Dodaj do ulubionych

Nowa kota, cudowna

02.08.23, 05:22
Dobra, nie patrzcie na burdel łóżko mojej mamy 🤣 to Tina, 5-latka ze schronu łódzkiego. Wczoraj od 14.10 u nas w domu a to 20.30 i Tina w łóżku. A mówili, że to nieśmiały, wycofany kot 🤣
Jest cudowna, grzeczna, kochan Tylko problem z piciem. Nie pije wody. Próbowałam w kilku miejscach, na różnych naczynkach, położyłam nawet palec i nic, nie i już.
I problem z kupkami..po wielkim trudzie zrobiła nad ranem małego, twardego bobelka. Wiem, w schronie zero ruchu miała, zamknięta w klatce, do jedzenia trochę suchego koty dostawszy i koniec. U nas wczoraj zjadła saszetkę mokrego I trzeba czas..chyba żeby to przetrawiła.. dostaa rano trochę parafiny. Nie wiem czy też jej dawać pastę na łączki czy poczekać? Żeby rewolucji żołądkowej nie było.
I nawet przez moment się nie chowała. Na ugiętych łapkach obeszła całe mieszkanie, nawet pod regał z książkami się wczołgała 🤣, wahała wszystkie konty po kocim seniorze. Posprzątałam wcześniej po Bonifacku, ale zapach został.
Generalnie cudowna kota. 😍 moja mama się znowu uśmiecha. Po śmierci kociego seniora jakby w depresję wpadała, a teraz nie ta sama osoba.
A ja dzisiaj psychiatra. Zobaczymy, jak bedzie
Obserwuj wątek
    • login.na.raz Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 05:54
      Super decyzja!!!!

Kotka śliczna!!!!!

A co do wody - może woli pić bieżącą wodę, prosto z kranu, mojemu kotu tak się porobiło i muszę mu odkręcać delikatnie kran w wannie i dopiero jaśnie pan się napije. Są też miski - fontanny, ale nie wypowiem się, bo nie korzystam
      • runny.babbit Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 11:09
        A tak, mój też tak ma. Staje na wannie i czeka. Lubi też ukraść wodę z czyjejś szklanki. Oczywiście ma też swoją miskę, ale on lubi podkraść.
    • szpil1 Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 06:00
      Super, wszystkiego najlepszego mamie i kici. A u psychiatry będzie dobrze smile.
    • mysiulek08 Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 07:05
      daj jej czas, unormuje sie, zamiast parafiny duzo lepsza jest pasta i oczywiscie jakies mokre przysmaki 😊 albo cos surowego, moze nie kurczak ale indyk? odrobina wolowiny? z dodatkowa woda, saszetke tez wymieszaj z woda

co do wody to tez cierpliwosc, rozstaw miski, zobacz jak reaguje np na wode z kranu, moze rosol na poczatek?

bedzie dobrze, musi sie oswoic z nowa sytuacja

widac potencjal w oczach, bedzie charakterna 😁
      • yenna_m Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 07:39
        Albo sprobować zmieszać jedzenie z wodą i zrobić zupkę. Może tak coś wypije.
    • yenna_m Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 07:38
      Jaka piękna panienka!
      Niech Wam sie zdrowo chowa!
      Gratulacje.
      • jottka Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 10:29
        wszyscy ci dobrze radzą, spokój, czas i sporo mokrego - zrób "rosołek", tj. albo dolewasz ciut mocno ciepłej wody do saszetki, albo gotujesz chwilę kawałek kurczaka z tłuszczem itp. i po lekkim przestudzeniu dajesz królewnie. jedzenie wtedy mocniej pachnie, czyli budzi zainteresowaniesmile pastę możesz dawać, tylko trzymaj się dawki na opakowaniu, bo można podrażnić trzustkę, a - jak rozumiem - jeszcze się nie znacie od strony zdrowotnej.

a, co do wody - na koty działają wielkie naczyniasmile postaw spory, płaski rondel albo miski w kilku miejscach, możesz też na jej oczach wlewać wodę do miski cienką strużką, to też ciekawi i kot przychodzi sprawdzić interesujące zjawisko. ale jak nie zareaguje od razu, to się nie przejmuj, ona się najpierw musi oswoić. jak je i się załatwia, nieważne już jak, to znaczy że wstępnie was zaakceptowała. zresztą po zalegnięciu na łóżku widać, że kot wybitnej inteligencjismile
        • emateczka Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 11:28
          > zresztą po zalegnięciu na łóżku widać, że kot wybitnej inteligencjismile

Haha, to samo pomyslalam!

Kocina fajowa! Uwielbiam takie buraski. Niech sie wam wszystkim dobrze wiedzie!
    • taje Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 10:33
      Polecam kocią fontannę.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 10:33
      A gdzie ty tu burdel widzisz?
      Łóżko, jak łózko. Niby jak by miało wyglądać?
      Kicia fajna i widać jej się spodobała domowa atmosfera.
      Piciem się nie martw. Jak będzie jadła mokre żarcie, to pić będzie malutko, albo i wcale. Saszetki mają bardzo dużo wody i puszki też, a koty czerpią wodę głównie z pożywienia. Kupa kocia powinna być twarda, ale nie do przesady. Poczekaj, zobaczysz jakie będą kupy po mokrym jedzeniu. To nie jest kot, który ma wielkie futro, pasta na kłaczki nie jest potrzebna. Nie jest zdrowa dla kota. Dla kota naturalne jest zwracanie kłaków. Lepiej kota wyczesać co jakiś czas, żeby mniej kłaków zjadał, niż dawać stale pastę na kłaki, bo one maja bardzo dużo cukru i prędzej, czy później spowodują cukrzycę.
    • alicia033 Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 10:40
      Gratulacje!
      A teraz rozejrzyj się za drugim, Tinie i Wam do towarzystwa.
    • okruchlodu Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 11:39
      Słodkość. Głaskałabym.
    • eliszka25 Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 11:50
      Na kotach się nie znam, więc nie doradzę, ale gratuluję decyzji! Bardzo pozytywny, radosny wpis. Super, że się zdecydowaliście. Korzyść dla obu stron, jak wynika z twojej opowieści. Niech wam zdrowo towarzyszy jeszcze długie lata!
    • pampelune Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 12:30
      Ślicznotka. Ale Wam dobrze!
    • bruy-ere Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 12:47
      Śliczna i ma wielkie szczęście, że do Was trafiła.
      • zalamana_50 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 08:25
        bruy-ere napisała:

> Śliczna i ma wielkie szczęście, że do Was trafiła.

To my mamy szczęście. Jest kochana
    • aankaa Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 17:11
      duże brawa za przygarnięcie kociny i niech się zdrowo chowa panienka <cmok>
    • abidja Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 19:42
      Jesli dostaje mokre to ma w tym wode.
      Ogranicz suche jedzenie, powoduje zatwardzenie.
      Moja kotka chciwie wypija wode ktora stawiam ptakom i wode dla owadow-wylizuje te kamyczki bo to wszystko jest jej a nie jakis ptakow czy pszczol.
      Jesli zatwardzenie sie utrzyma mozesz jej podawac lactulosum. U nas dzialalo. Ale u was to tez moze byc efekt stresu.
    • ardzuna Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 19:52
      zalamana_50 napisała:

> ódzkiego. Wczoraj od 14.10 u nas w domu a to 20.30 i Tina w łóżku. A mówili, że
      > to nieśmiały, wycofany kot 🤣

W schronisku wycofany, a dom jej tak nie stresuje wink

Śliczna i mądra.
      Pewnie jest odwodniona i stąd suche kupki. Organizm wyciąga wodę z kupki do ostatniej kropli.
      Chwilę bym jeszcze poczekała z faszerowaniem jej specyfikami na wypróżnienie, niech zje trochę mokrego. Dużo wody jest też w surowym mięsie.
      Picie może zostać porozstawiane w różnych miejscach domu, a poza tym można puścić na próbę wodę z kranu i zobaczyć, czy się zainteresuje.
    • livia.kalina Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 19:54
      Fakt, że cudownasmile

Gratuluję decyzjismile)
    • kamin Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 20:13
      Moje koty były w stanie wypić dużo wody z puszek z tuńczykiem w sosie własnym.
      • zalamana_50 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 08:26
        kamin napisał(a):

> Moje koty były w stanie wypić dużo wody z puszek z tuńczykiem w sosie własnym.

Kupię i spróbujemy.
    • przeslicznawiolonczelistka Re: Nowa kota, cudowna 02.08.23, 20:14
      Śliczna kotka. Niech się chowa zdrowo i dla rodziny wesoło. To dobry znak, że obeszła kąty, będzie dobrze!
      • zalamana_50 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 08:28
        2 doby prawie za nami i kicia jest śmiała, kochana, przed chwilą za wszelką cenę postanowiła otworzyć szufladę w szafce. Zła była bo się nie udało. 😍 wody nie ruszy nadal. Je mokre, zrobiłam jej trochę więcej sosiku z mokrego. Zobaczymy. Kochana jest.
        • igge Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 12:54
          Ładna. Nawet bardzo ładna smile
        • szpil1 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 13:53
          Widać, że charakterek ma 😍
    • consponsa Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 11:32
      O spróbowaniu fontanny, dużych misek i wody w kilku miejscach już było.
      Ja jeszcze polecę mleko dla kota - dostępne w każdym zoologocznym, może się skusi a później już można je rozwadniać powolutku.
      Do tego mokra karma - jak ci się udaje zastąpić suchą w 100% mokrą, to jesteś już na drodze do sukcesu.
    • igge Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 12:53
      Jeśli to koci głodomor i rzuca się na żarcie to rozcieńczaj zawartość puszki wodą ciepłą ( ciepłą bo wtedy intensywniej pachnie i jak jest z lodówki).
      Wtedy ma i picie i jedzenia na raz. Zupę. I profilaktykę struwitów.
      Wody może być malutko, może być więcej jeśli kot akceptuje.

Nasze 2 młodsze chłeptają bez zastanowienia. Seniorka musiała się wdrożyć. Najpierw jadła tylko wtedy jak wody było malutko.
    • millli40 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 13:25
      Śliczna kotka.Bedzie miała dobrze u mamy a i mama z nią dobrze będzie miała.
    • aragorna71 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 18:19
      nasza dostawała "rosołki" kocie na 3 razy, jak mało pila, uwielbiała je, dostawała też odrobine mleka oczywiście tego "kociego"
      linki przykładowe
      allegro.pl/oferta/miamor-vitaldrink-napoj-kota-mix-smakow-6x135ml-13952603469?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzgzMDE1NTYtOGNiMy00Y2VlLWExMDAtMGE5YTA1Mzc5YzdmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=a529ba03-08e2-40da-9401-92a13d2b17d8
      www.rossmann.pl/Produkt/Smakolyki-dla-kota/Winston-mleko-dla-kotow-z-witaminami-tauryna-i-inulina-200-ml,45941,8381
      • nika_1985 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 18:31
        Świetnie!!!! Super kicia, bedzie.miala życie jak w Madrycie. Nie jestem specjalistą od kotów bo raczej psiara że.mnie,ale zwierzaki że schroniska.potrzebuja czasu aby się zaaklimatyzować, aby uwierzyć że to jest ich dom. Mój pies że schronu również chyba ' uwierzył " na nowo że już będzie u nas na zawsze po 6 miesiącach. Przez trzy tygodnie nie chciał w ogóle wychodzić ze swojego legowiska aby wyjsc na dwor bo chyba bal się,że może już nie wrócić do mieszkania.
        Teraz jest już okm dajcie jej czas, nie zmuszajcie do niczego. Ona sama sobie ustali co i jak. Jest niepewna, to normalne. Przy Was z zabiedzonego kotka.zrobi się piękna Dama. Takie.przemiany są najbardziej satysfakcjonujące.
    • babcia47 Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 18:45
      Na zaparcia podaj troszkę, tyle co na końcu noza masla. Zje chętnie zamiast parafiny. Zapytaj w schronie czy piła mleko bo niektóre koty jak ludzie mogą pic bez konsekwencji i lubią,. Sprobuj dodać odrobinę do miski z wodą. Niektóre koty mają problem gdy nie widzą wody w misce a wystarczy ja nieco " zabarwić" . Potem już dadzą sobie radę gdy będą picie kojarzyć z stałym naczyniem. Tak jak pisało tu wiele dziewczyn kozna podawać zupki jezeli lubi i/ lub dodawać wode do miękkiej karmy a suchą ograniczyć zanim nie przejdzie jej zatwardzenie .
    • brenda_bee Re: Nowa kota, cudowna 03.08.23, 22:16
      Fajna kotka🥰
    • majenkirr Re: Nowa kota, cudowna 04.08.23, 00:01
      Śliczna koteczka. Gratulacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka