Dodaj do ulubionych

Bardzo odparzona pupa

24.08.05, 18:37
Wiem, że było już o tym kilka razy, ale trudno mi się dogrzebać do tych
wątków.MOja 14 miesięczna córeczka od dwóch dni ma odparzoną pupę, po raz
pierwszy w jej małym życiu.
Pupa wyglądana jak poparzona i zamiast być lepiej jest gorzej. Lekarka
powiedziała, żebym spróbowała leczyć maścią, a jak nie przejdzie w ciągu kilku
dni, żebym przyszła.
Mnie się wydaje to bardzo niepokojącesad(( I nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • graszka25 Re: Bardzo odparzona pupa 24.08.05, 18:53
      a nie ma przypadkiem kwasnych kupek? moja ma zawsze taką odparzoną pupę, bolącą
      ze aż trudno ją umyć właśnie od tego. co mogę ci poradzić? jesli to od kupek
      kup w aptece lacidofil i podawaj małej. to powinno pomóc na kupki. a pupę
      smaruj grubą warstwą sudocremu lub bepanthenem. to się sprawdza. przy każdej
      zmianie pieluszki myj pupę wodą, moze być z rumiankiem-koi, a nie tylko
      wycieraj chusteczkami.
      pisz jak się sprawy mają. i przede wszystkim dojdź skąd to odparzenie. trzeba
      jednocześnie leczyć przyczyny i skutki by to miało głębszy sens. pozdrawiam i
      zdrówka życzę.
    • graszka25 Re: Bardzo odparzona pupa 24.08.05, 18:57
      zapuść wątek też może na forum pielęgnacja skóry dziecka. tam odpowiada
      ekspert.może coś lepszego ci doradzi niż ja.
      a jaką maścią masz smarować z polecenia pani doktor?
      • estocek Re: Bardzo odparzona pupa 24.08.05, 19:40
        Dzięki za odpowiedz, nie wiem prawde mowiac jak mam poznac czy mała ma kwasne pupy.
        Jak smaruje jej pupe sudocremem wierzga nogami i strasznie placze.
        Masc mam robiona, uzywam ja od urodzenia coreczki, teraz przez ostatni tydzien
        jej nie mialam. Przepis jest taki (oczywiscie jesli recepte wyda lekarz,
        kosztuje (200 ml) tylko 10 zł): lanolina, wazelina, kwas borny 3% wszystko w
        rownych zcesciach, czyli ad 200 ml.
        Dzieki sprobuje na peilegnacji.
        • gaga.77 Re: Bardzo odparzona pupa 25.08.05, 08:32
          Na mocne odparzenia mojej córeczce pomagał tormentiol maść (w aptece bez
          recepty ok.5 zł.)pozdrawiam
          • bea-ta Re: Bardzo odparzona pupa 25.08.05, 08:48
            Myj pupe naparem z rumianku jeśli maluch nie jest na niego uczulony i mydełkiem
            w płynie dla dzieci. Wytrzyj dokładnie i posmaruj bepanthen plus kremem i
            zostaw tak smyka na troche z goła pupą, albo załuż majteczki a do nich 1
            tetrówke złozoną na 4 i niech córa tak biega po domku. Ja jeszcze na to jak
            wtarłam dobrze krem w skóre do wchłonięcia brałam płatek hig. i pudrowałam
            odparzone miejsce maka ziemniaczana, bo jest niedoceniana, adziała cudasmileBeata
            • bea-ta Re: Bardzo odparzona pupa 25.08.05, 08:50
              Jeszcze jedno- czasem warto zmienic pampersy, bo są nasaczane substancjami,
              które moga podrażniać pupe dziecka. Kupe czy jest kwaśna mozna poznać po
              intensywnym, kwaśnym zapachu. Czasem tak jest jak zmienia sie skład flory bakt.
              jelit i warto wtedy podac Lacidofil 2xdz 1/2 proszku zkapsułki do mleczka przez
              1-2 tyg. i powinno byc ok. Beata
              • graszka25 Re: Bardzo odparzona pupa 25.08.05, 09:05
                nie używaj tej maści ani tormentiolu. pewnie nie wiesz, ja też od niedawna ale
                kwas borny jest zabroniony do stosowania u zdieci do 3 lat. jest barzdo
                toksyczny i przenika pz skórę. moze nawet powodować zatrucie.
                a co do kwaśnych kup. sprawdź jaki mają zapach. czy normalny czy właśnie kwaśny.
                koniecznie zmień tę maść, bo mozesz barzdiej zaszkodzić. podobno od 2002 jest
                zabroniony ale niektórzy lekarze bagatelizują i nadal przepisują.
                nie użyuwaj jej.
                • estocek Re: Bardzo odparzona pupa 25.08.05, 11:37
                  Graszka
                  dzieki, poczytalam na forach o kwasie i sie przerazilam.
                  Njatragiczniejesze jest to, ze pierwsza masc dostalam jeszcze w szpitalu zaraz
                  po uropdzeniu.
                  A moj apediatra bez wahania wypisywala nam te masc, choc mowila, ze ona raczej
                  wypisuje z wit. A.
                  • graszka25 Re: Bardzo odparzona pupa 25.08.05, 13:27
                    lakarze jeszcze często popełniają ten błąd. spróbuj sudocrem albo bepanthen.
                    podobo tez alantan jest dobry.najlepiej popytaj w aptece. powinni ci coś
                    doradzić.
    • mruwa9 Re: Bardzo odparzona pupa 26.08.05, 00:22
      Pozwol dziecku pobiegac w domu z gola pupa (niech sie wietrzy)- o ile nikogo
      nie bedzie gorszyc..jesli bedzie gorzej- skontaktuj sie z lekarzem, byc moze
      potzrebna bedzie masc np. antybiotykowa lub przeciwgrzybicza.
    • madziowy1 Re: Bardzo odparzona pupa 26.08.05, 10:41
      A może ma infekcję bakteryjną w moczu? Jeżeli chodzi w pieluszce to wieadomo
      mocz jest przy skórze...Moja córcia tak miała leczylismy ją kilka tygodni
      różnymi specyfikami a pomogła zwykła piochtanina na wodzie. Brzydko to
      wygląda,ale efekty znakomite. Piocht.na wodzie nie piecze a ranki goją się
      świetnie i zakażenie mija.Polecam...
      • estocek Re: Bardzo odparzona pupa 26.08.05, 11:29
        BYłam wczoraj u lekarza. I ku mojemu zzdiwieniu pani dokrtor nawet nie
        wspomniała, by zbadać mocz. Dopiero na moje wyrazne przekonywania, stwierdziła,
        wypisyawszy juz skierowanie: "To jedyne co mozemy teraz zrobic"smile))))
        p. doktor podejrzewa owsiki, ja jednak ich w kupie nie widze, czy w takim razie
        nie powinna dac skierowania na zbadanie kału?
        Masc z kwasem bornym odrzucilam calkowicie, choc mialam zakupione dwa wielkie
        pudła, dzis odbieram masc z wit A.
        Pupe smaruje alantanem, i raz dziennie clotrim. Jest jakby bardzo niewielka poprawa.
        Zobaczymy, mocz zanioslam do badania, wynik, dopiero w pon.
        Dziekuje wam za cenne rady.
        Bede probowac roznych sposobow.
        Aha, wczoraj jedna z kupek bardzo intensywnie smierdziala, jakby jakimis
        lekarstwami, moze podac lacidofil?
        • pentliczek Re: Bardzo odparzona pupa 26.08.05, 12:49
          moja mala miala raz bardzo odparzona pupe.
          Pomogl TRIDERM. jest na recepte
          POLECAM, I zycze zdrowia
    • maladorotka Re: Bardzo odparzona pupa 26.08.05, 12:58
      Wydajemi sie, ze moze powinnas pojs do dermatologa, a probowalas masc
      bactrobam? czy mala ma tez czerwony odbyt?
      • verdana Re: Bardzo odparzona pupa 26.08.05, 22:14
        W wypadku moich dzieci REWELACYJNIE sprawdzało sie suszenie takiej pupy suszarką
        do włosów - z tym, że strumień powietrza musi być letni, a nie goracy.
        Pupa goiła się po prostu w oczach.
        Radziłabym tez na pewien czas przejść na bardziej przewiewne pieluszki tetrowe
        (bez ceratki) i częściej przewijać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka