Dodaj do ulubionych

Bakterie w moczu u 5m chlopca

04.11.05, 18:04
Dziewczyny u mojego 5m syna posiew moczu wykryl streptococcus hemolityczny z
grupy B. Za pierwszm razem bylo 10^4 a teraz po 10 dniach brania1/4 furaginu
jest 10^5. Jestem umowiona na wizyte z naszym pediatra na poniedzialek, ale
przed nami caly weekend i bede sie zamartwiac. Jaka jest dalsza procedura w
takim przypadku, moze ktoras z Was tego doswiadczyla? dzieki
Obserwuj wątek
    • andziku24 Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 18:09
      Mój Igorek miał zapalenie układu moczowego i miał w posiewie bakterię
      klebsiellę pneumoniae. Dotał antybiotyk Keflex i brał go przez 10 dni.
      Dodatkowo Cebion 3x dziennie i Trilac osłonowy . W kontrolnym posiewie, miesiąc
      później nic już nie było, czyli pozbyliśmy się bakteri. Jeżeli infekcje by się
      powtarzały, to trzeba będzie pewnie zrobić cystografię, ale to nic pewnego,
      lekarz ci na pewno powie, jśli trzeba będzie.
      Pozdrawiam
      Ania
      • piasek3 Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 18:20
        A powiedz mi prosze, po czym poznano, ze to zapalenie ukladu moczowego? wlasnie
        po tej bakterii? Wlasnie tym sie martwie, ze bralismy furagin i to nic nie
        pomoglo. Az sie boje pomyslec co dalej.
    • b.bujak Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 19:08
      u nas byla rowniez klebsiella, przeszlo po 7 dniach antybiotyku ( augmentin );
      pozniej kontrolnie robilismy jeszcze cystografie i dokladne usg; nie bardzo
      wiem, co to za bakteria, o ktorej piszesz, ale dziwi mnie, ze leczysz tylko
      furaginem, a nie antybiotykiem
      • piasek3 Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 19:17
        Nas pediatra skierowal na badania (krew, mocz) bo maly malo przybieral na wadze,
        a dlaczego Ty robilas posiew?
        • b.bujak Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 20:07
          najpierw byla anemia, jak maly mial ok.2 mce, po leczeniu anemii, ok. 5 mca
          zycia, kontrolna morfologia wykazala wysokie leukocyty ( przy infekcjach ),
          wiec zbadalismy mocz i wyszla bakteria
          ps. gdybys robila usg, to zapytaj, czy maja dokladny aparat, jesli tak, to
          mozliwa jest obserwacja przeplywu moczu na usg ( sonocystografia ), wtedy mozna
          uniknac cystografii ( kontrast przez cewnik do pecherza moczowego i zdjecie
          rtg, rzeczywiscie nic strasznego ( robilismy ), ale lepiej uniknac, jak sie da )
          ps2: mozesz pisac do mnie bbujak@op.pl, podziele sie doswiadczeniami
        • b.bujak Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 20:17
          dodam jeszcze, ze maly dostawal furagin 1/4 tabl. oslonowo po cystografii, wiec
          chyba nie jest do mocna dawka, z tego, co wiem, stosuje sie furagin, gdy
          bakterii jest malo ok.1000, nie wiem, czy przy 4,5 potedze nie jest zbyt slaby,
          no chyba, ze wasza bakteria jest slaba?
    • edi77 Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 19:54
      Bakterii nie znam, ale my mamy podobny problem tylko bakteria inna, a procedura
      jest nastepujaca:
      -jezeli wyszly bakterie w moczu to musial byc zrobiony antybiogram i z niego
      odczytal lekarz, ze bakteria jest wrazliwa na furagin (inaczej Nitrofurantoina)
      -po leczeniu robi sie znowu posiew i sprawdza czy leczenie bylo skuteczne
      -niezaleznie od wyniku, u chlopcow do skonczenia pierwszego roku jest tak, ze
      jak raz zachoruja na drogi moczowe to sa kierowani do poradni nefrologicznej (u
      dziewczynek dopiero jak 2 razy zachoruja), oprocz tego juz systematycznie musza
      miec kontrolowany mocz nawet jak dziecko jest zdrowe, czyli raz w miesiacu
      dajecie mocz na posiew.
      -jezeli leczenie sie przedluza, bo bakterii nie da sie tak latwo wytepic, albo
      pojawiaja sie inne to na pewno wysla was na USG
      -jezeli USG wyjdzie OK, a infekcje beda nawracaly sie to czeka was cystografia,
      ktora pokazuje czy dziecko ma refluks moczowy czy nie. Cystografie wykonuje sie
      jak posiew wyjdzie ok, bo inaczej bakterie moga w trakcie badania zostac
      wepchniete dalej i zakazic np. nerki. Cystografie robi sie przez cewnikowanie,
      ale ponoc trwa bardzo krotko.
      -dalej nie wiem co, bo my doszlismy do cystografii.
      • aganet Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 20:55
        Hej, u na była coli 10 do 5 wyleczona antybiotykiem. I po jednej infekcji moj
        synek miał już zrobione USG (wyszło OK) i dziś CUM czyli badanie radiologiczne
        z wstrzykiwaniem kontrastu. Podbno u chłopcow nawet po jednej infekcji robi się
        diagnostykę w kierunku ew wad układu mozowego. A sam CUM- nic przyjemnego,
        płacze dziecko i matka (ta chyba bardziej) ale niezbyt dlugo trwa najgorsze
        założenie cewnika dla dziecka. NA szczęście ono nie będzie tego pamiętać...
        • piasek3 Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 21:02
          To wszystko brzmi strasznie, tym bardziej, ze jestem panikara. Zastanawia mnie
          fakt, czemu nasz pediatra nie przepisal malemu antybiotyku. Czy jest tak
          kiepskim fachowcem, czy ta bakteria jest jakas slaba. Wszystkiego dowiem sie w
          poniedzialek, jesli do tego czasu nie zwariuje. Dzieki za odzew.
          Bbujak napisalam do Ciebie na adres e-mail
    • liwiagorka Re: Bakterie w moczu u 5m chlopca 04.11.05, 21:32
      witam.moj maluszek podobnie miewa bakterie w moczu - niestety - raz skonczylo
      sie nawet szpitalemsad(zaskoczona jestem ze przy tak masywnej infekcji dzidzia
      dostala tylko furagin. u mojego misia stosowano najpierw baktrin przez 10 dni a
      dopiero pozniej furagin przez 2 tygodnie. przy sporych infekcjach furagin
      stosuje sie wspomagająco i raczej na zakonczenie leczenia - ot tak na wszelki
      wypadek. warto zrobic dziecku usg i umowic sie na wizyte z nefrologiemsmile
      zyczymy powodzenia w walce z paskudnymi bakteriami

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka