etna0211 25.04.06, 17:33 kto z was robił takie badanie dziecku , na czym polega? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justynia3 Re: chlorki w pocie 25.04.06, 19:27 robiłam dziecku chlorki w pocie jakieś 2 lata temu, dokładnie całej procedury nie pamiętam bo byłam w lekkim stresie, ale generalnie przykładają gazę nasączoną czymś do ciałka, podłączają pod taki sprzęcik na 10 minut, a następnie przykładają tam watkę bądź gazę, ubiera się dzicko w ciepłe ubranka i generalnie musi ono się spocić, ja synka miałam w kombinezonie, i pocił się chyba coś koło 40 minut, a następnie zabrali tę watk, dziecko się wyciera i ubiera i po wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: chlorki w pocie 25.04.06, 20:18 Badanie chlorków potu ma na celu wykluczenie mukowiscydozy. Badanie jest bardzo proste i nie inwazyjne. Polega na przyłożeniu do rączki, diodek (takie jakby zegareczki) w zależności od metody badania na 15minut bądz ok 30 minut. W tym czasie dziecko powinno się bardzo spocić (aby zgromadzić jak największa ilosć potu). Wynik w zalezności od metody jest od razu albo po ok 3-7 dniach. Zaleca się przeprowadzenie badania w poradni/szpitalu która wykonuje tych badań miniumu 100 w roku. Życze powodzenia i dobrych wyników. pozdrawiam - mama Misi chorej na mukowiscydozę Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: chlorki w pocie 25.04.06, 20:20 To ja tylko uczule, zeby dziecko mocno sie wypocilo, nasza nie spocila sie wystarczajaco i niestety musielismy badania powtorzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja24 Re: chlorki w pocie 25.04.06, 21:23 U mnie było identycznie jak w przypadku "justyni 3". Badanie wyklucza lub potwierdza mukowiscydozę. Odpowiedz Link Zgłoś