Dodaj do ulubionych

Wymioty w podrozy

22.06.05, 14:38
Wiem mamusie ze nie jest to najlepszy temat do czytania ale problem
narasta.Od jakiegos miesiaca moje dziecko (14 miesiecy) zaczelo wymiotowac
podczas jazdy samochodem.Stalo sie to dla nas wielkim utrapieniem bo corka
sie przy tym bardzo meczy no i pojawia sie problem techniczny jak usunac
efekty zdarzenia i w ogole.Staram jej sie nie podawac jedzenia na
przynajmniej godzine przed podroza i granulki homeopatyczne przeciw wymiotom
ale efekty sa mizerne.Dodam ze ja do tej pory niezbyt dobrze znosze jazde
autem wiec to moze dziedziczne? Pytam Was moje kochane o rade bo przed nami
dluga podroz samochodem do Polski(jakies 2000 km) i szczerze mowiac jestem
troche przerazona.Boje sie ze to bedzie dla mojego dziecka okrutna meka.Moze
macie jakies sprawdzone sposoby jak zapobiec temu "wydarzeniu"? Dziekuje za
wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • mamsonka Re: Wymioty w podrozy 22.06.05, 14:57
      Spróbuj podać diphergan. Mam ten sam problem z moją Soneczką (5 latek). Podczas
      podróży podaję jej co 4 godziny, łyżeczkę dipherganu, Sonia nie wymiotuje, a
      dodatkowo jest bardzo uspokojona. Porozmawiaj jeszcze na ten temat z lekarzem.
      Dodam jeszcze, że u nas środki homopatyczne nie działały. Pozdrawiam
    • nchyb Re: Wymioty w podrozy 22.06.05, 15:10
      Moje chłopaki (teraz 11 - prawie 5 lat) mają ten sam problem. Starsze dziecko
      (tak od wieku 4-5 lat) dostawało i dostajenadal aviomarin, młodsze syrop
      lokomotiv. Raczej pomagało. Syrop właśnie tak od roku czasu. Ale i tak zawsze
      na drogę biorę kilka woreczków foliowych, papierowe ręczniki lub chusteczki,
      coś naprzebraniei wilgotnechusteczki do wytarcia - to oczywiście na wszelki
      wypadek. Mimo leków czasem wymioty się zdarzają. Ogólnie staramy się jeździć
      nocą, gdy dzieci śpią, mają zdecydowanie mniejsze problemy z chorobą
      lokomocyjną. Dodatkowo, przed drogą nie podaję mleka, jedzenia nie za dużo, do
      picia raczej słabą herbatę. Trochę pomaga.
    • golabek11 Re: Wymioty w podrozy 22.06.05, 16:20
      MOja córka też zaczeła jakiś czas temu wymiotowac w samochodzie.
      najpierw po jeźdzei po dołach, a potem to juz 500 m nie przejechała.
      pomogło - zdjęcie zapachów
      ja w ciąży tez nie mogłam jechać samochodem gdy był włączony zapach , taki do
      wentylatora, całkiem ładny, ale jechać nie mogłam.
      spróbuj wyrzucić wszystkie zapachy z samochodu, bez żadnych "Plaków" i innych
      nabłuszczaczy.
      nam pomogło na kilka miesięcy, ale ostatnio znów na ostrym zakręcie - cały
      samochód i my obie.
      Życzę powodzenia

Kasia
    • jola_ep Re: Wymioty w podrozy 22.06.05, 19:15
      Podobno jedynie skuteczne są leki usypiająco-ogłupiające typu Aviomarin. Dla
      młodszych dzieci podaje się Diphergan. Ziołowych na bazie imbiru nie próbowałam.

Dziecko nie może być ani zbyt najedzone, ani zbyt głodne (nie można więc
      rozpoczynać podróży rano, bez śniadania). Dobre są przekąski w podóży (na moje
      dzieciaki np. świetnie działają chipsy, paluszki itp. byle w niedużych
      ilościach). Ja jeszcze dzieci w wieku kilkunastu miesięcy jeszcze karmiłam
      piersią. Ważne jest, aby nie było za ciepło, a trasa była maksymalnie prosta. Od
      starszych dzieci można już wymagać, aby patrzyły do przodu (u nas to było np.
      wypatrywanie znaków drogowych). Moje dzieci szczęśliwie - odpukać w niemalowane
      - prawie wyrosły. Nie mogą tylko dostawać czekolady (choć dawno nie próbowałam)
      i ... mięty. W czasie drogi do picia tylko woda (na szczęście lubią). Kanapki i
      soczki na postojach (byle nie marchewkowe i nie pomarańczowe). A ja nie mogę pić
      kawy, gazowanych napojów i muszę siedzieć z przodu smile

Pozdrawiam
      Jola
      • kakolina25 Re: Wymioty w podrozy 22.06.05, 21:31
        Dzieki dziewczyny za wszystkie rady.
        • aka10 Re: Wymioty w podrozy 22.06.05, 22:18
          Na dalsze podroze daje leki typu Aviomarin,aczkolwiek bazowane na "meclozini
          hydrochloridum",nie "dimenhydrinate".Nie chce sie po nich tak spac,jak po
          Aviomarinie,co w pewnych wypadkach jest plusem.Pozdrawiam.
          • daga0222 Re: Wymioty w podrozy 22.06.05, 23:10
            Moje dziecko też źle znosi jazdę samochodem. A tu wakacje się zbliżają i trzeba
            wyjechać...
            Zawze wożę ze sobą w samochodzie plastikowe pudelko i kiedy widzę że syn coś
            nie bardzo to podstawiam i "lapię"więc jest w miarę czysto i szybko.
            ostatnio slyszalam coś o leczeniu choroby lokomocyjnej metodą kinezyterapi, ale
            nie wiem o co w niej chpdzi. Moę ktoś z was wie coś więcej na ten temat?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka