Dodaj do ulubionych

objawy salmonelli??

17.01.06, 14:06
Czy ktoś może mi podać jakie są objawy tejże choroby?
Od tygodnia mój mąż ma biegunkę, ja od trzech dni, ale z ostrymi bólami
brzucha, a od wczoraj wieczór również córka. Najorsze jest to że niczym tego
nie możemy przychamować! Na dodatek ja i Julka mamy wysoką gorączkę.
Najbardziej boję się o dzieci, córka ma 2,5, a synek 4 m-ce co prawda narazie
nie ma u niego żadnych oznak.
Obserwuj wątek
    • twin2003 Re: objawy salmonelli?? 17.01.06, 14:18
      Wszystkie objawy które wypisałaś mogą, lecz nie muszą świadczyć o salmoneli. U
      mnie też choróbsko rozpoczął mąż (wysoka temperatura, ogólne rozbicie i
      oczywiście biegunka), po tygodniu bezskutecznego leczenia poprosił lekarza o
      skierowanie na badanie kału i niestety wyszła salmonella. Wraz z wynikiem
      zawitał do domu sanepid i cała rodzina dostala skierowanie na badania (wymaz z
      odbytu). Niestety okazało się że zarażone są równiez dzieci (miłay wówczas
      neispełna dwa lata). Dzieciaki i mąż dostały Nifuroksazyd. Po dwóch tygodniach
      od rozpoczęcia leczenia zrobiliśmy kontrolne badania. Mąż z córką ok, synek
      dalaj miał to świństwo. Lekarz nie kazał jednak nic już podawać. Oczywiście
      przy salmoneli nie wolno jeść słodyczy (ta pani bardzo lubi słodkie
      środowisko). Dzieci zniosły choróbsko i abstynencję od słodyczy doskonale,
      nawet jak ich ktoś częstował to nie brały i mówiły ze mają "ory brzuszek". W
      rezultacie po kolejnych dwóch tygodniach bez słodyczy wynik wymazu u synka był
      negatywny. w ten sposób pozbyliśmy się tego świństwa.
    • mojanatalia Re: objawy salmonelli?? 17.01.06, 14:30
      salmonella objawia się przede wszystkim ostrą biegunka i temperaturą. Idź jak
      najszybciej do lekarza, żeby córeczka się nie odwodniła, bo to groźne u tak
      małych dzieci
      • kaha1 Re: objawy salmonelli?? 17.01.06, 15:43
        salmonella przenosi się przez ręce. Zawsze po wyjściu z toalety dokładnie
        myjcie ręce - i przed podaniem jedzenia dzieciom też. Nosicielami jesteście w
        przewodzie pokarmowym i wydalniczym. To, że część rodziny jest chora nie
        znaczy, że reszta też musi!!!
        • kam2 Re: objawy salmonelli?? 17.01.06, 20:32
          Przy salmonellozie nie musi być gorączki. Moja córka chorowała na to jak miała
          m-c i przechorowała bez gorączki. Niestety szpital był przez prawie trzy tyg.
          Ale u dzieci do trzeciego m-ca podobno leczy sie antyb. a u starszych objawowo.
    • ninka71 Re: objawy salmonelli?? 17.01.06, 22:18
      moja była tylko nosicielem,była trochę bledsza, pocila się czasami brzydka kupa , zaprowadziłam ją do lekarza bardziej intuicyjnie niż z konkretnego powodu, całe szczęście że lekarz nie zbagatelizował tylko przebadał .Została przeleczona Bactrimem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka