Dodaj do ulubionych

NEUROFIBROMATOSIS???

12.07.05, 22:36
co to za choroba????
Obserwuj wątek
    • rhynox Re: NEUROFIBROMATOSIS??? 12.07.05, 23:02
      "Choroba Recklinghausena (nerwiakowłókniakowatość) jest schorzeniem
      spowodowanym wadą genetyczną. Występuje w dwóch typach: typ I to właśnie
      choroba Recklinhausena, czyli nerwiakowłókniakowatość obwodowa; typ II jest
      rzadszy i ogranicza się do ośrodkowego układu nerwowego, z obustronnym zajęciem
      nerwów słuchowych. Choroba jest dziedziczona autosomalnie i dominująco (oba
      typy). Dla ponad 30% pacjentów choroba ma wyłącznie wymiar estetyczny. Zmiany
      skórne w postaci plam koloru kawowego zwracają uwagę, podobnie jak guzki
      podskórne i „narośla”. Czasami to lekarz uświadamia choremu, że coś jest „nie
      tak”, wypytując o przebarwienia i „grudki” na skórze. U pewnej grupy pacjentów
      do zmian skórnych dołączają zmiany w funkcjonowaniu zajętych chorobą nerwów i
      chory odczuwa skutki choroby w postaci różnorodnych zaburzeń neurologicznych.
      Objawy neurologiczne wynikają ze zmian w samych nerwach (nerwiaki i
      nerwiakowłókniaki) oraz ich osłonkach (osłoniaki), a ich charakter i natężenie
      wynikają z umiejscowienia zmian w obwodowym lub/i ośrodkowym układzie nerwowym.
      Nasilenie choroby może być różne - od pojedyńczych plam i kilku (dosłownie)
      guzków, po rozległe zmiany skórne (tysiące drobnych, często uszypułowanych
      tworów lub zmiany pojedyńcze, ale duże, deformujące kształt ciała); od pełnej
      sprawności funkcjonalnej po rozległe ubytki neurologiczne, zmiany kostne,
      objawy ośrodkowe (np. padaczka). Dynamika choroby jest trudna do przewidzenia.
      Czasami objawy nie postępują, czasem, po latach spokoju, pojedyńcza zmiana
      umiejscowiona w newralgicznym miejscu dostarcza problemów. Leczenia
      przyczynowego nie ma. Leczenie objawowe - jeśli istnieje możliwość usunięcia
      chirurgicznego guza sprawiającego kłopot lub wyjątkowo nieestetycznego, to taką
      operację się przeprowadza, mając świadomość możliwych komplikacji w postaci
      nieodwracalnego uszkodzenia nerwu, wokół którego wytworzyła się zmiana."
      • rhynox Re: NEUROFIBROMATOSIS??? 12.07.05, 23:03
        od razu piszę, że tak tylko poszperałam w necie. Nie biorę odpowiedzialności za
        to co wkleiłam. Tak tylko chciałam pomóc.
      • ja275 strasznie dziekuje za odpowiedz a czy tzw kurza ? 13.07.05, 07:27
        kurza klatka moze powstac w wyniku neurofibromatosis?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka