Dodaj do ulubionych

PRIORIX czy MMR II ?

09.08.05, 16:17
Drogie mamy, jestem mamą rocznego synka i za miesiąc wybieramy się na
szczepienie odra-świnka-różyczka, jednak naczytałam się wielu negatywnych
komentarzy na temat tych szczepionek i chciałabym poznać Waszą opinię oraz to
czy są to szczepienia odpłatne i którą z tych dwóch szczepionek polecacie
(Priorix czy MMR II)? Słyszałam o wielu skutkach ubocznych i to mnie trochę
przeraża ....
Obserwuj wątek
    • driadea Re: PRIORIX czy MMR II ? 09.08.05, 17:16
      Moją córkę szczepiłam bezplatnie Priorixem (w naszym regionie, a może i w
      innych, nie wiem, zmieniono MMR II na Priorix, który dotychczas był odplatny),
      nie miała żadnych skutków ubocznych (nigdy nie miala, po żadnej szczepionce).
      Pozdrawiam, Aga
      • mamaemmy MMR II -autyzm???? 09.08.05, 17:55
        Ja ostatnio wyczytałam jak mama na forum pisała,że po MMR zanotowali przypadki
        autyzmu jako efekt uboczny.Nie chcę siać propagandy,to nie moje słowa.Ale czy to
        mozliwe?
        • mamaemmy Re: MMR II -autyzm????-skopiowałam ten post 09.08.05, 17:57
          A ja się bałam tej szczepionki. Mojej Ady wcale nie szczepiłam MMR-em.
          Słyszałam o kilku przypadkach autyzmu, który był wynikiem powikłań właśnie po
          tej szxczepionce. Naprawdę nie rozumiem dlaczego głośno się o tym nie mówi,
          chyba ze względu na silne lobby farmaceutyczne. Poszperaj jeszcze w internecie,
          zwłaszcza o różnych reakcjach poszczepiennych. Tym bardziej, że niektóre z nich
          są nie do odkręcenia. Pozdrawiam Cię Kasiu i Twojego Synka.
          • mamaigora1 Re: MMR II -autyzm????-skopiowałam ten post 11.08.05, 13:20
            Danta,
            te związki z autyzmem juz dawno odszczekano - tzn. ten sam facet, który
            napisał, że maja związek napisal, że jednak nie mają.

Ja uważam, że groxniejsze jest zachorowanie na odrę niz podanie szczepionki,
            ogólnie uważa sie, że PRiorix jest jednak lepszy i ma mniejsze skutki uboczne
            no i u nas tez był bezplatny wink Szczepienie troche odwleklam w czasie bo
            poszłam gdy Igor miał już 14 m-cy i 3 tygodnie, ale zaszczepiłam i nie
            żałuję ...
    • kontaminacja Re: PRIORIX czy MMR II ? 09.08.05, 21:02
      Dzis szczepilam Prioriksem. nawet bardzo nie bolalo malej. Na razie efektow ubocznych nie widac, oby tak dalej. Wczoraj natomiast dowiedzialam sie od kolezanki, ze dziewczynce 3-letniej podano szczepionke i po niej wystapil autyzm. Nie wiecie, przeciw czemu jest to szczepienie?
    • sdomitrz Re: PRIORIX czy MMR II ? 09.08.05, 21:10
      Czytałam wiele na ten temat - w Stanach przeprowadzono badania i niby właśnie
      MMR powoduje autyzm (jakiś tam procent przypadków). Najlepiej chyba wybrac co
      innego na wszelki wypadek
      • edytkus Re: PRIORIX czy MMR II ? 11.08.05, 08:36
        sdomitrz napisała:

> Czytałam wiele na ten temat - w Stanach przeprowadzono badania i niby właśnie
        > MMR powoduje autyzm (jakiś tam procent przypadków). Najlepiej chyba wybrac co
        > innego na wszelki wypadek

O matko, te badania byly przeprowadzone lata temu (w zasadzie nie bylo badan tylko przypuszczenia),
        od tej pory o rzekomych powiazaniach miedzy szczepionka a autyzmem w mediach bylo BARDZO
        GLOSNO, na edziecku temat tez walkowano milion razy. Naprawde polecam forumowa wyszukiwarke i
        ksiazki (wystarczy jedna dobra) o rozwoju dzieci z ktorej dowiecie sie ze nie ma podstaw do obaw.
        Nawet lekarz ktory wysunal niechlubna teze o szkodliwosci szczepionki w zeszlym roku wycofal sie ze
        wstydem gdy rzeczywiscie przeprowadzil badania.
        • bea-ta Re: PRIORIX czy MMR II ? 11.08.05, 08:58
          Proste - Priorix - nowszy. Beata
          • ewa1715 dla anglojęzycznych 11.08.05, 09:08
            kiedys ktoś (nie pamiętam kto i na jakim forum) zamieścił link do strony,
            która zbiera podpisy ludzi - głównie w Stanach Zjednoczonych domagających się
            ujawnienia ubocznych skutków po szczepieniach
            po przeczytaniu komentarzy jestem przerażona...
            oto link
            www.thepetitionsite.com/takeaction/896046564?1103496209<l=1121931697Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka