Dodaj do ulubionych

Grypa żołądkowa

09.05.06, 18:36
Chyba znowu nadchodzai jakaś epidemia!U mnie przerabiali ją juz
mąż,teściowie,kuzyn i jego maluch.Ja mam 2dzieci-6m-cy i 2latka.Lena(2latka)
dziś zaczęła wymiotować.Czy to znaczy,że mały i ja też zachorujemy?Strasznie
się boję,bo moje dzieci w ogóle nie chorują.
Na szczepieniu Kubusia,wczoraj,poprosiłam lekarkę o jakieś leki gdyby czasem
dzieciaki zachorowały.Przepisała mi laktoral,Smecte,ORS200,Nifuolazyd(coś w
tym stylu przeczytałam na recepcie).Czy któraś z Was zna te
leki,podawała?Jeśli tak to czy mogę to podawać 2latce(bo chyba lekarka
przepisywała z myślą o niemowlęciu)?Nie mogę wyjść z domu do apteki i czekam
na męża aż on pojedzie i nie wiem czy on sie dogada z farmaceutką,dlatego pytam.
Jeszcze jedno-jaką dietę należy zastosować przy tego typu
dolegliwościach?Błagam napiszcie też o waszych doświadczeniach z tym
paskudztwem,jak Wasze dzieciaki to znosiły i jak długo to trwało,bo umieram z
nerwów!
ps.Jeszcze jedno-lekarka powiedziała,że jeśli nie będzie gorączki i objawy nie
będą się przedłużać,to nie muszę przyjeżdżać do poradni!Wyprzedzam posty-Do
lekarza!
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Grypa żołądkowa 09.05.06, 19:36
      Ja podawalam nifuroksazyd.Wazne, by dziecko pilo, najlepiej mineralna wode bez
      gazu, malymi lykami.Jesli dziecko wymiotuje to nie podawac jedzenia, i tak nie
      bedzie chcialo.
    • korneliap Re: Grypa żołądkowa 10.05.06, 07:54
      a w jakim rejonie Polski znow to paszkudztwo szaleje?
      • jopiec Re: Grypa żołądkowa 10.05.06, 12:19
        Dziękuję za odpowiedzi!My jesteśmy z Bielska-Białej,a więc woj.śląskie.Dziś już
        małej jest lepiej,za to nmie wzięło,woda leci ze mnie z obydu stron.Mogę
        cierpieć, byle tylko maluchom dało spokój.Najbardziej się boję o Kubusiasad
    • julka202 Re: Grypa żołądkowa 10.05.06, 08:19
      Cześć! Gdy moja córcia przechodziła grypę jelitową podawałam dokładnie te leki,
      o których piszesz. Dodatkowo bardzo ważna jest dieta, koniecznie bezmleczna,
      kleik ryżowy na wodzie, ryż gotowany, gotowane jabłuszko bądź deserek ze
      słoiczka, deserek z jagód, chrupki, wafle ryżowe itp. Na wymioty i biegunkę
      możesz podać dziecku kilka łyżeczek lekko odgazowanej coli. Życzę powodzenia!
    • karolcia801 Re: Grypa żołądkowa 10.05.06, 08:24
      w mazowieckim napewno.
      Własnie z córką wyszłysmy ze szpitala z tego powodu. Miała tylko wymioty ale
      trwały praktycznie 12godz oczywiście z przerwami, ospałość, brak apetytu i
      okropne bóle brzucha spowodowały że trafiłysmy na oddział.
      Podawali na tylko lacidofil, jak jest biegunka to podawac smectę.
      Dziecko jak nie chce to nie je-napewno nie zmuszać.
      Podawać dużo picia (najlepiej min z 1,5litra żeby się nie odwodniało)małymi
      łykami bo wieksze ilości spowodują wymioty.
      Na ból brzucha pomogło nam picie łyżeczkami wygazowaną coca-colę ze szklanych
      butelek (również zalecenie lekarza).
      Podstawa leczenia jest przyjmowanie dużych ilości płynów.
      Samo przejdzie.
      A zarazic się może niestety rodzeństwo. Tego się nie uniknie tym bardziej że
      mieszkacie pod jednym dachem.
      Zdrówka.
      • korneliap Re: Grypa żołądkowa 10.05.06, 08:55
        dlaczego rodzenstwo moze sie zarazic?
        Rodzice przeciez chyba tez?

I napisz dlaczego cola musi byc ze szklanych butelek???? Lekarz jakos to
        tlumaczyl?
        • karolcia801 Re: Grypa żołądkowa 10.05.06, 15:29
          Grypa żołądkowa-rota wirus jest zaraźliwy i każdy może się zarazić. Pisałam o
          rodzeństwie bo akurat autorka postu o to zapytała smile ale fakt że każdy kto miał
          stycznośc z tym wirusem może zachorować.

Coca-cola wygazowana jest znana i od naprawdę długich lat stosowana w przypadku
          zatruć czy bólów brzucha. Ja pare lat temu o tym słyszałam ale nigdy sama nie
          próbowałam bo albo nie miałam potrzeby albo nie było w sklepie.
          Co do butelki to musi byc szklana bo te plastikowe poprostu wytwarzają jakieś
          substancje (dotyczy to w ogóle tworzyw plastikoych) i wówczas cola juz nie ma
          takich własciwości(Coca-cola została wynaleziona przez J. S. Pembertona,
          aptekarza z Atlanty, w 1886 roku i była pierwotnie lekiem na żołądek sprzedawana
          wyłącznie w aptekach)
          • karolcia801 aha i jeszcze 10.05.06, 15:32
            www.twojedziecko.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=154&Itemid=47
            na dole jest wzmianka o tym.
            I bardzo dobra rada-tylko podawać w zaburzeniach żołądkowych smile
            • agapimu Re: aha i jeszcze 11.05.06, 12:18
              Moj syn byl chory na ta grype gdy mial 9 miesiecy (teraz ma 5 lat)i bardzo
              szybko w ciagy 7 godzin odwodnil sie zwracal nawet wode lezal w szpitalu
              tydzien zarazila sie moja mama tesciowa ja na szczescie nie mimo ze caly czas
              bylam z nim w szpitalu gdzie byla pelno chorych dzieci na ta grype takze gdy
              twoj maluszek sie rozchoruje to badz czujna male dzieci szybko sie
              odwadniaja.Moj syn strasznie przechodzil ta grype biegunka wymioty goraczka 40
              stopni,uwazaj na swojego synka,ta grypa jest bardzo paskudna,co do lekow moj
              wiktorek bral je jeszcze przez tydzien po wyjsciu ze szpitala i mial diete
              biszkopty kleiki kisiel itp wszystko lekko strawna i duzo picia najlepiej woda
              niegazowanasmile
              • jopiec nadal chorujemy! 12.05.06, 11:52
                Tzn.mnie już lepiej,a Lena dziś w nocy miała okropną biegunkę.A myślałam,że już
                koniec,bo wczoraj już biegała i nic się nie działo!Ten wirus chyba jest okrutnie
                podstępnysadA mały jak dotąd zdrowysmileCzy możliwe,że się nie zarazi?Mam taką
                cichą nadzieję,choć wolę być gotowa na najgorsze..
                • gola1 Re: nadal chorujemy! 12.05.06, 13:49
                  Polecam leki homeopatyczne- mojej córci po 3 dniach męczarni przeszło jak ręką
                  odjął.Przy biegunce - China complex 107, wymioty- Nux vomica 49(obydwa firmy
                  Lehning). Myślę że warto spróbować.Dzieciom podaje się na wodę tyle kropli ile
                  ma lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka