Dodaj do ulubionych

--Stopki do środka - pomóżcie

22.06.05, 23:37
Witam,
nie wiem czy mam już się martwić, ale moja córcia lekko stawia stopki do
środka. Miałyście taki problem? Pomóżcie!!!
Próbowałam się z nią bawić w śmieszne chodzenie z palcami stóp nawet
przesadnie na zewnątrz, ale nie załapała i na śmiechu i podskakiwaniu się
skończyło. Chyba trzeba do lekarza......
Pozdrawiam,
Gretka i Kamisia /25.07.2003r/
Obserwuj wątek
    • anmarzena Re: --Stopki do środka - pomóżcie 23.06.05, 14:08
      My tez mamy taki problem juz od pazdziernika zeszlego roku. Bylismy u ortopedy
      z tym, robilismy przeswietlenie. Stwierdzil ze nie ma zadnych nieprawidlowosci,
      a dziecko tak chodzi z tego powodu ze nie ma jeszcze dokladnie uksztaltowanych
      stawow kolanowych czy jakos tak. Powiedzial zeby obserwowac dziecko i tak sie
      nie przejmowac, a jak tu sie nie przejmowac? Ale mam wrazenie ze maly teraz
      troche jakby mniej stawial nozki do srodka. Ach lekarz powiedzial ze do 6 roku
      wszystko powinno sie wyrownac. Jest to trudna sytuacja i napewno powinniscie
      isc do lekarza, dajcie znac co powiedzial. Pozdrawiam Marzena i Szymek
      (17.08.2003)
    • dorina1 Re: --Stopki do środka - pomóżcie 23.06.05, 22:38
      Moja córeczka rownież tak stawia stopy, z tym że od urodzenia jest pod kontrolą
      ortopedy z uwagi na fakt, że urodziła się z niewyrobioną panewką. Pan Doktor,
      doświadczony lekarz stwierdził, że przyczyną stawiania stóp do środka jest
      płaskostopie i zalecił przede wszystkim dobre buty dla dziecka tj. Postęp,
      Bartki itp. najwazniejsze z usztywnionym zapiętkiem i elastyczną podeszwą. Po
      drugie zalecił ćwiczenia (wstyd się przyznać ale niezbyt sumiennie je
      wykonujemy) i po trzecie poradził aby podczas lata dziecko jak najwięcej
      chodziło boso po trawie. Ostatnio odkąd Zuzia poszła do przedszkola stwierdził
      znaczną poprawę. Dziecko coraz mniej stawia nóżki do środka, poniewaz ma wiecej
      ruchu w przedszkolu, chodzi na korektywę, rytmikę. Ale powiedzial nam też że do
      3-go roku życia jest tzw. płaskopie fizjologiczne i stopa dziecka się
      kształtuje więc to może ulec poprawie samoistnie. Naszej Zuzi niestety to
      zostało ma obecnie 4 lata ale grunt że jest lepiej.

Pozdrawiam cieplutko
      Dorota
    • a_melia Re: --Stopki do środka - pomóżcie 23.06.05, 23:23
      Najlepszym sposobem jest duuuuuużo spacerów boso po ciepłym piasku. Moja
      siostra i moja córcia miały taki gołębi chód. Za każdym razem pobyt nad morzem
      i dużo spacerów po rozgrzanym piasku okazały się zbawienne i przyniosły bardzo
      widoczną poprawę.
      Amelia
      • gretka1 Re: --Stopki do środka - pomóżcie 23.06.05, 23:32
        U nas zaczęło się jak założyłam jej sandałki, które miały takie wybrzuszenie w
        podbiciu. Miałam wrażenie, że chodzi tak, jakby chciała odczuwać
        tę "poduszeczkę" i nóżki lecą jej do środka. Ale po zmianie bucików nadal widzę
        tę tendencję niestety.
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi i czekam na następne wink Dam znać oczywiście co
        powiedział lekarz.
        Pozdrawiam,
        Gretka
        • balbinka01 Re: --Stopki do środka - pomóżcie 23.06.05, 23:47
          Moja córeczka tez stawia stopy do środka - i to mocno!!!!!!! jeździmy po
          ortopedach - bo dodatkowo ma te nózie krzywe - też mocno. Wykonujemy pewne
          ćwiczenia, ale czy to pomoże?sad
    • weronikarb Re: --Stopki do środka - pomóżcie 24.06.05, 07:28
      Powiem wam tylko co robila moja tesciowa.
      Mój mąż też stawial jak byl maly oczywiscie do srodka stopy.
      Poszla do lekarza i ten zalecil jej zakladanie butow na odwrot,
      czyli prawy na lewa a lewy na prawa. Acha mowila ze nie bolalo te noszenie
      tylko widziala ze niewygodnie bylo malemu przez pierwsze dni pozniej sie
      przyzwyczail.
      To jest stara metoda.
      Pomoglo maz ma proste ladne nozki.
    • anek.anek Re: --Stopki do środka - pomóżcie 24.06.05, 09:34
      po prostu idź do ortopedy. Bardzo wiele dzieci ma fizjologiczną krzywiznę i nóg
      i stóp, która z wiekiem mija - bez żadnych dodatkowych zabiegów, ćwiczeń.
      Warto jednak żeby to lekarz ocenił stopy Twojej córki. Możesz też pójść na
      jedno-dwa zajęcia z rehabilitantem, który pokaże ci jakie ćwiczenia wykonywać.
      Ja przede wszystkim masuję stopy syna - co sprawia mu ogromną frajdęsmile
      w naszym przypadku szpotawość stóp ujawniła się dopiero kiedy syn zaczął
      chodzić i wymagały te stopy inensywnej rehabilitacjisad( Było kilka miesięcy w
      gipsie (zamiast operacji), później intensywne ćwiczenia i noszenie butów na
      odwrót. Ale z tymi butami na odwrót radzę uważać: jeśli lekarz ci nie zleci
      takiego noszenia, to lepiej sama tego nie rób, zakładanie butów na odwrót może
      z kolei powodować płaskostopie.
      Najlepiej pójść o ortopedy. I nie martw sięzbytnio, bo z piszesz, że krzywi te
      stopy "lekko"smile
    • bielkate wyrośnie 24.06.05, 11:03
      Odpowiednie buty i odpowiedni ortopeda. Buty mają obcasy o różnych kształtach,
      Postęp - obcas Thomasa, memo - buty na różnego typu schorzenia itd, itd. Ale o
      tym decyduje lekarz a chyba najlepiej konsultacja u dwóch lekarzy.
    • anka242 Re: --Stopki do środka - pomóżcie 24.06.05, 11:43
      mój 14m synek również ma gołębi chód - bo tak to się nazywa. Ortopeda zalecił
      zakładanie butów na odwrót - prawy na lewy, ale tylko takich które nie mają
      wybrzuszenia na podbiciea mają usztywnioną kostkę. W trójmieście są to "kapcie z
      Sopotu" - takie trochę ortopedyczne skórzane kapcie, sznurowane na całej
      długości. oprócz tego codzienne ćwiczenia polegające na delikatnym odginaniu
      stopy na zewnątrz po uprzednim rozmasowaniu jej w kąpieli. U nas lekarz
      stwierdził ze jest to defekt kosmetyczny, ale myślę że powinnaś iść do ortopedy
    • anka242 Re: --Stopki do środka - pomóżcie 24.06.05, 11:45
      plus bieganie boso po naturalnym poodłożu - trawa, piasek na plaży
    • izia30 Re: --Stopki do środka - pomóżcie 24.06.05, 21:34
      tez moim zdaniem nalezy dziecku kupic buciki Postep, po domu bo w domu
      najwiecej chodzi.
    • tofka Re: --Stopki do środka - pomóżcie 24.06.05, 22:49
      Ok drugiego roku życia dziecko zaczyna stawiać stopy do środka(wcześniej, jak
      zapewne zauważyłaś stawiało na zewnątrz).Jest to zupełnie normalne.Polecam
      fachową lekturę, a najskuteczniej uspokoi Cię wizyta u ortopedy.Bez stresu!
      • gretka1 Re: --Stopki do środka - pomóżcie 26.06.05, 00:03
        Wielkie dzięki. Pójdę do lekarza, pójdę. Obawiam się tylko co zrobię jak każe
        kupować inne buty, ponieważ jesteśmy właśnie na etapie nauki sikania do nocnika
        i ciągle jeszcze kilka razy te buty byłyby zasikane crying Teraz chodzi w
        skarpetkach z abs-ami. Wasze dzieci chodziły w takim czasie w bucikach?
        Pozdrawiam cieplutko,
        Gretka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka