kforysia 26.01.06, 12:40 Czy mogę dać jedenastomiesięcznemu dziecku syrop z cebuli? Mały ma zapalenie uszu,a teraz zaczyna coraz mocniej kaszleć.Mam tylko antybiotyk Zinnat, lekarz nic więcej nie przepisał a nie chciałabym dawać sama innych leków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleniek Re: Syrop z cebuli? 26.01.06, 18:29 No cóż, ja mojemu roczniakowi daję odkąd skończył jakieś 8 miesięcy i nic się z nim złego nie dzieje, a parę katarków przeszło bokiem. Zatem polecam. Aha ja dodaję jeszcze pół ząbku zgniecionego czosnku i czasem łyżeczkę miodu. Ale to może być dla niektórych kontrowersyjne - alergia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Syrop z cebuli? 27.01.06, 10:32 mój synek ma roczek i daję mu syrop z cebuli od kiedy skończył 10 miesięcy. Nic mu nie było. Bez problemy zajada się też czosnkiem (co prawda po nim puszcza niezłe "bączki", ale wcale nie choruje). Odpowiedz Link Zgłoś
blamblam Re: Syrop z cebuli? 27.01.06, 15:56 możesz ale ostroznie bo od cebuli moze boleć brzuszek. Zacznij od łyżeczki od herbaty. Ja łyzeczke od herbaty daje 2-3 razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha1 Re: Syrop z cebuli? 27.01.06, 17:11 kochane mamy! napiszcie mi proszę przepis na ten syrop. Słyszałam o nim dużo dobrego a nie potrafię go zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
marittka76 Re: Syrop z cebuli? 27.01.06, 17:24 kroisz cebulę w drobne plastry i zasypujesz cukrem lub glukozą. Odstawić w ciepłe miejsce.W ciągu doby powinien już się zrobic syropek Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: Syrop z cebuli? 27.01.06, 18:23 łyżka cebuli, łyżka miodu na przemian do wypełnienia malutkiego słoiczka, na kilka godzin odstawić i odcedzić. Do lodówki. Ewentualnie cukier zamiast miodu. Ja robię z miodem + wyciśnięty ząbek czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
kaha1 Re: Syrop z cebuli? 27.01.06, 18:41 czyli po kilku godzinach "stania" cebuli z czymś słodkim (cukrem/miodem/glukozą) odcedzić i do lodówki, a potem dawać po łyżeczce dziennie? a ten czosnek? cały, krojony czy wyciskany? czy to się psuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: Syrop z cebuli? 27.01.06, 18:46 czosnek wyciskany, mnie miód najbardziej przekonuje bo sam ma właściwości lecznicze. Można nie wstawiać do lodówki ale w lodówce dłużej stoi. Mnie sie jeszcze nigdy nie popsuł choć dłuzej niz chyba 5 dni nie dawałam. Zrób małą porcję np. słoiczek po daniu Gerbera. Niektórzy mówią, że tylko 2 dni ale to chyba przesada. Ja daję dwa razy-ostatnio nawet 3 razy dziennie ale moje dziecko ma prawie 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś