Dodaj do ulubionych

Autyzm :((((((((((

22.09.05, 18:31
Drogie mamy. Ostatnio obserwuje moja 2 letnia coreczke i mam wrazenie ze ma
autyzm sad. Uklada zabawki w linie, macha raczkami, o jej nie-mowie juz nie
wspomne, wogule na mnie nie reaguje jak ja wola. Jutro ide do lekarza, bo sie
przeziebila i chce zeby mi dala skierowanie do psychologa dzieciecego. Czy
ktoras z mam ma dziecko z autyzmem?? Nie wiem co mam robic w tej sytuacji.
Chetnie bym sie zapoznala z doswiadczeniami mam. Na biezaco postaram sie
informowac jak to jest z niunia. Moze poprostu moja niunia pozno wszystko
robi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agunia33 Re: Autyzm :(((((((((( 22.09.05, 19:10
      Witaj.Może na tej stronie znajdziesz jakieś informacje.Życzę aby wizyta u lekarza rozwiała twoje obawy.
      www.dzieci.bci.pl/strony/autyzm/twoj.htmlPozdrawiam
      • agunia33 Re: Autyzm :(((((((((( 22.09.05, 19:11
        Jeszcze raz link:
        www.dzieci.bci.pl/strony/autyzm/twoj.html
    • dorotakatarzyna Re: Autyzm :(((((((((( 22.09.05, 21:13
      Zerknęłam na zdjęcie. Dzieci z autyzmem nie patrzą prosto w oczy, w ogóle się
      nie uśmiechają. A twoja niunia patrzy prosto w obiektyw ze słodkim uśmiechem.
      Myślę że wszystko jest w porządku smile
      • kasiula.m Re: Autyzm :(((((((((( 22.09.05, 21:44
        Patrzą w oczy, choc nie wszystkie.

Przeczytaj "mity i stereotypy...":
        www.dzieci.bci.pl/strony/autism/diagnoza.htm
        Koniecznie porozmawiaj z lekarzem.
        • dorotakatarzyna Re: Autyzm :(((((((((( 23.09.05, 11:10
          Zajrzałam do tej tabelki, ale mam wrażenie że w ten sposób każdemu można
          przypisac autyzm. Wczoraj np. zastanawiałam się czy mój 9letni syn tego nie ma,
          bo potrafi się kilka godzin bawic np. klamerkami do wieszania prania. Moja
          siostra jest nauczycielką w szpitalu na psychiatrii dziecięcej, więc opowiadała
          mi o dzieciach autystycznych. Brzmiało to raczej jak lewa częśc tej tabelki, a
          nie prawa...
          A poza tym - jeśli dwuletnie dziecko nie reaguje i nie mówi (w ogóle?), to może
          trzeba najpierw zbadac słuch?
      • mirella67 Re: Autyzm :(((((((((( 23.09.05, 10:44
        Oczywiście, że patrzą w oczy i oczywiście, że się uśmiechają - całkiem często
        nawet. A na zdjęciach wychodzą jak pogodne aniołki. O to chodzi, że autyzm ma
        wiele twarzy i nie każde dziecko musi się zachowywać, jak typowy "rain man".
        Ale jesli już zauważyłaś tzw. sterotypie, to koniecznie skontaktuj się z
        psychologiem. Jest dużo sposobów by dziecku pomóc. Mój 4-latek zaczął chodzić
        na terapię integracji sensorycznej. Efekty zaczynają być widoczne: zmniejszenie
        nadpobudliwości, zmniejszenie zachowań sterotypowych (machanie rączkami,
        układanie zabawek w sznureczki, walenie głową) i ruszyła mowa. Także głowa do
        góry... można dzieciaczkowi pomóc.
        • diabla25 Re: Autyzm :(((((((((( 23.09.05, 12:27
          Dziekuje za cieple slowa. Dzisiaj bylam u pediatry i pierw dala mi skierowanie
          do neurologa, bo do psychologa mowila ze nie trzeba skierowania. Tak wiec w
          najblizszym czasie napisze co sadza ci specjalisci. A moja pediatra tez zaczela
          sie martwic bo jak ja tak poobserwowala to stwierdzila ze troszke jest
          nadpobudliwa, ale czystego autyzmu nie widzi. No tez mi mowila, ze sa rozne
          rodzaje autyzmu. A jesli chodzi o sluch to niedawno miala robione szczegolowe
          badanie sluchu tak wiec slyszy napewno. Teraz potroilam kontakt z niunia i
          zapisuje w zeszycie obserwacje. Moze przyda sie u psychologa. To narazie
          wszystko, bo mi sie obiadek przypali smile. Pozdrawiam
    • zgagusia Re: Autyzm :(((((((((( 23.09.05, 15:53
      dziecko nie mowi i nie reaguje na wolanie - a miala sprawdzany sluch? moze ona
      nie slyszy?!

Aga
      • mario999999999 Re: Autyzm :(((((((((( 23.09.05, 23:00
        www.sanum.pl/
        • diabla25 Jednak nie Autyzm :)))))))))) 27.01.06, 23:54
          Kochane mamy zajelam sie ta sprawa i bylam u kilku specjalistow: psychatra,
          psycholog, logopeda, neurolog i kilku jeszcze i wykluczyli autyzm u Amelki.
          Teraz zapisza ja na terapie grupowa i bedzie miala rozne cwiczenia czy costam
          co by zaczela mowic i reagowac, bo ja juz wyczerpalam energie. Ale mysle ze do
          3 lat, czyli do lipca sie polepszy i wkoncu bedzie mowic. Przedemna ciezkie
          chwile ale te matki ktore maja ten sam problem moga zawsze do mnie napisac. Mam
          male doswiadczenie, bo to pierwsze niuni moje, ale nie jestescie sami smile
          Pozdrawiam i bede pisac jak postepy mojej niuni.
    • kapawl Re: Autyzm :(((((((((( 01.02.06, 21:38
      bardzo mnie interesuju co powiedzieli Ci specjaliści na temat machania rękami
      przez córeczkę.Mój synek ma prawie 3 latka,macha rączkami,słabo mówi,chociaż
      coraz więcej z dnia na dzień.Byłam u psychologa 2 razy,u neurologa i mówią
      mi,że to z emocji(jest bardzo ruchliwy,szybki).Też myślałam o autyzmie.Na
      dodatek od 2 miesięcy nosi okulary, bo okazało się, że ma bardzo dużą
      nadwzroczność, więc zaczęłam się zastanawiać czy te problemy z nim nie wynikały
      z tego,że po prostu żle widział.Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam
      • monzaw3 Re: Co wy z tym Autyzmem 02.02.06, 09:41
        To jest jakas moda na wymyslanie u dzieci autyzmu.
        Gdzie nie spojrzec to matka podejrzewa u dziecka autyzm.
        Dla mnie to juz jakies chore.
        • martad73 Re: Co wy z tym Autyzmem 02.02.06, 11:28
          Witam,
          Jestem mamą zdrowego prawie 6-latka i dziewczynki w wieku 2 latka i 10 m-cy z
          problemami. Ewelinka prawie nie mowi, nieraz kiedy się cieszy macha rączkami,
          nie odpowiada na pytania (a napewno słyszy - badania w CZD). Nie sygnalizuje
          jeszcze potrzeb fizjologicznych (nieraz prowadzi nas do łazienki, gdzie ściąga
          rajstopki i otwiera sedes). I uwierz bardzo się martwię jej zachowaniem,
          niestety rosnie liczba dzieci z autyzmem, a mamy, które widzą pewne zaburzenia
          u swoich maluchów po prostu boją się tej diagnozy (ja czekam na diagnozę w
          Synapsis). To nie jest chore, to przerażajace, że te zaburzenia zaczynają się
          coraz częściej. Oczywiście wszystkim martwiącym się mamom (również)życzę aby
          były to tylko nasze "chore wymysły"
          Pozdrawiam
          Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka