Dodaj do ulubionych

pneumokoki

14.01.06, 11:14
czy ktoś szczepił swoje dziecko przeciwko pneumokokom szczepionka prevenar
280złczy można zaszczepić 6 latka?
Obserwuj wątek
    • nina321 Re: pneumokoki 14.01.06, 21:34
      Ja właśnie zaszczepiłam dzisiaj córkę. Ma 5 lat i trzy miesiące.Ja kupiłam w
      aptece w W-wie w Al. Niepodległości 109/111 za 255 zł.Teraz czekamy na reakcje
      poszczepienne( oby nic się nie działo). Pozdrawiam.
    • izzunia1 Re: pneumokoki 14.01.06, 23:12
      Nie chce straszyc ale moze warto poczytac:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=29794265&a=34316664
      • matiuszka Re: pneumokoki 15.01.06, 00:02
        Przeczytałam wypowiedź mamy z załączonego linka i muszę tylko dodać, że w
        zasadzie to nie ma pewności a nawet podstaw żeby twierdzić, że częstsze
        infekcje dziecka są spowodowane szczepionką. Prevenar nie objemuje wszystkich
        szczepów pneumokoka - i dlatego mogła okazać się nieefektywna. Producent
        informuje o tym na stronie www.pneumokoki.pl
        Pnuemokok to dość groźna bakteria, jeśli szczepionka nie była trafiona w sensie
        serotypu a dziecko osłabione lekami to częstsze infekcje byłyby bardzo
        prawdopodobne.
        Wiele się obecnie mówi o szkodliwości szczepionek - myślę, że trzeba się
        porządnie nad niektórymi zastanowić.
        • izzunia1 Re: pneumokoki 15.01.06, 00:35
          Generalnie mysle, ze podawanie szczepionki na jeden tylko szczep bakterii to
          prawie eksperyment biologiczny...Ja zaszczepilam dziecko Hiberixem na Hib -
          kiedy teraz okazuje sie, ze meningokowe zapalenie opon mozgowych u dzieci
          wywoluje glownie typ C.Troche zaluje, ze zaszczepilam malego choc na szczescie
          nic mu po niej nie bylo. Ale chyba lekarze powinni mowic troche wiecej przed
          zaleceniem kolejnej szczepionki...Ten link o Prevenarze znalazlam na dosc
          kontrowersyjnym topicu, z ktorym nie do konca sie zgadzam ale wiedza o
          skutecznosci szczepionek ( przede wszystkim u lekarzy) powinna byc chyba troche
          wieksza.
          • matiuszka Re: pneumokoki 15.01.06, 18:23
            Prevenar obejmuje 7 z tych groźniejszych serotypów pneumokoka, ale są też inne
            i na te szczepionka nie zadziała.
    • milkaa Re: pneumokoki 14.01.06, 23:38
      Ja chciałam zaszczepić dzieci tą szczepionką ale pediatra powiedział, że nie
      będzie na nich eksperymentować z tą szczepionką, ponieważ nie były robione w
      Polsce badania nt. jej skuteczności w polskich warunkach.
      To w zasadzie tyle
      Pozdr,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka