sikorkaptak 22.05.06, 21:37 właśnie go kupilam na 3pierwszych miejscach moll-łódż maruszewski -czdz malec kraków.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aszmyga Re: w neewsweku ranking kardiochirurgii 23.05.06, 00:14 Czesć Aneta, ciezę się,ze u Was wszystko ok.my idziemy w czwartek na kontrol,ale jestem dobrej mysli. CZD na 2 miejscu nie jest zle.całe szczęście ze mamy to już za sobą pozdrawiam serdecznie Agnieszka Szmyga z Wiktorią Odpowiedz Link Zgłoś
sikorkaptak Re:do aga 23.05.06, 11:37 cześć ja też sie ciesz że mamy to za sobą jeszcze raz dzięki za wsparcie i twoj optymizm w szpitalu szczegółniue podczas operacji.odezwij sie po kontroli pa aneta Odpowiedz Link Zgłoś
sikorkaptak Re: pomyłka 23.05.06, 11:35 sory pomylilam kraków łódź i czdz w warszawie są wszystkie na pierwszym miejscu w polsce równorzędnie zabrze jest na 3miejscu a poznań na 2miejscu na 4miejscu jestgórnośląskie centrumzdrowia dziwckai matki w katowicach ale nie wiem czy to ligota pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: pomyłka 23.05.06, 11:45 Aneto. Wielkie dzięki na informacje. Postaram się kupic to wydanie. Czy jest informacja jakie kryteria brano pod uwagę przy tej ocenie. Jestem taka zdenerowana bo Ligota (GCZDiM) strajkuje a my mamy wizyte na 2 czerwca a Radek się źle czuje. Na dodatek niezawodna Conka rozszyfrowała łacińskie rozpoznanie wady serca mojego ś.p. taty i nie moge sobie znaleźć miejsca. Okazuje się, że miał stenozę zastawki aortalnej a do tej pory wszyscy mówili o mitralnej. Chyba już się pogubiłam w tym wszystkim. Zastanawiam się , czy stenozę można "nabyć" z czasem przy pogłębiamiu się np. niedomykalności. Musze zdobyć wszytskie diagnozy z ZUS, wtedy może psychicznie jieco odpocznę. Pozdarwia. Ola, mama Radka Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: pomyłka 24.05.06, 00:48 Olu, z tego co wiem stenoza aortalna może ojawić się w podeszłym wieku. Dlaczego tak jednoznacznie łączysz odejscie taty (szczere wyrazy wspólczucia) z tą wadą? Nie był okresowo badany? Myślę, że nie powinnaś aż tak panikować w odniesieniu do Radka: chodzisz z nim na kontrolę i to jest najważniejsze. Kontrolowana niedomyklaność czy stenoza nie prowadzi raczej do tak krytycznych sytuacji, bo jeśli j0est monitorowana to wcześniej zapadnie decyzja o interwencji chirurgicznej. Na pewno istnieje jakiś % przypadku który może spowodować nieszczeście, ale przecież dotyczy to wszystkich bez względu na cokolwiek. Rozumiem Twój lęk, sama wielkorotnie łąpię się na czarnych myślach (mój 3-letni prawie Kuba stenoze aortalną z niedomykalnością, ale trzeba być racjonalnym aby nie zwariować. Mam nadzieję, żę Cię nieuraziłam. Ściskam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: pomyłka 24.05.06, 09:02 Witaj Doroto. Może to podświadome, ale do tej pory jeśli ktokolwiek dowiaduje sie o problemach zdrowotnych Radka z sercem to pierwsze zdanie brzmi : jak dziadek. Jakoś na początku myśląc, że tato miał wadę zastawki mitralnej, a Radek aortlanej ( i poprzez to zaburzenia pracy mitralnej) starałam się odzrucać jak najdalej te myśli, choć szukałam informacji nt. dziedziczenia wad serca w tym zakresie. Teraz jednak kiedy Conka wskazała na zastawkę aortalną u taty w mojej głowie od razu pojazwiła się burza myśli, narastających wątpliwości. Przestraszyłam się, że niedomykalnośc może przejść jeszcze w stenozę. Dodatkowo dobiły mnie bóle w okolicy serca u Radka i strajk lekarzy na Ligocie w czasie gdy mieliśmy mieć kontrolę. Na dzień dzisiejszy jak mnie poinformowano telefonicznie strajk trwa dalej i nie wiadomo jak to się zakończy. Oby nie pogorszeniem sytuacji finansowej i tak strasznie zadłuzonego Centrum. Zdecydowaliśmy się więc w takiej sytuacji na wizytę w Zabrzu u dr Szkutnik - najbliższy wolny termin 2 sierpień. Być może do tego czasu sytuacja na Ligocie ulegnie zmianie. Myśl odenośnie ewentualnej interwencji chirurgicznej mnie przeraża, ale wiem że nie można jej wykluczyć. Kardiochirurgia stale się rozxwija i mam cichą nadzieję, że z czasem poznamy inne, mniej inwazyjne metody naprawy zastawek. Pozdrawiam serdecznie. Kubusiowi życze zdówka i pomyslnych diagnoz. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: do OLI 24.05.06, 12:01 Olu mam pytanie prywaynie jedziecie do DR Szkutnik ? i dopiero w 08/2006 ma wolny termin ? to będzie badanie czy hospitalizacja ? Magda Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: do OLI 24.05.06, 13:04 Magdo. To będzie wizyta w poradni kardiologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: do OLI 24.05.06, 15:55 pytam bo jedziemy 19.06.06 i mam nadzieję że to właśnie Ona może będzie przty zabiegu , stąd moje zdziwienie że u Was w 8/2006 - (pomyślałam że może wyjeżdza? nie wiesz czasami ? pozdrawiam Was M. Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: do OLI 25.05.06, 06:36 Nic mi na ten temat Magdo nie wiadomo. Jak rozumiem ostatecznie wybrałaś Zabrze. Powodzenia. Pozdrawiam. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: do OLI 25.05.06, 10:55 wiesz co mam termin na 19.06 , ale tak na prawdę to nie ja wybrałam (znów przypadek) po prostu pewnego dnia miałam dość czekania , a i każdy na forum pisał że już jego dziecko po zabiegu (ASD>VSD) a ja tylko czekałam nawet nie miałam terminu i wkurzyłam się napisałm @ do wszysktkich klinie (warszawa , łódź , katowice , a do Zabrza nie miałam @ to zadzwoniłam miałam szczęsci bo polączono mnie z lekarzem - opowiedziałam mu cała historie i to jak bardzo się boje i nie wiem co robić a On po prostu mnie zapisał itd. Nie wiem czy dobrze robię , ale nie mogłam już dłużej czekać nawet nie wiedząc kiedy termin w Aninie Na marginesie odpisała W-wa (Działdowska i CZD) i Katowice - przyjęliby Marcina pozdrawiam Cię Olu Czytałam ze pani dr. Szkutnik jest dobra Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: do OLI 25.05.06, 14:13 Magdo. Mam nadzieję, że u Was pójdzie wszystko szybko i sprawnie i raz dwa wrócicie do domu. A jak do tego podchodzi Twój syn ? Tez słyszałam wiele dobrego o pani dr Szkutnik, dlatego kiedy mnie olśniło, że mogę wobec strajku na Ligocie mieć konsultację w innym ośrodku zdecydowałam się na Zabrze i ją, chociaż w pierwszym momencie myślałam o doktorze Rycaju, ponieważ w normalnym trybie wybieraliśmy się do niego na wizytę po roku, a więc w sierpniu. Boże, jak ten czas leci. Dzwoniłam dzisiaj znów na Ligotę i wiem, że docent Szydłowski zabezpieczył mimio strajku opiekę dzieciom przyjeżdżającym z nagłymi problemami kardiologicznymi. Więc z uwagi na złe samopoczucie Radka chyba jednak pojawimy się 2 czerwca na Ligocie i spróbujemy ustalić przyczynę bóli odczuwanych przez niego. Kochana Conka odpisała mi, iż przy niedomykalności aortalnej pojawiają się bóle za mostkiem, a więc może to jest właśnie to. Moge sobie tylko wyobrazić Twoje poddenerwowanie i rozterki, ponieważ sama często je miewam. Ale na ten moment u nas operacja jest ostatecznością, co nie zmienia faktu, że stale o tym rozmyślam. Pozdrawiam Cię serdecznie. Synowi życzę dużo zdrowia. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: pomyłka 25.05.06, 12:57 Na Litweskiej w w-wie gdzie jest prowadzony Kuba miałam kiedyś rozmowę o dzidziczeniu i padło stwierdzenie, że to sie naprawdę rzadko zdarza. Oczywiście nie można wykluczyć, ale naprawdę jest duże prawdopodobieństo, że to czysy przypadek ta zbieżność wad u Twojego Taty i Synka. Nie jestem lekarzem, ale jakoś nie pasuje mi aby niedomykalność mogła spowodować przewężenie czyli stenozę. Raczej odwrotnie i to przecież na skutek zabiegu, a nie samo z siebie. Rozumiem Twój strach, sama jak myślę, że kiedyś nadejdzie konieczność wymiany zastawki to aż mnie mdli ze strachu, ale ciągle sobie powtarzam, że kardiochirurgia nie tylko się szybko rozwija ale jest na świetnym poziomie w Polsce więc może mamy trochę "szczęscia"? Ściskam Was gorąco pozdrawiam Dorota i Kuba&Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: pomyłka 25.05.06, 14:27 Doroto. Nie wiem czy aby się nie powtarzam, jesli tak przepraszam. Poruszałam kiedyś temat dziedziczenia wad serca na forum eksperckim PTK. W każdym razie eksperci PTK wypowiedzieli się, że ..."istnieje możliwość wypadania płatka zastawki dwudzielnej ( mitralnej), któremu często towarzyszy niedomykalnośc zastawki. Ta nieprawidłowość niekiedy występuje rodzinnie i jest dziedziczona autosomalnie dominująco. W przypadku wad aortalnych takie predyspozycje dziedziczenia moga wystąpić gdy mamy do czynienia z wrodzoną wadą w postaci zastawki dwupłatkowej. W przypadku niektórych wad istnieje predyspozycja do ich rodzinnego wystepowania. W przypadku wad aortalnych takie predyspozycje moga wystapić gdy mamy do czynienia z wrodzoną wadą w postaci zastawki dwupłatkowej..." ..." U dorosłych najczęstszą przyczyną (niedomykalności zastawki aortalnej) jest idiopatyczne zwyrodnienie płatków czy pierścienia zastawki, bakteryjne zapalenie wsierdzia ,choroba reumatyczna przebyta w przeszłości, nadciśnienie tętnicze lub uraz.U dzieci jest to ubytek w przegrodzie między- komorowej z wypadaniem płatka zastawki aortalnej,ale może to być również niedomylaność w przebiegu zespołu Marfana ( z powodu śluzakowatego zwyrodnienia zastawki) lub dwupłatkowa zastawka aortalna.Te dwie ostatnie przyczyny mogą być dziedziczne..." Ostatnio równiez Conka na swoim forum wypowiedziała się, że ...”Co do dziedziczenia wad serca- na pewno dziedziczy się tzw. zespół Marfana , ktory w szeregu swoich objawow ma poszerzenie aorty i niedomykalnośc zastawki aortalnej , czasem tez mitralnej z wiotkościa platków. Podobnie sa doniesienia o dziedziczeniu tzw. zastawki dwupłatkowej , ktora może nie dawac zadnych objawów,a może powodowac stenoze aortalna przez zwłoknienie i zwapnienie platków...” Opierając się na treści ostatniego zdania wydaje mi się teraz , że stenozę można jednak "nabyć" z czasem na skutek negatywnych zmian w budowie zastawki. Nie omieszkam zapytać o to kardiologa przy najbliższej wizycie. Pozdrawiam serdecznie. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
sikorkaptak Re: w neewsweku ranking kardiochirurgii 23.05.06, 12:05 witaj są brane różne rzeczy dużo tego.między innymi sprzet ilość operacji itd.papa Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: w neewsweku ranking kardiochirurgii 23.05.06, 12:14 Aneto. Jeszcze raz dziękuję. Juz dzwoniłam do męża i po drodze do domu kupi to wydanie. Pozdrawiam. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
paso Re: "Ciekawie" dobrany i pomieszany ranking 23.05.06, 17:45 Albo ten ranking powstał szybko ,albo przypadkowo. Dobór szpitali , klinik, specjalności jest chaotyczny. Nie ma listy szpitali poddanych badaniu. Nawet zdjęcie z okładki nie "koresponduje" z zawartością rankingu. Ciekawe jest to , że na okładce jest pani prof. Kawalec z kliniki kardiologii ( a w rankingach nie ma słowa o kardiologii) nie ma natomiast kardiochirurgów CZD - prof. Maruszewsiego, czy doc. Burczyńskiego - choć kliniki kardiochirurgii dziecięcej są w rankingu. Innych lekarzy ze zdjęcia niestety nie znam. Poza tym po co mieszać kliniki dziecięce (w rankingu jest kardiochirurgia i chirurgia - dlaczego akurata te? a inne , to co? są pozaklasowe) z klinikami dla dorosłych, o których jest reszta rankingu. Moim zdaniem to nie ma sensu. Żeby miało to ręce i nogi powinno być zestawienie szpitali dla dorosłych i drugie - osobne - dla dzieci. Przeliczanie opieki , zabiegów, czy operacji na punkty nie wydaje mi się najszcześliwsze. Wszyscy mamy swoje subiektywne odczucia co do szpitali, w których leczone są nasze maluchy. Każde z nasz przechodzi/ło taką chuśtawkę nastrojów , której żaden ranking nie obejmie. Jeśli jest dobrze , to każde z nas przyzna swojemu szpitalowi więcej niż 100% bez względu na warunki, jakie w nim panują ( na szczęście są dobre). Cieszyć się trzeba , że "nasi" profesorowie kardiochirurdzy, kardiolodzy i ich zespoły leczą nasze dzieci a nie angielskie ,czy amerykańskie. Podziwiam ich za ich wiedzę, pasję i oddanie,bo przecież nie robią tego dla pieniędzy. PS. O rzetelnym podejściu autorów rankingu świadczy np. ostatnia kolumna "Warunki hotelowe dla rodziców" - są plusy , minusy a w Katowicach jest "bd". To znaczy , że co??? ani są , ani ich nie ma ... . Nie rozumiem. Pozdrawiam wszystkie mamy i tatusiów (którzy też są na tym forum) tata Kubusia Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: "Ciekawie" dobrany i pomieszany ranking 23.05.06, 22:05 podzielam zdanie przedmówcy ja juz zupełnie zdębiałam Poznań 2 m-ce? , wiec co ja robie szukając pomocy w Warszawie a obecnie w Zabrzu ? Odpowiedz Link Zgłoś
paso Re: Czy ktoś móglby zeskanować ten artykul??? 26.05.06, 10:06 Cały ranking, czy tylko kardiochirurgię? Mogę zeskanować, ale dopiero we wtorek. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap10 Re: Czy ktoś móglby zeskanować ten artykul??? 26.05.06, 15:09 Artykul jest juz na naszej stronie. Uwaga kazda strone trzeba otworzyc osobno. www.sercedziecka.org.pl/9/ranking_01.htm Odpowiedz Link Zgłoś