Dodaj do ulubionych

sklejenie warg sromowych - jakie objawy?

18.05.06, 10:51
Przeczytałam już chyba pół internetu na temat tej przypadłości (łącznie z
wątkami na forum), niemniej jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak
rozpoznać że wargi zaczynają się sklejać. Moje dziecko ma 3,5 m-ca, zaglądam
tam codziennie, myję delikatnie ciepłą wodą. Malutkie wargi sromowe mają moim
zdaniem jakby tendencję do tego, żeby do siebie jakby przywrzeć (tam jest tak
mało miejsca, że i u dorosłej kobiety przylegają do siebie przecież), ale jak
rozchylam je to od razu się rozklejają. Ale tak mnie ten problem przeraża, że
chciałabym wiedzieć jak to rozpoznać, jeśliby nie daj Boże nam się to
przytrafiło. I jeszcze jedno: czy jest jakaś grupa dziewczynek bez takiego
ryzyka? Czy to nie jest może dziedziczne? I czy my dorosłe kobiety tego nie
miałyśmy nigdy? Co to za nowość? sad Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • staszka1974 Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 18.05.06, 11:06
      Najważniejsze, że o tym w ogóle wiesz i że to kontrolujesz. Ja kiedy moja mała
      miała kilka miesięcy w ogóle nie miałam pojęcia, że coś takiegom istnieje (a
      przeczytałam tony gazet o dzieciach i myślałam, że wiem już wszystko).
      Najważniejsza w tym momencie jest profilaktyka, czyli kontrola i natłuszczanie
      tych okolic (Broń Boże sudocrem, bo to u nas było przyczyną częściowego
      sklejenia). Przyczyną takich przypadłości u dziewczynek (do 7 rż.) jest brak
      hormonów, więc sa to przyczyny od nas niezależne, choć z tego co wiem jedne maja
      do tego skłonności, inne nie.
      Zastanawiam się tylko, czemu w tych "mądrych" gazetach o dzieciach nie było
      nigdy nawet najmniejszego artykuliku o sklejeniu, a o stulejce owszem, o tym to
      wiedzą chyba wszyscy?
      Pozdrawiam! Staszka
      • panpaniscus Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 18.05.06, 11:42
        Hej hej,
        mysle, ze nie ma co panikowac - z tego, co czytalam, to nie jest nic powaznego,
        o ile nie prowadzi do problemow z oddawaniem moczu, zapalenia cewki moczowej
        itp. Zwykle nie prowadzi i samoistnie ustepuje gdy dziewczynka zaczyna wydzielac
        estrogen. Wiec o ile nie wywoluje dodatkowych objawow to mozna nie leczyc - i ja
        bym chyba nie leczyla. Nie jestem pewna na 100%, ale wydaje mi sie, ze to mialam
        jako dziecko i to przeszlo nieleczone.
        Czemu o tym nie pisza - nie wiem, a szkoda, bo z tego forum wynika, ze wielu
        lekarzy nie ma swiadomosci co to jest i ze nie trzeba rozdzielac na sile, a
        starcza masc estrogenowa, no i ze jest tendencja do nawracania.
        W kazdym razie nie balabym sie na wyrost. Ja sie o moja coreczke nie boje,
        niczym jej nie smaruje, tylko normalnie zmieniam pieluszki i dbam, zeby pupka
        nie byla podrazniona - no bo to moze doprowadzic do sklejenia.
        pozdrowienia,
        pp
        • blesa1 Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 18.05.06, 12:05
          Dziękuję dziewczynki smile No właśnie nie bardzo mieści mi się w głowie, że nagle
          dziewczynki XXI wieku to mają. A my to co? Też musiałyśmy w większości przez to
          przechodzić... I nikt nam nic nie rozklejał, nie ciął, nie szarpał, nie
          rozdzierał... Moja mama to stwierdziła że ja mam chyba zbyt bujną wyobraźnię,
          skoro takie rzeczy wymyślam...
      • blesa1 Re: staszka1974 18.05.06, 12:02
        Dzięki. Ale czym w takim razie natłuszczać? Na czym polega ta profilaktyka?
        Oliwka (używam Ziajki)? Linomag? Może coś innego? Dotychczas zawsze obficie
        smarowałam całe krocze dziecka linomagiem (tak mnie nauczyła położna
        środowiskowa: "na linomagu proszę nie oszczędzać") więc "tam" zapewne też się
        coś dostawało, aczkolwiek nigdy specjalnie nie rozchylałam warg sromowych żeby
        posmarować nieco dokładniej. Jak więc profilaktycznie zapobiegać, nawet jeśli
        mamy na to znikomy wpływ?
        • staszka1974 Re: staszka1974 18.05.06, 13:01
          Jeśli porządnie natłuszczasz ją Linomagiem to wszystko jest w najlepszym
          porządku. Chodziło mi tylko o to, że niektóre mamy traktują całe krocze ( a nie
          tylko miejsca odparzone) dziewczynki sudocremem (a on wysusza i może prowadziś
          do sklejenia). Przy tendencjach do sklejania stosuje się zwykła oliwkę lub coś
          podobnego (oliwka ma najlepszy poślizg) i masaż na sklejone wargi, ale uważam,
          że takie działania w przypadku twojej córeczki są mocno na wyrost. Tak więc nie
          martw się, wszystko robisz super (a najważniejsze, że wiesz, że coś takiego
          istnieje).
          • blesa1 Re: staszka1974 18.05.06, 13:04
            Czyli bez ceregieli wjeżdżać pomiędzy wargi sromowe paluchem jak nacieram całe
            krocze linomagiem tak? A! I spróbuj mi coś powiedzieć o objawach tego przykrego
            zjawiska proszę.
            • staszka1974 Re: staszka1974 18.05.06, 13:29
              No, no tak bez ceregieli to bym z tym paluchem nie wjeżdżała smile Bez przesady! W
              waszym wypadku naprawdę wystarczy higiena, natłuszczanie (wcale nie jest
              konieczne natłuszczanie wew. warg, choć od czasu do czasu nie zaszkodzi) i
              kontrola co jakiś czas.
              A objawy sklejenia trudno przeoczyć. Po prostu są połączone przeźroczystą,
              cieńką błonką.
        • danka78 Re: staszka1974 14.07.06, 13:25
          Dziewczyny Linomag z pantenolen czy z tlenkiem cynkuktóry lepszy?
      • basiuniagp Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 16.07.06, 09:33
        dokłądnie-nigidze, w ąadnej gazecie nie był poruszany ten temt, czy to jakieś
        tabu? najgorsze, ze peduiatrzy i pielęgniarki też w większości nie orientują sie
        w tym temacie, źle informuja o pielęgnacji dziewczynek.
    • aneta775 Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 21.05.06, 16:43
      Moja córeczka się z tym urodziła i zauważyłam dopiero jak w tym miejscu
      zrobiła się ranka a póżniej dziurka.Cały czas myślałam że tam ma być wszystko
      taki małe bo przecież to niemowle.
    • purzyki Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 25.05.06, 13:00
      Niestety nawet lekarze często nic o tym nie wiedzą. My zorientowliśmy się
      dopiero jak młoda miała 2 lata. Ja miałam prawo nie wiedzieć jak wyglądać
      powinno prawidłowo to miejsce u dziewczynki, ale lekarz??!! Prze całe 2 lata
      żaden lekarz nie zaglądał małej w okolice narządów płciowych, zadnej kontroli
      nic. A to jego obowiązek żeby zbadać czy wszystko jest oki. U nas nie było
      zadnych objawów, w postaci zapalenia czy tez problemów z oddawaniem moczu.
      Dlatego pewnie tak późno zwróciłam na to uwagę. I gdyby nie net to nwet bym nie
      wiedziała że cos takiego może u dziewczynek być. To prawda, ze o stulejce to
      każdy słyszał. Wygląda to tak, że dziurka (wejście do pochwy) jest sklejona,
      czasami na całej długości, czasami częściowo. I u nas nie było żadnej błonki,
      wyglądało jak zrośnięte ( czym mnie postraszyła lekarka pierwszego kontaktu,
      opiekująca się dzieckiem od urodzenia). Matko co ja przeżyłam, a ta cip...
      lekarka zamiast mnie uspokoić to nic nie poradziła. Udaliśmy się prywatnie do
      ginekologa, który zajmował się też dziewczynkami. Myślałam, że ona to obejrzy,
      powie co i jak. A ta pinda od razu bez naszej zgody jej to rozerwała. Koszmar
      zaczął się w domu, gdy mała zrobiła siku. Darła się tak jakby ją ze skóry
      obdzierali. Miała tam ranę na długości 1,5 cm, więc nie ma się co dziwić. Potem
      zaliczylismy wizytę u ginekologa dziećięcego w CZMP w Łodzi. Kazali smarować
      linomagiem i to wszystko. Niestety po 6 miesiącach skleiło sie od nowa. Znów
      wizyta w centrum, rozrywanie, bardzo nieporadne... Niby ze znieczuleniem
      (kremem), ale mała bardzo płakała. Lekarka mimo że bardzo miła to jakoś tak się
      do tego nieumiejętnie zabrała sad I najbardziej mnie wkurza podejście: ją to
      nie boli!!!!!!!!!!!!!!!! Jak może ją nie boleć? Czy po nacięciu krocza przy
      porodzie nas nie bolało?????!!!!! W każdym razie, teraz bardzo pilnuję.
      Smarujemy linomagiem. Niestety widzę że znów się leciutko zrasta. Więc nie
      zawsze intensynwe natłuszczanie daje rezultaty :\

Tak napradę lekarze nic nie wiedzą o tej przypadłości. Może nie chcą, może się
      nie interesują. Wiem, że w CZD w Warszawie robią operacje na to. Zakładają w
      skejające się miejsce jakieś szwy. Niestety ginekolog dziecięcy poniekąd mnie
      wyśmiał jak jej o tym powiedziałam. Potraktowała mnie jak mamuśkę za dużo
      siedzącą w necie. Czyli po prostu NIE WIE!!!! Dlaczego nie starają się nic
      zrobić, żeby zgłębić swoją wiedzę?

Aha, zaliczyliśmy też smarowanie maścią z hormonami tego miejsca. Ale z tym to
      trzeba uważać, bo mogą być skutki uboczne w postaci zmian w narządach indifferentU nas
      na szczęście nic nie wyszło. Jest forum, gdzie trochę o tym można się
      dowiedzieć. Jak i o innych problemach, np urologicznych u dzieci.

Pozdrawaim
      Agnieszka

PS Już dawno nie pisałam nic na forum, ale nie mogłam zostawić tego tematu bez
      odpowiedzi.
      • blesa1 Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 26.05.06, 08:33
        Smutny temat, ale dziękuję Wam bardzo Dziewczynki... Że też dzieci muszą się tak
        ocierpieć... Pilnuję tego i nie widzę żadnych niepokojących objawów, ale Dziecko
        na razie mam malutkie, bo 3,5 miesiąca... Co będzie jak będzie starsza i nie da
        sobie już tam tak skrupulatnie zajrzeć??? sad
      • blesa1 Re: do purzyki 26.05.06, 08:37
        Jakie to forum???
        Bardzo Ci współczuję, Dziecku jeszcze bardziej. Podzielam zdanie, że w tej
        dziedzinie lekarze zachowują się jak średniowieczne dewoty...
        • staszka1974 Re:uważajcie na lekarzy-rzeźników1 26.05.06, 10:02
          Dziewczyny nie dopuszczajcie do swoich córeczek rzeźników, którzy na siłę
          rozrywają sklejenie. To jest najgorsza rzecz, jaką można zrobić. Oczywiście
          najprostszą metodą jest krem Ovestin z estrogenem, wiec nie powinno się go
          stosować w nadmiarze (to znaczy kiedy sklejenie występuje często). Ale tak
          naprawdę to tego kremu używa się ociupinke, wiec nie ma się co aż tak go bać.
          Porządny ginekolog dziecięcy poradzi sobie z tym ze zwykłym tłustym kremem. W
          tym celu stosuje się długi (ok 10min) masaż i sklejenie samo puszcza.
          A tak w ogóle to poza granicami naszego ciemnego kraju to lekarze nic z tym nie
          robią, pod warunkiem, że sklejenie nie utrudnia oddawania moczu. Malutkie
          sklejenie nie jest groźnie.
          Moja córeczka po sklejeniu na długości 1cm i po maści Ovestin ma względny
          spokój. Co prawda ma cały czas malutkie sklejenie (1-2mm), ale cały czas to
          obserwuję i natłuszczam, wiec jest OK.
    • purzyki Forum 26.05.06, 12:16
      uronef.pl/forum/index.php
      Potwierdzam, że Polska w temacie sklejenia to ciemnogród. Pozdrawaim!
    • basiuniagp Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 16.07.06, 09:32
      jeśli są naprawdę sklejone to rękami ich nie rozkleisz, to tak jakby zrośniete
      były, wiem bo córeczka miała
      nalezy codziennie wymywać wydzieline miedzy wargami sromowymi mniejszymi i
      nawilżać np. oliwka albo tłustym kremem, wtedy nie pwinno zarastać
      problem zwiazany jest z brakiem hormonu estorgenu, który pojawia siew organiźmie
      dziewczyne ok. 6 roku życia.
      jesli codzienie beziesz mała dokałdnie tam myc i kontrolować to nie masz sie
      czego obawiać. A w porę zauważony problem nie jets wcale taki starszny jak by
      sie mogło wydawać smile
    • moreno500 Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 16.07.06, 23:03
      blesa, jak się skleją, to zauwaysz. tylko to kontroluj. my jesteśmy własnie po
      rozklejaniu. mała ma 4 miesiące, sklejenie była drobne, więc rozklejenie przez
      masaż zajęło może 10 sekund, nic nie bolało, ani w trakcie zabiegu, ani po. ja
      jestem zwolenniczką tego, by to od razu rozklejać, nie chcę czekać, czy się
      pojawi infekcja, czy nie, bo zrost będzie wtedy duży i zabieg nieprzyjemny.
      teraz smarujemy witaminą E, bepanthenem kremem (on jest przyjemny, leciutki i
      właściwie można go jeść - nie trzeba zmywać z brodawek przed karmieniem, więc
      dla mnie jest "bezpieczny" do smarowania wejścia do pochwy). obserwuj, a jak
      coś to idź do DOBREGO ginekologa dziecięcego.
      • scheryl Re: sklejenie warg sromowych - jakie objawy? 30.07.06, 13:11
        Witam!
        Dziewczyny co wy bredzicie? sklejanie warg sromowych u 4 mies dziecka? przecież
        niemowle nie ma jeszcze wykształconych warg mniejszych. Pochwa jest zarośnięta,
        dopiero po jakimś czasie gdy uaktywniają sie hormony, zrośnięcie zaczyna pękać
        i wykształcają się wargi mniejsze!!! Lekarka rozerwała dziecku na siłę coś co
        jest jak najbardziej fizjologiczne? nie dostała po mordzie? To barbarzyństwo!
        Dziwi mnie ciemnogród matek jak i światka lekarskiego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka