologa, ktory swierdzil
      drożdżaki, wlasnie po Augmentinie. Przepisal na Clotrimazolum, masc z
      antybiotykiem (nie pamietam nazwy, do stosowania tylko przez 3 dni) i jeszcze
      jedna masc robioną na recepte. Lekarka stwierdzila, że po antybiotykach bardzo
      czesto pojawiają sie grzyby i drożdżaki (a wyjątkowo często po Augmentinie),
      nawet mimo stosowania leków osłonowych (u nas Lacidofil). Radzilaby Ci mimo
      wszystko iść do lekarza, bo nie wydaje mi się aby to była zwykła wysypka lub
      odparzenie. Pozdrawiam i życze zdrówka dla dzidzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka