Dodaj do ulubionych

problemy z watroba

IP: *.10-1.cable.virginm.net 27.11.13, 22:27
Witam wszystkich forumowiczow.
Prawdopodobnie nie mam wirusa ale za to klopoty z watroba.Sorki ze pisze na tym forum ale ciezko znalesc inne gdzie sa ludzie z podobnymi problemami.Zwrocilem uwage ze jest tu duzo osob majacych o tym spora wiedze.Wiec jezeli moglby mi ktos poradzic co robic dalej bylbym bardzo wdzieczny.
Objawy ktore u mnie wystapily to ciemny mocz rano, swedzenie skory dloni, stop, nog i ramion, mdlosci.Pojawily mi sie na ciele takie czerone kropeczki, ale bez ''odnozy'' i nie jest ich duzo , klujacy bol pod zebrami, uczucie rozpierania.
Mam 34 lata,duzo i dlugo pracuje, diete bardzo ciezka, 2 posilki dziennie,sporo smazonych lub juz przygotowanych dan, malo warzyw i owocow obiad jem bardzo pozno 9-10 wieczorem, w weekendy nie stronie od alkoholu.W tygodniu zdarza mi sie czasami ale raczej z umiarem.Jakby sie nad tym zastanowic to rzadko takie sie trafiaja. Aha, od roku na ciele mam takie jakby biale plamki.Pogoglowalem troche no i oczywiscie wyszla watroba. Diete zmienilem od razu i zrezygnowalem rozniez z alkoholu, energy drinkow i napojow gazowanych.To bylo dwa tygodnie temu, objawy ustepuja ale bardzo powoli( ciesze sie ze wogole ustepuja) Zrobilem badania (ciezko bylo mi przekonac moja pania Doktor)
Bilirubina:13.000umol/L
ALT 40.000u/L
Fosfataza alkaliczna : 71.000u/L
Albuminy: 43.000g/L
A wiec w miare dobrze.Tam gdzie podjelem leczenie dobrych wynikow sie nie konsultuje z pacjentem. Wiem ze czasami ludzie z marskoscia maja dobre wyniki a wiec co mam robic dalej? Bede wdzieczny za kazda podpowiedz :)
Obserwuj wątek
    • samjuz75 Re: problemy z watroba 27.11.13, 23:18
      Zrób USG czy nie ma problemów z woreczkiem żółciowym, możesz zrobić przeciwciała HCV i HBsAg. Ta dieta i to że czasami lubisz sobie wypić nie powinno wpływać na takie objawy.
    • kiepski476 Re: problemy z watroba 27.11.13, 23:22
      Jest z tuzin różnych chorób o podobnych objawach. Każdy z chorych, który miał podobne objawy, powie ci, że pewnie chorujesz na to samo, co i on. Przykładowo, ja widziałem podobne kropeczki – to były akurat wybroczyny, zadałbym ci więc pytanie, ile masz płytek krwi. Inni mieli kropeczki o zupełnie innym pochodzeniu. Możesz więc otrzymać tuzin różnych podejrzeń o tuzin różnych chorób.
      Żeby diagnozować, trzeba mieć szeroką wiedzę medyczną. My tutaj takiej wiedzy nie mamy. Nie jesteśmy internetową przychodnią lekarską, lecz zbieraniną chorych ludzi.
      Nie tędy droga. Po diagnozę idź do fachowca, i to myślącego.
      Pokazywałeś te kropeczki lekarzowi?
      • Gość: alatir Re: problemy z watroba IP: *.10-1.cable.virginm.net 27.11.13, 23:49
        samjuz75, kiepski476
        Dzieki za odpowiedz.Wlasnie myslalem o usg watroby.
        Nie zrozumcie mnie zle, nie jestem hipochondrykiem, wyznaje zasade ''jak cos dziala to nie ruszaj''
        Kiepski476 kropeczek jej nie pokazywalem, nie mam ich wiele, dopiero dzien po wizycie( wczoraj) wywalio mi jedna na nosie.
        ''Po diagnozę idź do fachowca, i to myślącego'' na to raczej nie ma szans, pozostaje mi lekarz rodzinny a ona sie raczej sama nie domysli.
        Ciemny mocz, nudnosci, swedzenie skory nasilajace sie po spozyciu alkoholu, czerwone kropeczki na skorze, klucie pod zebrami po prawj stronie - serio to moga byc objawy wielu roznych chorob? Mysle ze moge sobie zrobic jakiekolwiek badanie, tylko musze wiedziec jakie.
        • kiepski476 Re: problemy z watroba 27.11.13, 23:52
          > wywalio mi jedna na nosie.
          Zatem to nie wybroczyny.
          • Gość: alatir Re: problemy z watroba IP: *.10-1.cable.virginm.net 27.11.13, 23:59
            ''Zatem to nie wybroczyny.''
            Ha, podejrzewam tez ze nie reumatyzm :)
            kiepski476, jak zwrocilem uwage( a przeczytalem to forum od deski do deski) chyba jestes najbardziej doswiadczona osoba na tym forum, doslownie i w przenosni. Masz jakies inne pomysly?
            • kiepski476 Re: problemy z watroba 28.11.13, 00:04
              Niestety, ja też żałuję, że poszedłem na medycynę...
              O HCV dowiedziałem się 20 lat temu. Przez ten czas, chcąc nie chcąc, musiałem się sporo naczytać. Ale tylko o HCV.
              • Gość: alatir Re: problemy z watroba IP: *.10-1.cable.virginm.net 28.11.13, 00:07
                No nic, jakos sobie poradze.Dzieki za poswiecony czas i wszystkiego najlepszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka