13.07.05, 14:57
witam moja corka miała robiony rtg płuc.Opis brzmi z\następująco:
plamiste zagęszczenie okołooskrzelowe prawej strony -może powodować stany
zapalne.Dzisiaj skończyliśmy 10 zastrzyków zinacef w sumie małej się nie
poprawiło i ma teraz antybiotyk kontynuować zinnet w zawiesinie przez 5 dni.
czy miałyście cos podobnego taki opis rtg? Co on właściwie znaczy?.Mała ma 18
m-cy. marzena
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: rtg płuc 13.07.05, 19:13
      a lekarz co na to?
      • marzenazgorska Re: rtg płuc 14.07.05, 13:17
        witam. W sumie to powidziała że nie mamy się denerwować.Ale z tego wszystkiego
        nie spytałam się czy to przejdzie czy antybiotyki pomoga i jakie moga byc tego
        konsekwencje. Rozmawiałyśmy o tym że moze miec ona astme oskrzelową a w tej
        chwili jest za mała na badania w tym kierunku.pozdrawiam marzena
        • monisia98 Re: rtg płuc 14.07.05, 14:41
          juz raz ci napisalam o moim synku , wziol 3 antybiotyki ( dwa w plynie, jeden
          w zastrzyku - badzo silne) i dalej kaszlal, zdjecie rtg pokazalo zmiany na
          plucach i ooskrzelach - lekarka rozloozyla rece i powiedziala szpital-
          zapalenie pluc , ale ja sie nie poddalam , poszlam prywanie do ordynatorki
          szpitala dzieciecego i ona uratowwala moje dziecko, powiedziala od poczatku
          bladna decyzja - bylo to zapalenie drzewa oskrzelowego, mooja rada zmien
          lekarza, bo wykoncczy ci dziecko anytybiotykami- moje dzicko wyleeczono
          wziewnie, trwalo to troszke ale obeccnie jest juz zdrowy. Jesli masz pytania
          napisz do mnie pomoge ci w miare w mozliwosci i odpowiem na twoje pytania.
          pozdrawiam i zycze zdrowia
          • monisia98 Re: rtg płuc 14.07.05, 14:56
            jeszcze jedno pani doktor jak stwierdzila ze to pokwiklanie powiruusowe ktore
            zaatakowalo drzewo oskrzelowe stad ten cigly kaszel- powiedziala ze zaden
            antybityk nie wyleczy tego oprocz wziewnej terapi wiec jesli twoje dziecko mma
            too sammo co mooj syn to podawnie koleejnego antybiiotyku wykancza jego
            oorganizmm i tylko oslabia.
          • marzenazgorska Re: rtg płuc 15.07.05, 15:33
            DO MONISI98 chciałam sie zapytac jaki miałaś opis dotyczACY ZDJECIA RTG? czy
            mialas cos takiego?mała dostaje inhalacje w postaci berodual+ pulmicort.
            pozdrawiam marzena
            • monisia98 Re: rtg płuc 16.07.05, 18:03
              mialam opis rtg - ale dokladnie ci tego nie napisze - bo obeecie jestem 2000 km
              od Polski, maly zachorwal na to w grudniu i chorowal caly miesiac, - i ciagle
              kaszlal , az lekarka prowadzaca nie widzac poprawy po 3 antybiotykaach zalecila
              przeswietlenie ktore rzekomo pokazalo zamiany na oskrzelach i plucach, radiolog
              opisala je jako zapalenie pluc, potem juz byla diagnoza - szpital i woowczas
              trafilam do tej lekarki- ktora od razu rozpooznala chorobe choc baalam sie
              strasznie ze jak sie pomylila i maly naprawde ma zapalenie pluc to co bedzie?
              Ale juz po pierwszym dniu - a nnapisalam ci ze dala syroop salbutamol - mmaly
              przeslal kaszlec , tak jakby nagle ozdowial, potem kazala przyjechc nastepnego
              dnia i zaczelo sie podawaniie terapii wziewnej - salbutamol i budeosonit forte,
              potem zmiana na serewet i budeozonit forte, potem serewent i budeosoonit
              mitte , potem juz tylko sam budeosonit mitte - stopniiowe leczenie od
              silniiejszych dawek do nnajmnniejszych do wyciszenia , co tydzien jezdzilsmy z
              nim nna koontroole czy kaszel i zmiany uustepuja i wszystko przebiegalo ok,
              leczeniie trwalo ze 2 mmies. gdzies do lutego tego roku dokladniie nie pamietam
              ale wymienionych przez ciebie lekow mmaly nie bral!!! Nie ukrywam ze te leki
              ktore bral przez tube (wdychal) to sa sterydy, ale pani doktor powiedziala nam
              ze gdybysmmy w pore nie trafilii do niej i niie zaczol brac tej terapi na
              drzeewo oskrzelowe moglooby dojsc doo bardzo powaznych powiklan- astmmy,
              rozedmy pluc , itp. Takze rozumiesz ze tak dlugo przeciagajacy sie kaszel nie
              jest czyms normalnym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka