jasama3 23.03.06, 21:25 leząc w akademi medycznej poznałam dziewczyne która urodziła córeczkę bez lewej komory jakie ta dziewczynka ma realne szanse bo w sumie lekarze nic nie mówią oprócz: czekac! czy brak lewej komory to to samo co hlhs?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiap10 Re: mam pytanie 23.03.06, 22:55 Najczesciej brak lewej komory oznacza HLHS. Jednak moga zdarzyc sie tez inne przypadki. Mi od poczatku powtarzano, ze Marta ma szczegolna forme HLHS , dzieki czemu uniknela operacji Norwooda. Kiedy rozmawialam na ten temat z Profesorem Malcem to okreslil on wade Marty jako kompleksowy niedorozwoj lewej komory serca, a nie HLHS. Natomiast lekarze w Paryzu wola okreslenie "szczegolna forma HLHS". Mysle, ze jest to dyskusja na wyzszym poziomie medycznym. Bo proces postepowania tak, czy siak jest 3 etapowy i konczy sie cyrkulacja Fontana przy jednoczesnie jednej dzialajacej komorze - prawej. Nie bardzo moge zrozumiec na co czekaja lekarze w akademii medycznej. W przypadku dzieci bez lewej komory serca pierwsza operacja jest konieczna bardzo szybko, z reguly w pierwszych dniach zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasama3 Re: mam pytanie 23.03.06, 23:42 a na co czekają to ja nie wiem nie zagłębiałam sie w szczegóły w szpitalu nawet do głowy mi nie przyszło że to może być hlhs dopiero w domu jak zaczęłam szukać po internecie Justyna nigdy nie wspomniała o hlhs tylko nazywa to brakiem lewej komory... Odpowiedz Link Zgłoś