sikorkaptak 21.12.05, 00:38 jak sie robi takie echo czy dziecku dają narkoze prosze o pare slow wyjaśnienia.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaparzoch1 Re: co oznacza echo przezprzelyk? 21.12.05, 12:20 Sikorko.Wczoraj szukając na google informacji nt. zastawek znalazłam i informacje właśnie nt. echa przezprzełykowego : www.zdrowie.med.pl/uk_krazenia/badania/echokardiografia.html Musisz wczytać się w całość. Także tu : kaliszok.republika.pl/echo.htm oraz tu : www.ptk.waw.pl/standardy_ECHO.html oraz : www.lubien.kujawy.pl/strona/zagle/zdrowie/uk_krazenia/badania/elektrokardiografia.html Przed badaniem przezprzełykowym pacjent znajduje się min. 4-6 godzin po ostatnim posiłku, ma założone wkłucie do żyły obwodowej (na wypadek konieczności podania leku tą drogą), wyjmuje ew. sztuczne uzębienie. Jeśli jest leczony heparyna lub innym lekiem przeciwkrzepliwym powinien dostarczyć bieżące wyniki badań krzepnięcia krwi. U dzieci z tzw. wadami siniczymi serca, w trakcie badania powinno być kontrolowane tętno, ciśnienie i wysycenie krwi tlenem. Do badania pacjent kładzie się na lewym boku z lewa ręką pod głową. Gardło zostaje znieczulone, aby wyeliminować odruch wymiotny. Czasami pacjent otrzymuje środek uspakajający dożylnie. Gastrofiberoskop z sondą pokrytą żelem jest wprowadzany do przełyku. Po tym badaniu pacjent zostaje na czczo przez 1,5- 2 godzin, aby uniknąć problemów z połykaniem (czy nawet zachłyśnięcia), które - ze względu na stosowane znieczulenie - mogą wystąpić przy próbie jedzenia. Nie jest to miłe badanie, ale nie naraża pacjenta na działanie szkodliwych czynników. Chory może czuć dyskomfort w gardle przez klika godzin, jest to zjawisko przemijające. Zapewne inni rodzice odpowiedza na Twoje pytanie w oparciu o własne doświadczenia, których mnie brak. Pozdrawiam Ola, mama Radka Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: co oznacza echo przezprzelyk? 21.12.05, 12:40 Ja odpowiedziałam w wątku o ASd Odpowiedz Link Zgłoś