jasmin51 06.04.06, 17:47 jak długo dziecko po operacji ma dreny w klatce piersiowej i czy nie bezpieczny jest płyn w opłucnej ala mama operowanej Oli z ASDII Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: dreny..... 06.04.06, 19:01 Dreny (one nie są w klatce piersiowej, raczej w brzuchu) są wyciągane zazwyczaj w pierwszej dobie po operacji, ale to oczywiście zależy od potrzeby, czasem trzeba dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: dreny..... 06.04.06, 20:53 Muszę dopisać - wszystko, co napisaam (no dobra, niewiele tego) to tylko i wyłącznie moje własne doświadczenie. Być może u małych dzieci jest jakoś inaczej, być może zależy to od szpitali. Ściskam serdecznie i trzymm kciuki za Małą Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap10 Re: dreny..... 06.04.06, 23:00 Po ostatniej operacji (Fontana z Damus/Kay/Stansel) Marta miala dreny przez prawie dwa tygodnie. Poczatkowo cztery i w miare jak ilosc plynow sie zmiejszala po kolei to je odejmowano. Podlaczona byla tez do nich aparatura, chyba ssaca. Strasznie to bulgotalo i huczalo. Wydaje mi sie, ze dreny sa zostawiane tak dlugo, jak pojawiaja sie plyny wokol serca i pluc. I jest to na pewno indywidualne dla kazdego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ememka1 Re: dreny..... 07.04.06, 09:44 Moja córcia miała wyciągnięte po dwóch dobach od operacji. Naszemu sąsiadowi z separatki 12-letniemu Danielowi (pozdrawiamy) po Fontanie jeden dren wyjęto bodajże po 4-5 dobach, a drugi po ok. 2 tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: dreny..... 07.04.06, 09:40 u nas też dren był długo (chyba po pierwszym etapie najdłużej, kilka lub kilkanaście dni), po drugim i trzecim etapie ten główny dren chyba dobę, ale potem dodatkowe małe dreny pod pachą, po tym głównym drenie na środku została spora blizna w kształcie gwiazdki, to rutyna dla lekarzy, ale dla rodziców szok - aż trudno uwierzyć, że dziecko, którego stan wymaga takich przyrządów i aparatów, po nabraniu sił szybko wraca do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
k.k.k Re: dreny..... 07.04.06, 14:43 Dreny założone są tak długo, aż zejdzie przy ich pomocy cała wydzielina z opłucnej. Zuzia (operacja na ASD II w grudniu 2005) miała 1 dren, zdjęty po ponad dobie. Odpowiedz Link Zgłoś