Dodaj do ulubionych

reflux żołądkowo-przełykowy

22.02.06, 16:21
u mojej 6-tygodniowej córci przy okazji pobytu w szpitalu na zapalenie
oskrzeli zdiagnozowano reflux żołądkowo-przełykowy,
czy ktoś jeszcze ma do czynienia z tym problemem? jak sobie z nim radzicie? i
czy powikłania, którymi mnie straszono zdarzają się często (mam na myśli stany
zapalne górnych dróg oddechowych, bezdech itp)?
pzdr
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: reflux żołądkowo-przełykowy 22.02.06, 16:41
      Zajrzyj tutaj

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
      • m_golightly Re: reflux żołądkowo-przełykowy 22.02.06, 18:52
        dzięki, też to znalazłam ale to jest forum dotyczące refluxu moczowego, a ja mam
        problem z żołądkowo-przełykowym, pzdr
    • azile8 Re: reflux żołądkowo-przełykowy 22.02.06, 20:17
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34604
      To jest forum dot. refluksu żoładkowego.
      • aga55jaga Re: reflux żołądkowo-przełykowy 22.02.06, 23:58
        witam serdecznie - refluks wcale nie jest aż tak straszną chorobą na jaką
        czasami wygląda, chociaż męczącą, przyznam szczerze. Owszem bywają bardzo
        ciężkie stadia refluksu - ale dzieje się tak rzadko. Należy trzymać się
        konsekwentnie pewnych zasad, które znacznie ułatwiają życie i rodzicom i
        dziecku. Często, niestety, potrzebna jest farmakologia, no i tu czasami pojawia
        sie problem z odpowiednim "doborem" leku. To co działa cudownie na jedno
        dzieco, nie działa czasami wcale na drugie.
        Więcej info np jak postępować z refluksowym maluchem znajdziesz właśnie na
        refluksowym forum, do którego link został podany powyżej. Pozdrawiam i zapraszam
      • zanetaub Re: reflux żołądkowo-przełykowy 27.06.06, 18:03
        azile8 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34604
        > To jest forum dot. refluksu żoładkowego.

Podane forum nie istnieje lub jest niedostępne.

czy ktos ma inne informacje
        pozdrawiam i dziekuje za pomoc smile)
    • amenyx Re: reflux żołądkowo-przełykowy 23.02.06, 00:14
      witaj
      troszkę chcę Cię pocieszyć, ponieważ u tak małego dziecka jeszcze wiele
      narządów musi 'dojrzeć'w tym przypadku mięsień zamykający jamę żołądka. Przede
      wszystkim należy dziecko kłaść spać pod kątem tak aby głowa była wyżej (ale
      chodzi o ułożenie całego ciała, a nie tylko głowy na poduszce), aby uniknąć
      zachłysnięcia ulewającym się pokarmem np. podczas snu. Generalnie dzieci mogą
      ulewać do ukończenia 6 miesięcy, czyli do momentu spożywania tylko pokarmu
      matki.Z chwilą wprowadzenia pokarmów stałych, gdy dziecko ulewa/zwraca sytuacja
      może wymagać interwencji chirurga. To co powinno Cię przede wszystkim
      zaniepokoić to chlustające wymioty, w przeciwnym wypadku należy dziecku dać
      czas.
      • m_golightly Re: reflux żołądkowo-przełykowy 23.02.06, 09:46
        wielkie dzięki za wasze posty, u mojej Zosi ulewania nie są częste, właściwie
        gdyby nie rutynowe usg w szpitalu nigdy bym nie wpadła na to, że może być
        reflux, bardziej martwię się tym co nie wylewa się z buzi a być może trafia do
        dróg oddechowych... jeden pobyt w szpitalu z zapaleniem oskrzeli już za nami,
        lekarz nie powiedział jednoznacznie, że przyczyną był reflux, bo zaczęło się od
        wirusowego katarku, który sprzedała jej moja mama ale teraz boję się nawrotu,
        zwłaszcza, że mała jeszcze pokasłuje... kupiłam Nutriton i staram się podawać
        przed każdym karmieniem (karmię piersią) ale przez to każde karmienie zaczynam
        walką z dzieckiem, żeby połknęła choć odrobinę, koszmar! jakby tego było mało po
        szpitalu dziecko stało się nerwowe, budzi się z płaczem trudnym do ukojenia, a
        ja złapałm już doła, nie wiem jak to przetrwam, pzdr
    • amenyx Re: reflux żołądkowo-przełykowy 23.02.06, 22:23
      dół u mamy przy karmieniu piersią zupełnie jest niewskazany.Dziecko to mały
      barometr, który momentalnie wyczuje Twoje zdenerwowanie i koło się
      zamyka.Trzymaj się dzielnie!
      • m_golightly Re: reflux żołądkowo-przełykowy 24.02.06, 10:44
        ja to wiem, tylko czasem trudno zapanować nad emocjami i kończy się płaczem jej
        i moim, pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka