sylwia1239 14.01.06, 11:14 czy ktoś szczepił swoje dziecko przeciwko pneumokokom szczepionka prevenar 280złczy można zaszczepić 6 latka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nina321 Re: pneumokoki 14.01.06, 21:34 Ja właśnie zaszczepiłam dzisiaj córkę. Ma 5 lat i trzy miesiące.Ja kupiłam w aptece w W-wie w Al. Niepodległości 109/111 za 255 zł.Teraz czekamy na reakcje poszczepienne( oby nic się nie działo). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia1 Re: pneumokoki 14.01.06, 23:12 Nie chce straszyc ale moze warto poczytac: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=29794265&a=34316664 Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: pneumokoki 15.01.06, 00:02 Przeczytałam wypowiedź mamy z załączonego linka i muszę tylko dodać, że w zasadzie to nie ma pewności a nawet podstaw żeby twierdzić, że częstsze infekcje dziecka są spowodowane szczepionką. Prevenar nie objemuje wszystkich szczepów pneumokoka - i dlatego mogła okazać się nieefektywna. Producent informuje o tym na stronie www.pneumokoki.pl Pnuemokok to dość groźna bakteria, jeśli szczepionka nie była trafiona w sensie serotypu a dziecko osłabione lekami to częstsze infekcje byłyby bardzo prawdopodobne. Wiele się obecnie mówi o szkodliwości szczepionek - myślę, że trzeba się porządnie nad niektórymi zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia1 Re: pneumokoki 15.01.06, 00:35 Generalnie mysle, ze podawanie szczepionki na jeden tylko szczep bakterii to prawie eksperyment biologiczny...Ja zaszczepilam dziecko Hiberixem na Hib - kiedy teraz okazuje sie, ze meningokowe zapalenie opon mozgowych u dzieci wywoluje glownie typ C.Troche zaluje, ze zaszczepilam malego choc na szczescie nic mu po niej nie bylo. Ale chyba lekarze powinni mowic troche wiecej przed zaleceniem kolejnej szczepionki...Ten link o Prevenarze znalazlam na dosc kontrowersyjnym topicu, z ktorym nie do konca sie zgadzam ale wiedza o skutecznosci szczepionek ( przede wszystkim u lekarzy) powinna byc chyba troche wieksza. Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: pneumokoki 15.01.06, 18:23 Prevenar obejmuje 7 z tych groźniejszych serotypów pneumokoka, ale są też inne i na te szczepionka nie zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa Re: pneumokoki 14.01.06, 23:38 Ja chciałam zaszczepić dzieci tą szczepionką ale pediatra powiedział, że nie będzie na nich eksperymentować z tą szczepionką, ponieważ nie były robione w Polsce badania nt. jej skuteczności w polskich warunkach. To w zasadzie tyle Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś