Dodaj do ulubionych

zapchany nos

29.05.05, 12:11
proszę o radę, syn od kilku dni ma całkowicie zapchany nos, nic z niego nie
spływa a dziecko bardzo się męczy. Już sama nie wiem co stosować. Inhalacje
nie pomagają, aerozole też nie, a za 2 tygodnie ma jechać na zielone
przedszkole. Może któraś z Mam poradzi mi coś w miarę skutecznego i szybkiego.
Inka
Obserwuj wątek
    • bb12 Re: zapchany nos 29.05.05, 13:46
      Z czego robiłaś inhalacje i jaki masz inhalator??
      • qqqq33 Re: zapchany nos 29.05.05, 18:35
        do wdychania mam zwykłą tubę, bo wcześniej dokuczały nam raczej duszności przy
        ataku alergi. Inhalacje robiłam więc z inhalolu,które dodaje się do wody. Mój
        syn ma 6 lat więc sam oddycha nad parą. od 3 dni podaję mu też tabletki
        sinupret- wyczytałam, że dzieciakom pomagają, ale u nas jak na razie bez
        pozytywnego rezultatu. Pozdrawiam. Inka
        • bb12 Re: zapchany nos 29.05.05, 20:12
          Zwykła tuba to pewnie spacer.Skoro nie masz inhalatora pneumatycznego[bo ten
          byłby najlepszy]najlepiej stosowac Sterimar CU,nawilżać nawet 5 razy
          dziennie.Dodoatkowo Sinupret nie zaszkodzi.
          Może możesz od kogos pożyczyć inhalator?
          Najlepsze sa inhalacje z Mucosolvanu [2 ml -2 razy dziennie].Skoro syn jest
          alergikiem to lek antyhistaminowy i jakiś steryd do nosa chyba podajesz?
          • anda8 Re: zapchany nos 31.05.05, 11:20
            bb12 napisała:

Dodatkowo Sinupret nie zaszkodzi.

Mój syn jest uczulony na babke lancetowatą i nie może uzywac Sinupretu, który
            jest na bazie babki - uważaj na to.
            Polecam za to homeopatyczny lek o nazwie Euphorbium Compositum - to taki spray
            do nosa. w ostrych stanach podajesz co godzine a potem wydłużasz - mojemu
            pomogło.
        • elizas2 Re: zapchany nos 30.05.05, 09:27
          mojej córce pomogło wciąganie noskiem wody czosnkowej i smarowanie pod noskiem
          tą ze wodąsmile)
          Przy bolącym gardełku tez mozna tym plukac buzie.
          2-3 ząbki czosnku, rozdrobic i zalac szklanką wrzatku, jak wystygnie to mozna
          uzgywacsmile
          • bb12 Re: zapchany nos 30.05.05, 13:05
            Alergicy muszą bardzo uważać na potencjalne alergeny[m.in.czosnek].
            Sterimar CU działa również przeciwbakteryjnie.
            • qqqq33 Re: zapchany nos 30.05.05, 17:47
              do nosa ciągle podaję leki antyalergiczne, aktualnie buderhin przepisany przez
              alergologa. Pogorszenie nastąpiło właśnie przy zmianie, którą zaproponował
              pediatra na FLIXONASE. Jestem wściekła na samą siebie, że skusiłam się na tą
              zmianę. Miał to być lek silniejszy, do stosowania 1 raz dziennie. A wyszły
              niestety same problemy. Chociaż rano było ciutkę lepiej, tak jakby coś puściło.
              Teraz ponownie zatkany i czeka nas kolejna ciężka noc. Te upały chyba dodatkowo
              pogarszają całą sprawę. Idę robić inhalację. PA INKA
              • lusia69 Re: zapchany nos 31.05.05, 08:45
                No właśnie my ostatnio też dostałyśmy Flixonase i też zaobserwowałam
                pogorszenie, córka dostała większego kataru i ma zapchany nosek w nocy
                strasznie chrapie, mam nadzieje że po odstawieniu stan się poprawi.
                • bb12 Re: zapchany nos 31.05.05, 19:00
                  Ja tez daję Flixonase[dość długo-wczesniej -cromosol]ale przyczyną
                  prawdopodobnie jest pogoda:gorąco ,wietrznie,dużo kurzu ,pyłków...
                  Chociaż w naszym przypadku przyczynę zapchanego nosa mamy inną.Musimy pozbywać
                  się wydzieliny za pomocą inhalacji i tyle!
                  • qqqq33 Re: zapchany nos 31.05.05, 19:51
                    Dzięki za wszystkie rady. W dzień mam wrażenie,że jest troszkę lepiej, w nocy
                    nadal żle. Zobaczymy jednak za kilka dni, w najgorszym wypadku nie obędzie się
                    od wizyty u alergologa. INKA
                  • qqqq33 Re: zapchany nos 31.05.05, 19:53
                    To jeszcze raz ja. Chciałam Cię zapytać, jaka u Twojego dziecka jest przyczyna?
                    • bb12 Re: zapchany nos 31.05.05, 23:05
                      Mukowiscydoza.
                      • idka2 Re: zapchany nos 01.06.05, 15:14
                        jutro idę na próbę potową. Czy oprócz zapchanego nosa Twoje dziecko ma jeszcze
                        inne objawy? Lekarz dał mi skierowanie, nie mówiąc jakie to badanie, dopiero w
                        necie zobaczyłam, po co się je robi i się wystraszyłam sad
                        • bb12 Do Idki2 01.06.05, 18:02
                          Ma również inne objawy tej choroby.
                          Badanie chlorków w pocie to badanie rutynowe przy niedowadze,złym
                          wchłanianiu,częstych zapaleniach oskrzeli czy płuc.
                          Mam nadzieję,że będzie OK.Martwić trzeba się zacząć jak robią trzecią próbę
                          potową i badanie genetyczne.
                          • idka2 Re: Do Idki2 03.06.05, 09:01
                            dzięki bb
                            I badanie nie wyszło, mała się nie spociła wystarczająco, by wynik był
                            wiarygodny, chociaż przegoniłam ją poprządnie po sali gimnastycznej i ubrana
                            była ciepło i piła duzo. Podobno niektóre dzieci takie są. Powtarzamy za dwa
                            tygodnie sad Też mam nadzieję, że będzie ok, ale boję się okropnie...
                      • qqqq33 Re: zapchany nos 03.06.05, 19:54
                        Wczoraj mnie nie było, bo tak jak przypuszczałam wylądowaliśmy u lekarza. Rano
                        obudził się z gorączką 38,8 i właściwie żadnych dodatkowych objawów. Stwierdzono
                        infekcję wirusową, a ja bardzo się zdziwiłam, bo od bardzo długiego czasu nie
                        słyszłam że coś nie jest z alergii. Jak lekarze wiedzą,że dziecko jest
                        alergikiem to wszystkie objawy wg nich świadczą o alergii.
                        do bb: ile Twoje dziecko ma lat? Jak sobie radzicie z choróbskiem? Pozdrawiam
                        Was bardzo serdecznie. Ja ciągle nie mogę pogodzić się z faktem, że tak bardzo
                        chorują dzieciaki. Mój wprawdzie ma "tylko" alergię, z którą walczymy od
                        urodzenia , ma 6 lat, ale często jestem wściekła,że moje dziecko czegoś np. nie
                        może. Dziwny jest ten świat.... Pa INKA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka