marzenawl 31.05.05, 18:00 wczoraj moją córci coś ugryzło, nie wiem czy komar, czy meszjk\ka czy inne robactwo, dzisiaj na czole wystąpilo opuchnięcie (taki guz) wokół ugryzienia, jak mogę jej pomóc, można to czyms smarować? córcia ma 15 mies. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiga1968 Re: pogryzienia komary 31.05.05, 20:31 Ciepły okład z sody i wapno do picia. Możesz podać też łyżeczkę Clemastinu. Sodę zawsze pielęgniarka radzi przykładać na obrzęk po szczepieniu. Raczej była to meszka, jeśli zacznie się to mocno powiększać, będziesz musiała pójść na pogotowie, po zstrzyk p. uczuleniowy, lub kroplówkę. Podobnie na meszki reaguje moja 8 letnia córka, więc teraz mam zawsze w domu coś anty alergicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: pogryzienia komary 31.05.05, 23:03 Co masz na takie przypadki? A co by było gdyby ukasiła pszczoła? Czy rodzice dzieci alergicznych nie powinni miec niejako z góry przepisywanych środków od takich przypadków i jeśli tak to co? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: pogryzienia komary 31.05.05, 23:07 Okłady z sody oczyszczonej. dla syna Fenistil w żelu lub kropelkach (ten drugi na receptę)zalęzy jak duża opuchlizna, w kropelkach jest mocniejszy, szybciej i skuteczniej działa. ja sama używam maści sterydowych na receptę, bo straaasznie puchnę( Odpowiedz Link Zgłoś
wiga1968 Re: pogryzienia komary 01.06.05, 09:12 Przeciwalergiczne leki, to ogólnie dostępne, jak Alertec, Zyrtec itp, ewentualnie Clemastin. Wcześniej miałam przepisany na receptę syrop. Działał szybko, nie dopuszczał do dużych obrzęków, ale niestety nie pamiętam jego nazwy. Moja córka obrzękami reaguje tylko na meszki i co charakterystyczne, obrzęki pojawiają się co najmniej jeden dzień po ukąszeniu. Pszczoła już nie powoduje u córki takich ekscesów. A tak ogólnie nie jest ona alergikiem. Do dwóch lat miała alergię na mleko, ale później z tego wyrosła. Tylko jakoś ją najbardziej ze wszystkich moich dzieci szczególnie lubią wszelkie gryzące stworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenawl Re: pogryzienia komary 01.06.05, 18:04 dzięki za rady, faktycznie opuchlizna nastąpiła następnego dnia po ugryzieniu, podałam zyrtec, zeszł, został tylko czerwony slad Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta74 Re: pogryzienia komary 02.06.05, 10:20 czesc marzena, ile podalas zyrtecu? moja mloda ma 16m. i ma przedziwna czerwona ciapke na policzku, ktora sie powieksza. wyglada na alergiczna reakcje na ugryzienie. powiedz prosze ile tego zyrtecu dalas. dzieki, z Odpowiedz Link Zgłoś