Dodaj do ulubionych

Operacja przetoki szyjnej

21.07.17, 19:39
Pani doktor córka ma prawie 3 latka. Tuż po 3 urodzinach przejdzie trzecią operację w swoim życiu - usunięcie aktywnej przetoki szyjnej. Poprzednie to podcięcie wędzidełek - wszystkich 3 a druga to założenie drenów w uszach i wycięcie trzeciego migdałka. Zostaliśmy już zakwalifikowani na Żwirki i Wigury i wyznaczono nam termin tuż po 3 urodzinach. Na kwalifikacji był mąż. Jestem trochę przerażona bo nawet nie wiem jak wygląda taka operacja. Czy pani doktor może wie jak usuwa się takie przetoki? Podcina się szyję dziecku? Czy robi się to laparoskopowo? Wiem tylko tyle, że sama przetoka to jest pikuś. Niebezpieczne jest pole operacyjne bo nie wiadomo dokąd dokładnie idzie ta przetoka. Zapewne do kości gnykowej ale dopiero podczas operacji się przekonamy. Tym samym dowiem się dopiero wtedy jak wygląda rekonwalescencja po zabiegu. Czy taka częstotliwość operacji ze znieczuleniem ogólnym nie szkodzi dziecku (poza aspektem psychologicznym)? Wiem, że nie jest pani laryngologiem ale będę wdzięczna za jakieś bliższe informacje, jeżeli pani je posiada.
Obserwuj wątek
    • ghik Re: Operacja przetoki szyjnej 10.03.19, 20:52
      Czy moglibyście opisać jak wyglądała operacja waszej córeczki.Moj syn także ma taką przetokę i nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat
      • kawagu Re: Operacja przetoki szyjnej 25.06.19, 12:06
        Hmm kwalifikacja była jak przed każdą operacją. Córka miała przetokę szyjną pomiędzy szyją a migdałem a dokładnie gdzieś obok migdała bocznego się zaczynała. Całe 7 cm kanału drożnego i czynnego. Przez tę przetokę wiedzieliśmy czy córka ma infekcję lub czy będzie infekcja. Córka musiała być na czczo w dniu operacji. Zabrali ją jako drugą. Robiliśmy na Żwirki i Wigury i można było ją wziąć na ręce w drodze na blok operacyjny. Operacja z uwagi na nieskomplikowany przebieg trwała około 1,5 godziny z uśpieniem jej przy nas tzn. od tego momentu zobaczyłam ją po 1,5 godziny. Wybudziła się już na sali na oddziale. Po kilku godzinach szalała i nazajutrz wypuścili nas do domu bo nie szło jej upilnować na pustym oddziale - 1 listopada ma swoje plusy i minusy. Po tygodniu mieliśmy kontrolę z wyjęciem szwów. Potem kilka razy byliśmy na kontroli u laryngologa. Minęło już 1,5 roku i rana pięknie się zagoiła. Smarowałam po operacji wygojoną już ranę takim żelem silikonowym. Może dlatego dobrze się zagoiła.
        Operacja w sobie jest nieprzewidywalna bo lekarze nie wiedzą gdzie się kończy. Ale jak przebieg jest nieskomplikowany operacja jest szybka. Mieliśmy to szczęście, że operował córkę znakomity specjalista - Pani Profesor. Jej asystentka pokazała nam zdjęcie przetoki - zrobiła je do nauki studentów. Długie to było coś ok 7-9 cm
        • sylwialib Re: Operacja przetoki szyjnej 28.08.19, 08:25
          Witam,
          Mój synek też urodził się z przetoka szyjka ma dopiero 2 miesiące.
          Czemu po 3 urodzinach się odbyła operacja ? Jak nazywa się pani profesor na Zwirki i Wigury? I na jakim oddziale była operacja wykonywana chirurgii dzieciecej czy laryngoligii?
          Proszę bardzo o odpowiedź
          • kawagu Re: Operacja przetoki szyjnej 09.09.19, 16:11
            Operacja była wykonywana na oddziale laryngologii. Robiła ją Pani Ordynator. Polecam wizytę u niej. Aczkolwiek nas wysłał do szpitala pediatra. Kwalifikacja była dość szybka i termin operacji też.
            Czemu operacja w wieku 3 lat? Córka miała już 2 inne operacje i zabiegi pod narkozą. Zbyt częste usypianie dziecka nie jest obojętne dla organizmu. Niektórzy lekarze bagatelizowali ten problem. A może nie znali się? Aż trafiłam na lekarza, który się zna na tym.
            • sylwialib Re: Operacja przetoki szyjnej 16.09.19, 13:18
              Czy mogłabym dostać jakiś kontakt do Pani? Bardzo bym prosiła. Telefon lub chociażby mail. Dopytalabym o wszystkie szczegóły.
    • dori313 Re: Operacja przetoki szyjnej 01.07.20, 14:24
      A mam pytanie, jak duża blizna była u Pani córki, było jedno większe cięcie czy kilka mniejszych? czy zabieg wykonywała pani dr Lidia Zawadzka-Głos?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka