Dodaj do ulubionych

szczepionka hib

21.06.05, 22:17
proszę o informacje na temat tej szczepionki.Czy warto szczepić trzyletnie
dziecko? Czy jest ona całkowicie bezpieczna?
Obserwuj wątek
    • wasil_ka Re: szczepionka hib 22.06.05, 09:13
      Czy masz na myśli act-hib? szczepionkę na górne drogi oddechowe? trzy lata to
      chyba trochę późno. mój synek ma dwa lata i był już szczepiony dwa razy, tę
      szczepionkę podaje się najczęściej niemowlętom gdyz dla nich zachoorwnie na
      górne drogi oddechowe może byc nawet śmiertelne. Ale dla pewności poradź się
      pediatry (lepiej moze dwóch).
    • mamaigora1 Re: szczepionka hib 22.06.05, 10:02
      Trzylatka warto zaszczepic przed pójściem do przedszkola, dziecku po skończonym
      roku zycia podaje sie tylko jedna dawke tejże szczepionki...

My Igora szczepilismy od niemowlęcia, więc korzystalismy z płatnych szczepionek
      skojarzonych i nie było żadnych reakcji negatywnych ze strony organizmu malca...
      • r.kruger Re: szczepionka hib 22.06.05, 11:16
        Jeśli chodzi o hib-wirusowe zapalenie opon mózgowych to my zaszczepiliśmy
        płatnymi skojarzonymi.Nie było żadnych suktków ubocznych nawet chwilowych.Wiem
        że choroba jest groźna a w USA szczepi się dzieci obowiązkowo
        • izia30 Re:do kruger 22.06.05, 12:38
          HIB to bakteria Haemophilus influence. wywoluje zapalenie pluc o ciezkim
          przebiegu lub zapalenie opon mozgowych, rowniez ciezkie. jest jedna szczepionka
          bez rozroznienia czy przeciwko plucom czy oponom, bo ta sama bakteria wywoluje
          obie choroby, bez rozroznienia. z wirusami to wogole nie ma nic wspolnego.
          bakteria bardzo grozna dla dzieci do 6 lat, wiec trzylatka nalezy bezwzglednie
          szczepic!
    • z.anna Re: szczepionka hib 22.06.05, 13:27
      A czy może mi ktoś powiedzieć jaka firma farmaceutyczna produkuje tą szczepionkę ?
      Kiedyś była afera z jedną z francuskich firm, więc lepiej wybrać firmę, która ma
      najbezpieczniejszą szczepionkę.
      • malgosiek2 Re: szczepionka hib 22.06.05, 20:19
        Sa dwie firmy,które produkuja ta szczepionke.
        Hiberix to firma Glaxo Smith Kline
        Act-Hib to firma Aventis Pasteur.
    • magda-lis Re: szczepionka hib 23.06.05, 22:01
      Szczepiłam jak w kalendarzu plus minus. Infanrix+hib. Przeszliśmy bardzo
      ciężko.
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka