Dodaj do ulubionych

liczne bakterie w moczu

03.10.05, 21:17
dziś odebrałam wynik moczu mojej 14 miesięcznej córeczki i trochę się
zmartwiłam bo pisze że w moczu są bardzo liczne bakterie, co to znaczy?
dopiero za dwa dni idę do pediatry z tym wynikiem.....czy to jest powód do
niepokoju?
Obserwuj wątek
    • renatamiedzinska Re: liczne bakterie w moczu 03.10.05, 23:28
      Z pewnością jest to powód do niepokoju, ale napisałas zbyt mało , tzn. jakie
      bakterie wyhodowano?, w jakiej ilości??, czy dziecko zdradza jakies objawy
      chorobowe...?to wszystko jest bardzo ważne.
      Sama borykam się z problemem nawracających infekcji dróg moczowych, więc sporo
      juz zdązyłam się dowiedzie, a cała reszta wychodzi w praktyce.
      Co tam jeszcze napisali w tym laboratorium???
      • anita_bm Do renatamiedzinska 05.10.05, 07:36
        Witam!

Mam pytanie odnośnie nawracających infekcji dróg moczowych. Ja też mam ten
        problem i jestem ciekawa, jak to wygląda u Ciebie. U nas (Julka - 15 miesięcy)
        problem zaczął się, gdy mała miała pół roczku. Zaczęła ulewać (wcześniej tego
        nie było), w końcu pojawiły się wymioty, brak apetytu (mała tolerowała wtedy
        tylko mleczko), luźne stolce. Wyniki były zrobione dopiero 2 miesiące odkąd
        zaczęła ulewać. Sama musiałam je zrobić. Pani dr nie wiedziała, co Jej jest,
        więc działałam sama-intuicyjnie. Okazało się, że ma bakterie w moczu - e.coli.
        Po dłuuuugim leczeniu wszystko w wróciło do normy. Niestety 2 miesiące później
        (w maju) było to samo. Zrobiłam posiew moczu i o dziwo bakterii nie było.
        Zrobiłam posiew kału. Tam były. Pani dr nie chciała się jednak podjąć tak od
        razu leczenia, bo powiedziała, że w kale to normalne, że te bakterie są.
        Mikrobiolodzy mówili Jej jednak, że skoro w wyniku są to trzeba przeleczyć. Ta
        kazała jednak czekać. A mała miała cały czas te same objawy, co wcześniej. Za
        jakiś tydzień powtórzyłam posiew moczu, bo z małą źle się już działo - bardzo
        wymiotowała. Tym razem bakterie były i w moczu. W końcu pani dr podjęła się
        leczenia.

Od jakichś dwóch miesięcy mała znów nie ma apetytu, robi brzydkie kupki... Jest
        już starsza, więc te objawy są łagodniejsze, ale są. Zawsze, gdy mała przestaje
        jeść zupy i owoce, a gdy nawet chce jeść, to za bardzo nie może, bo zaraz są
        odruchy wymiotne, jest to znak, że znów zaczyna się coś dziać. Robiłam już
        wyniki, na razie są dobre. Widocznie im starsza tym więcej czasu potrzeba, by
        bakterie tak się namnożyły, by kwalifikowały się do leczenia. A dzieję się z
        małą tak, że najpierw te bakterie z niewiadomo jakich przyczyn namnażają się w
        przewodzie pokarmowym, przez co jest ich za dużo w kupie; za tym idą brzydkie
        stolce a w rezultacie bakterie przedostają się do pęcherza.

Jak ta sprawa wygląda u Ciebie - jestem bardzo ciekawa.

Pozdrawiam!
        • lhotse71 Re: Do renatamiedzinska 05.10.05, 10:28
          wiesz co Anita, moja mała po zapaleniu dróg moczowym dostała skierowanie od
          lekarza pediatry na USG brzuszka i na badanie w szpitalu (cystografia chyba,
          wybacz jeśli coś przekręciłam) - to jest badanie na istnienie refluksu pęcherza
          moczowego. Te badania wiele wyjaśniają i decydują o ewentualnym leczeniu
          powracających zakarzeń układu moczowego (które to, nie leczone są bardzo
          niebezpieczne dla nerek)
        • kasia_de Re: Do renatamiedzinska 05.10.05, 10:44
          Do Anity
          myślę że powinnaś skonsultować się z urologiem lub nefrologiem, polecam forum,
          gdzie znajdziesz dużo informacji na ten temat:

www.wadyukladumoczowego.poo.pl/forum/
          Kasia
        • maladorotka Re: Do anita_bm 05.10.05, 10:56
          zapytaj zaufanego pediatry o szczepionke na E.coli - Uro - Vaxom - to tabletki,
          ktore podaje sie codziennie przez 3 mieiace - ja podalam sama i efekt jest
          rewelacyjny. A poza tym poszlabym chyba jednak do nefrologa, zeby wykluczyc wade
          ukl. moczowego i wtedy zapytaj o Uro-Vaxom.
          • maladorotka Re: Do anita_bm 05.10.05, 11:04
            ztwojego opisu wynika, ze droga bakterii jest wstepujaca od odbytu dlatego Uro
            Vaxom byloby dla dziecka wybawieniem, ale WAZNE - nie moze miec chorych nerek -
            dlatego skonsultuj sie z nefrologiem - koniecznie
            • anita_bm Re: Do anita_bm 05.10.05, 14:46
              Dziękuję Wam dziewczyny. Niedługo znów mam zamiar porobić wyniki i jeżeli będą
              złe, zacznę działać. USG brzuszka miała robione dwa razy. Wszystko było ok.
              Cystografii nie miała jeszcze robionej, ale jeżeli tym razem będzie coś nie
              tak, postaram się o to, aby mała miała to badanie zrobione.

Chciałabym jeszcze dopisać, że na forum jestem od niedawna a tylu pożytecznych
              rzeczy dowiedziałam się już. Bakterie w moczu to nie jedyny u nas problem.

Jeszcze raz dziękuję.
    • julamimi Re: liczne bakterie w moczu 04.10.05, 08:48
      aga, a poza tymi licznymi bakteriami jakie sapozostale parametry? w
      szczegolnosci leukocyty, erytrocyty, bialko i odczyn?
      renata, znasz forum madziulca? jesli nie, to wklejam link do niego:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
      pozdr
    • maladorotka Re: liczne bakterie w moczu 04.10.05, 14:29
      zrob posiew moczu, bo ztego wynika, ze to byla analiza, a inne parametry?
      • aga1274 Re: liczne bakterie w moczu 04.10.05, 21:58
        to było ogólne badanie moczu, dziś udało mi się pójść do pediatry z tym
        wynikiem i p. doktor powiedziała, że wszystko inne jest w normie, tzn. te
        leukocyty itp. i zleciła jeszcze raz to badanie, ponoć za wcześnie pobrałam
        mocz córeczce, zrobiłam to ok. 1 w nocy i do rana mogły te bakterie się
        namnożyć, muszę pobrać mocz z samego rana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka