Dodaj do ulubionych

moczenie nocne

12.05.06, 11:53
moje dziecko od września pójdzie do szkoły i czasem jeszcze zdarza mu się
zasikać w nocy łóżko. twierdzi że nie czuje że chce mu się siku. czy to może
być wina pampersów? Nadmienię, iż to nie jest wina stresów czy innych
podobnych rzeczy. nie wiem jak poradzić sobie z tym mokrym problemem. czy
może ktoś miał podobne i może mi podpowiedzieć jakieś wskazówki. Proszę o
pomoc. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ania19771 Re: moczenie nocne 12.05.06, 13:25
      My chodzimy z córeczką do poradni psychologicznej-i tam często spotykam mamy
      których pociechy (6 7 a nawet 8letnie)maja problemy z moczeniem sie
      nocnym.Ponoć to wszystko leży w podłozu psychocznym badz sa jakieś wady układu
      moczowego-ale mysle ze to by juz wczesniej wyszło.
      Porozawiaj z pania pedagog może Wam pomoże bądz nakieruje
    • iljana Re: moczenie nocne a migdal 13.05.06, 12:12
      czy syn ma powiekszone migdały? Jednym z objawów takiej sytuacji po wykluczeniu
      innych przyczyn jest sporadyczne moczenie nocne.
    • agastaga Re: moczenie nocne 13.05.06, 22:31
      Machara, jest tak stronka o moczeniu nocnym: moczenienocne.pl/
      Mam sześcioletniego syna, który sikał co noc po kilka razy. Psychologicznie w
      miarę dobrze, fizycznie brak anomalii czy chorób, a on sikał. Ja stosowałam
      rady z tej stronki, wysadzałam go w nocy, wycofałam wieczorną kaszkę na mleku,
      przeleczyłam na pasożyty. Odpukać po pół roku stosowanie tych metod zaliczamy
      właśnie szósty suchy tydzień. Odpukać oby tak dalej. Jakbyś miała pytania to
      pisz na priv.
      • machara Re: moczenie nocne 15.05.06, 09:30
        bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi na temat, na mój post. agastaga wielkie
        dzięki za stronkę. pozdrawiam serdecznie
    • berem Do Machara odp na temat 15.05.06, 17:51
      Myślałam, że zadasz to pytanie na forum uronef ale w zaistniałej sytuacji
      pozwoliłam sobie zrekompensować zejście z tematu (choć nie z mojej winy)i
      wysłałam wczoraj twoje pytanie do naszego specjalisty
      Jeżeli chcesz porozmawac z Panią doktor napisz do mnie berem@gazeta.pl podam
      maila dr Magdaleny Naleśniak
      Kopia wiadomości:

Oczywiście odpowiedzieć moge smile
      tzn nie rozumiem stwierdzenia, ze to wina " pampersów" tzn chyba coś się dzieje
      i dziecko wymaga wizyty lekarskiej skoro w wieku 6 lat ( wiek pozwala mi
      wydedukować moja inteligencja ) nosi pampersy .
      Moczenie nocne jak wiemy ma wiele uwarunkowań, jednym z nich jest opoźnienie w
      rozwoju układu nerwowego zaopatrującego całe ciało w różne receptory. Ciekawa
      jestem co oznacza precyzyjniej określenie dziecko nie czuje,ze ma pełny pecherz.
      Bo albo nie czuje go w ogóle zarówno w dzień i w nocy a wtedy trzeba na pewno
      zrobić badania urodynamiczne z cystometrią i cystografie by sprawdzić czy to
      czasem nie jest pecherz neurogenny, albo czuje pęcherz pełny a np nie budzi się
      nocy bo śpi tak głeboko.
      Czy brak stresów jest oceniany tylko przez mamę,czy dziecko było u psychologa?
      bo czasem wiemy,ze trudno jest ocenić zestresowanie drugiej osoby i jego
      problemy tkwiące gdzieś głęboko, umieja to na pewno specjaliści.
      Mam jeszcze kilka pytań odnośnie nawracajacych zakażen układu moczowego w
      wywiadzie i ewnetualnie moczenia nocnego w rodzinie. Myslę,że najlepiej będzie
      jak ta pani się skontaktuje ze mną. Może wysłać mi maila i wtedy może uda się
      cos poradzic. Pozdrawiam
    • g_kasia sprostowanie 16.05.06, 12:28
      Skasowałam posty, które z pytaniem machary nie miały nic wspólnego, były tylko
      kłótnią - niczym więcej...

Co do linków...
      Nie reklamujemy tutaj for ani stron internetowych, można to zrobić pisząc
      osobie zainteresowanej na maila. Czasem można zrobić wyjątek jesli sprawa jest
      poważna a strona ma niekomercyjny charakter.

Co do sygnaturek każdy moze sobie w nich napisać co mu się tylko podoba - o ile
      to nie uwłacza nikomu i nie jest wulgarne.

Do machary - przepraszam, że tak późno zareagowałam i wątek poszedł w złą stronę

Do madziulec, berem, piotr.prus, seala, jusiagra i adele5 - jeżeli jeszcze raz
      weźmiecie udział w takiej kłótni poproszę zwierzchników o zablokowanie Wam
      wstępu na to forum.
      Forum zdrowie to nie miejsce do kłótni ale do pomocy ludziom, którzy o nią
      proszą, więc proszę o trzymanie nerwów na wodzy.

Pozdrawiam
    • kobieta_wenus Leczenie moczenia nocnego 17.05.06, 01:04
      Jeśli w wyniku badań ogólnychi bakteriologicznych moczu, które powinny być
      wykonane w pierwszej kolejności, gdy dziecko powyżej 5 roku życia moczy się w
      nocy - nie stwierdzono wady ani choroby układu mcozowego, to polecam
      zastosowanie alarmu wybudzeniowego, który w sposób skuteczny i bezpieczny
      nauczy dziecko świadomej samokontroli nad oddawaniem moczu w nocy. Aparaty te
      są powszechnie stosowane na zachodzie, gdyż przynoszą najlepsze rezultaty w
      terapii moczenia nocnego, gdy problem wynika ze zbyt głebokiego snu dziecka,
      braku wzopresyny w organiżmie, która odpowiada za zagęszczanie moczu w nocy,
      jak też w sytuacjach, gdy ścieżka komunikacyjna pomiędzy pęcherzem moczowym a
      receptorami w mózgu nie jest jeszcze "wyrobiona". Dlatego dziecko w nocy nie
      czuje, że ma pełen pęcherz. Więcej informacji chęnie przekażę mailem w
      przypadku zainteresowania.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka