Dodaj do ulubionych

3-dniówka? Pomocy!

12.07.05, 11:11
Zeszłej nocy mój 17-mies. synek, obudził się rozpalony jak piecyk.
temperatura dochodziła 40 stop., podalismy paracetamol i pojechaliśmy na
pogotowie. Tam starsza pani doktur wyśmiała nas, że panikujemy, kazała wracać
do domu i robić okłady z zimnej wody. Wróciliśmy, okłady zrobiliśmy, choć
dziecko darło się w niebo głosy, jest na paracetamolu, niestety rano
temperatura, nadal 38,5, mały przelewa się przez ręce. Powiedzcie drogie mamy
czy rzeczywiscie panikujemy, czy trzeba poczekac w spokoju i poobserwować? Ja
bardzo sie niepokoję, nie ma żadnych objawów oprócz temperatury, czy macie
doswiadczenie w podobnych sytuacjach? Prosze o pomoc, rano znajomy postraszył
mnie bezobjawowym zapaleniem płóc, które miał jego synek. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: 3-dniówka? Pomocy! 12.07.05, 11:22
      Przy trzydniówce faktycznie temperatura (b.wysoka) utrzymuje sie 2-3 dni i
      potem ustepuje jak ręką odjął wink - kapcie Malucha w chłodniejszej wodzie - to
      zbija temperaturę, a przeciwgoraczkowo najlepiej czopki...

Wezwijcie lekarza w dzień do Malucha - na pogotowiu udzielaja tylko doraźnej
      pomocy - jezeli to nie trzydniówka to trzeba zrobic kompleksowe badania i tyle -
      a jakie powie lekarz wink
      • psg2 Re: 3-dniówka? Pomocy! 12.07.05, 14:58
        Jedz znowu do lekarza,niech ktos go dokladnie obejrzy,w zeszlym tygodniu mialam
        identyczny przypadek,i tez pisalam tu na forum,wszyscy myslelismy ze to
        trzydniowka,ale nie bylo poprawy i wysypki ktora zekomo ma sie pojawic,kiedy po
        jednym dniu juz z mala bylo coraz gorej,szybko ja zawiezlismy do lekarza,i co
        okazalo sie ze ma zapalenie migdalow,co bardzo sie zdziwilam,dostala
        antybiotyk,a lekarz powiedzial ze juz bylo nie zaciekawie naszczescie goraczka
        ustapila po dwoch dniach,a antybiotyk zrobil swoje,mala sie czuje juz bardzo
        dobrze,wiec pedz szybciutko do lekarza,zycze szybkiego powrotu do zdrowia dla
        maluszka.
        ps.a ta pani doktor to moze juz powinna isc na wysluzona emeryture,bo raczej
        ona nie wielu ludziom czy dzieciom juz pomoze z takim podejsciem
    • antonina_74 Re: 3-dniówka? Pomocy! 12.07.05, 23:23
      Zrób badanie moczu, nawet prywatnie, z posiewem. U małych dzieci często
      zakażenie układu moczowego objawia się wyłącznie wysoką gorączką bez innych
      objawów. Przeszłam przez to z córką.
      Jeśli badanie wyjdzie OK to poczekaj do 4 dnia. Na 4 dzień gorączka powinna
      spaść i pojawić się wysypka. Przy trzydniówce gorączka jest b. wysoka i nie
      chce się zbijać lekami. Aha, u nas Nurofen działał dużo szybciej i lepiej niż
      paracetamol.
    • marghe_72 Re: 3-dniówka? Pomocy! 12.07.05, 23:44
      jesli po 3 dobach nie będzie poprawy zrób badania krwi
      będzie wiadomo czy to wirus czy bakteria
      • szlapus1 Re: 3-dniówka? Pomocy! 13.07.05, 12:03
        hej moj maly mial trzydniowke gdy mial 14 mcy temperatura i zadnych innych
        objawow a potem w ciagu 24- 48 godzin pojawila sie klasyczna wysypka na
        brzuszku potem na pleckach a szla w kierunku szyjki i ramionek. mowie
        klaszyczna bo sama jestem lekarzem choc nie pediatra i pametam z zajec. jednak
        gdyby temperatura nie ustapila po trzech dniach lub pjawil sie katar kaszel to
        koniecznie wezwij lekarza- u mnie bylo tak ze gdy maly mial 12 mcy mial
        temperature przez trzy dni zadnych innych objawow nawet kataru czy kaszlu
        myslalam ze to trzydniowka dawalam paracetamol ale nie ustepowalo lekarka byla
        2 razy w koncu zrobilismy badania crp, mocz, morf, byly w porzadku a maly
        nie....po 5 dniach zdecydowalysmy malego przeswietlic no i zapalenie obustronne
        pluc- zdiwko jak nie wiem. lekarka nic nie slyszala w plucach, zadnego kaszlu,
        kataru tylko temperatura...po antybiotyku dozylnym pomoglo- maly mial wenflon w
        domu ..nie strasze ale ostrzegam bo ja czulam sie tak jakbym zaniedbala mojego
        synka i doprowadzila do zapalenia pluc...zawsze jestem przeciwna przypisywaniu
        antybiotykow na wyrost...ale czasami trzeba.. pozdrawiam kasia i wojtek
    • taaszaa Re: 3-dniówka? Pomocy! 14.07.05, 12:15
      Bardzo jestem wdzięczna za wszystkie odpowiedzi. Skorzystalismy z rad i bylismy
      wczoraj u dobrego lekarza. Przynajmniej wykluczył zapalenie opon mózgowych,
      wyrostek i brak objawów zapalenia płuc. Pozostaje nam czekac do jutra na
      wysypkę i podawac nurofen (rzeczywiscie bardzo dobry!). jesli nic sie nie
      zmieni do jutra rana czeka nas seria badań włacznie z rendgenem płuc i kolejna
      wizyta u lekarza. Bardzo chciałabym żeby to była 3-dniówka, ale dzisiaj w nocy
      minie 3 - doba (teraz 60 godzina coroby), a wysypki na razie ani śladusad(.
      pozdrawiam!!!
    • schiriou Re: 3-dniówka? Pomocy! 18.07.05, 14:48
      Czy 3m-czniak może mieć trzydniówkę???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka