Dodaj do ulubionych

KATAR co robić

21.10.05, 18:29
słuchajcie pewnie nei raz był ten problem poruszany ale nasze dziecko 1,5
miesięczne ma straszny katarek i bardzo nam się skarży, robi minki, nie chce
przy tym jeść-wiadomo zapchany nosek. Stosujemy nasivin, otrivin, odciągamy
gruszką, położyliśmy pieluchę nasączoną amolem na noc na łóżeczku. Czy jest
jakis inny magiczny sposób?????Dzięki za rady
Obserwuj wątek
    • agnesza Re: KATAR co robić 21.10.05, 18:43
      Dziwne, ze jeszcze nie pomogly leki.Mojej corce jak miala 5m jedna kropla soli
      fizjologicznej pomogla niemalze natychmiast. Jesli dziecko sie meczy, polecam
      nie kapanie, zwracanie uwagi na cieple stopy, przeciagi itd.
      Poza tym nie za wczesnie na Nisivin? W wieku 2m? Wystarczylaby sol
      fizjologiczna. Zakroplcie na lezaco po 1kropli do kazdej dziurki, zpionizujcie i
      oczyscie po ok.10min. gruszka. Zdrowka!
      • anula64 Re: KATAR co robić 21.10.05, 18:54
        super sprawa jest frida zamiast gruszki rewelacja mozna kupic na alegro juz za
        25 zlotych ja przeszłam nie jeden katar nawet mielismy 16 dniowy katraek jak
        martynie wychodziły ząbki natychmiast pojawiał sie katar pomagały trochę maść
        majerankowa pod nosek nasivin ale najlepsza była sól fizjologiczna katarek sie
        rozedzał a potem gruszką teraz mam fride więc fridą ,parówki robiłam.W garku
        koło łóżeczka stAwiałam niedaleko głowy garnek z zaparzoną herbatą ruminkową a
        pozatym trzeba spokojnie podejść do maluszka męczy sie biedctwo i nie można za
        wiele pomóc serce boli ale katarek napewno szybko minie martynka niestety jest
        od dziś pierwszy raz na antybiotyku ma angine zaraziła sie od starszej siostry
        nie dało sie upilnować bo robiła do nikoli jak teletubiś tulimy i jest chora
        życzę szybkiego powrtu do zdrowka pozdrawiam anka
        • kocianna Re: KATAR co robić 21.10.05, 20:00
          A nie macie przypadkiem włączonego centralnego ogrzewania? Strasznie wysusza
          powietrze. U nas na katarek u 5-tygodniowej Lidzi zalecenia były następujące:
          sól fizjologiczna, nasivin (tylko na noc), wychodzenie na spacery (luty) i
          maksymalne nawilżanie powietrza. Kupilismy nawilżacz, bo mokre pieluchy nie
          wystarczały - wszyscy momentalnie poczuliśmy się lepiej.
    • zona_mi Re: KATAR co robić 21.10.05, 22:07
      Inhalacje - rumianek, szałwia, mięta. Postaw przy łóżeczku parujące naczynie (z
      zachowaniem wszelkich środków ostrożności, rzecz jasna) chyba, że masz
      inhalator.
    • mag74 Re: KATAR co robić 21.10.05, 22:15
      Nie jestem pewna czy u tak malego dziecka mozna zastosowac to co teraz powiem
      bo moja corcia dostala kataru pierwszy raz jak miala jakies 10 miesiecy i wtedy
      znajoma lekarka polecila podawac wapno i witamine C w kropelkach i walsnie
      nasivin i po 3 dniach bylo juz po katarku
      Mag74
      • agnieszkas72 Re: KATAR co robić 22.10.05, 00:08
        Mój synek zaraził się katarem od starszego rodzeństwa,gdy miał 10 dni.Uratowała
        nas frida,d tamtej pory przydała sie wiele razy .Przed oczyszczaniem nosa
        zakraplałam sól fizjologiczną lub robiłam inhalacje z rumianku,nawet 3 razy
        dziennie(oczyszczanie przed każdym karmieniem).Doustnie dostawał wapno w
        ampułkach(na receptę)i wit.C w kroplach.Nie gorączkował,wychodziłam na
        dwór(listopad/grudzień).
    • gruba135 Re: KATAR co robić 22.10.05, 07:34
      Bardzo dobre są homeopatyczne kropelki Euphorbium,no i sprawdzony sposób naszych
      mam i babć-maść majerankowa pod nosek i troszeczkę maści z olejkami
      eterycznymi(np. Pulmex Baby) na śpioszki(żeby się lepiej w nocy maluszklowi
      oddychało).Nawilżaj powietrze w pomieszczeniu,a codziennie(nawet po ustąpieniu
      katarku) możesz wpsikiwać dziecku do noska roztwór soli morskiej(np.
      Marimer,Sterimar).Mojej córci pomaga.
      Pozdrówki.
      Daga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka