26.06.05, 21:18
Witam!!!
Mój synek (3,5 mies.) od urodzenia ma wodniaczka jąderka. Byłam ostatnio u
chirurga i ten powiedział, że jeżeli w najbliższym czasie wodniak nie
wchłonie się konieczny będzie zabieg chirurgiczny. Mam więc pytanie a nawet
kilka: czy któraś z mam miała podobny problem ze swoim dzieciaczkiem, do
kiedy można czekać na wchłonięcie wodniaka, co można robić żeby przyspieszyć
wchłanianie, czy wiecie na czym polega ten ew.zabieg i czy dziecko musi być w
szpitalu? Z góry dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: Wodniak 29.06.05, 08:04
      podrzucam moze ktos cos wie ...
    • blamblam Re: Wodniak 29.06.05, 09:12
      Mój synek miał wodniaczka. wchłonął się sam. Pediatra twierdziła że z
      wszelkimi decyzjami czeka sie do ukończenia przez dziecko roku. wiec macie
      jeszcze czas. Ten temat był już na tym forum albo forum zdrowie. U wielu dzieci
      problem się sam rozwiazał. nie martw sie na zapas.
      • dexon Re: Wodniak 29.06.05, 20:42
        U Antka Też stwierdzonao wodniaka.W poradni powiedziano, żeby pokazać się u
        chirurga jak skończy rok, a ewentualne zabiegi wykonuje się po 2 roku, bo do
        tego czasu ma szansę zniknąć.
    • nikitta2 Re: Wodniak 29.06.05, 22:43
      Dziękuje za odpowiedzi. Nie rozumiem tylko dlaczego chirurg u którego byłam
      powiedział, że ew. zabieg będzie wykonywany ok. 6 miesiąca życia dziecka,
      ponieważ wodniak może uciskać jąderko i może się ono nieprawidłowo rozwijać.
      Trochę mnie to zmartwiło bo wodniak od ponad 3 miesiecy nawet nie drgnął. Chyba
      będę musiała skonsultować to z innym lekarzem. Pozdrawiam.
    • nikitta2 Re: Wodniak 29.06.05, 22:53
      A i jeszcze jedno. Mamy unosić jaderka do góry w pieluszcze. Ale jak to zrobic?
      Stosując pampersy nie ma szans żeby jąderka były do góry. Jak tylko mały się
      ruszy, w pieluszcze między nóżkami robi się luz i wszystko opada w dół. A może
      tetrowe zdałyby egzamin? Chociaż też nie bardzo to sobie wyobrażam, przecież
      3,5 miesięczne dziecko jest już bardzo ruchliwe. Jak to zrobić? Przecież nie
      przykleję mu "klejnotów" taśmą klejacą sad(( albo nie ścisnę w pampersie tak
      żeby nie mógł oddychać. Macie może jakieś pomysły? Jak wy to robicie/robiłyście?
    • magdunia5 Re: Wodniak 05.07.05, 17:37
      Hej! Mój synek miał operację wodniaka jak miał 8 miesięcy. Początkowo też
      myśleliśmy, że się wchłonie, ale niestety zaczął się powiekszać i juz robiła
      się przepuklina. Byliśmy w szpitalu 3 dni. Operacja niestety w pełnej narkozie
      trwała ok.3 godz., ale Mały zniósł ją świetnie i już po 3 godz. przewracał się
      na brzuszek i chciał raczkować. Znacznie gorzej przeżyliśmy to my, ale nie taki
      diabeł straszny.Teraz Kacper ma prawie 2 latka i pozostała mu prawie nie
      widoczna kreseczka. Zrób USG może zabieg nie jest konieczny. U nas niestety
      był. Pozdrawiam .Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka