Dodaj do ulubionych

Prevenar a goraczka

31.01.17, 16:52
Czy ktos orientuje sie do ilu dni po szczepieniu Prevenarem (pneumokoki) moze wystapic goraczka? Mała byla szczeiona w piątek a dzisiaj dostala goraczki 39 stopni. Nie ma innych objawow. Je i pije poki co normalnie. Nurofen zbil goraczke ale nie wiem na jak dlugouncertain
Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: Prevenar a goraczka 31.01.17, 18:09
      Po,szczepieniu gorączka może być do kilku dni więc jest szansa że to jest przyczyna. Podejrzewam że to kolejne szczepienie prevenarem - po poprzednich dawkach coś się działo?
      Moje dziecie w zeszłym tygodniu też zaczęło gorączkować bez żadnych innych objawów - po 3 dniach gorączka minęła ale dostała potężnego kataru. Także może to rówńież być wstęp do jakiejś infekcji.
      • vinca Re: Prevenar a goraczka 31.01.17, 18:36
        Nie, to jest pierwsza dawka dopiero (niestetyuncertain
        • carmelita81 Re: Prevenar a goraczka 31.01.17, 21:55
          Aha piszesz na małym dziecku to myślałam że to któraś już dawka. Jeżeli pierwszy raz szczepiona to pewnie jest to reakcja poszczepienna. Moje starsze dziecie po którejś tam szczepionce ( nie pamiętam po której) miało gorączkę dosyć wysoką a zachowywało się normalnie - gdybym nie to że była ciepła to bym nie zajarzyła ze ma gorączkę.
          • vinca Re: Prevenar a goraczka 01.02.17, 10:25
            Zaszczepilam dopiero teraz bo na wymazie z nosa wyszły pneumokoki i podobno szczepionka może działać też na nosicielstwo. Wczoraj jak ja dopadlo te 39 stopni to się pokladala i marudzila ale ani kataru ani kaszlu nie miała. Kolejna dawkę Nurofenu dałam dopiero o północy bo nie mogła zasnąć i miała 38,3 ale teraz rano gorączki pok co nie ma. Wiem, że po szczepieniu może być podwyższona temperatura, ale żeby dopiero 4 dni po??
            • carmelita81 Re: Prevenar a goraczka 01.02.17, 11:08
              No niby 3 średnio dni po szczepieniu można się spodziewać gorączki ale jeden dzień w tą czy w tamtą to nie różnica.
              Tak jak pisałam u mojej młodszej taka gorączka to był wstęp do infekcji - obserwuj dziecie czy coś nowego nie dochodzi do tej gorączki bo do lekarza bez sensu iść bo i tak nic sensownego nie powie.
            • rulsanka Re: Prevenar a goraczka 01.02.17, 17:58
              4 dni po to raczej za późno na reakcję poszczepienną, tym bardziej, że prevenar nie zawiera całych zarazków. Przy szczepieniu mmr/priorix gorączka może być po 2 tygodniach, ale to żywe wirusy.
              • vinca Re: Prevenar a goraczka 02.02.17, 11:37
                To samo powiedziała pediatra ale nie bardzo jej ufam. Po gorączce ani śladu, nic poza tym się nie dzieje, więc może jednak?
                • rulsanka Re: Prevenar a goraczka 02.02.17, 12:13
                  Zdarzają się infekcje objawiające się samą gorączką, czasem nawet kilkugodzinną, a potem dziecko zdrowe.
                  • vinca Re: Prevenar a goraczka 02.02.17, 16:26
                    Jesli tak, to oby wszystkie infekcje tak wygladalybig_grin
    • blondyneczka_83 Re: Prevenar a goraczka 21.02.17, 18:55
      U mojego starszego syna gorączka po szczepieniu Prevenarem wystąpiła kilka godzin później i trwała do późnego wieczora. Rano dziecko obudziło się już zdrowe, bez gorączki. Pamietam, że na noc dałam czopek Viburcol, bo syn płakał i był niespokojny. Gorączkę zbijałam paracetamolem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka