rhynox Re: NEUROFIBROMATOSIS??? 12.07.05, 23:02 "Choroba Recklinghausena (nerwiakowłókniakowatość) jest schorzeniem spowodowanym wadą genetyczną. Występuje w dwóch typach: typ I to właśnie choroba Recklinhausena, czyli nerwiakowłókniakowatość obwodowa; typ II jest rzadszy i ogranicza się do ośrodkowego układu nerwowego, z obustronnym zajęciem nerwów słuchowych. Choroba jest dziedziczona autosomalnie i dominująco (oba typy). Dla ponad 30% pacjentów choroba ma wyłącznie wymiar estetyczny. Zmiany skórne w postaci plam koloru kawowego zwracają uwagę, podobnie jak guzki podskórne i „narośla”. Czasami to lekarz uświadamia choremu, że coś jest „nie tak”, wypytując o przebarwienia i „grudki” na skórze. U pewnej grupy pacjentów do zmian skórnych dołączają zmiany w funkcjonowaniu zajętych chorobą nerwów i chory odczuwa skutki choroby w postaci różnorodnych zaburzeń neurologicznych. Objawy neurologiczne wynikają ze zmian w samych nerwach (nerwiaki i nerwiakowłókniaki) oraz ich osłonkach (osłoniaki), a ich charakter i natężenie wynikają z umiejscowienia zmian w obwodowym lub/i ośrodkowym układzie nerwowym. Nasilenie choroby może być różne - od pojedyńczych plam i kilku (dosłownie) guzków, po rozległe zmiany skórne (tysiące drobnych, często uszypułowanych tworów lub zmiany pojedyńcze, ale duże, deformujące kształt ciała); od pełnej sprawności funkcjonalnej po rozległe ubytki neurologiczne, zmiany kostne, objawy ośrodkowe (np. padaczka). Dynamika choroby jest trudna do przewidzenia. Czasami objawy nie postępują, czasem, po latach spokoju, pojedyńcza zmiana umiejscowiona w newralgicznym miejscu dostarcza problemów. Leczenia przyczynowego nie ma. Leczenie objawowe - jeśli istnieje możliwość usunięcia chirurgicznego guza sprawiającego kłopot lub wyjątkowo nieestetycznego, to taką operację się przeprowadza, mając świadomość możliwych komplikacji w postaci nieodwracalnego uszkodzenia nerwu, wokół którego wytworzyła się zmiana." Odpowiedz Link Zgłoś
rhynox Re: NEUROFIBROMATOSIS??? 12.07.05, 23:03 od razu piszę, że tak tylko poszperałam w necie. Nie biorę odpowiedzialności za to co wkleiłam. Tak tylko chciałam pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 strasznie dziekuje za odpowiedz a czy tzw kurza ? 13.07.05, 07:27 kurza klatka moze powstac w wyniku neurofibromatosis? Odpowiedz Link Zgłoś