Dodaj do ulubionych

Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, których

24.05.06, 08:29
dzieci miały i wyzdrowiały. Moja przyjaciółka urodziła w niedzielę
dzieciaczka, ważył 2250g.Urodził się prawie miesiąc za wcześnie. Wczoraj
napisała mi, że dostał zpalenie płuc i został przewieziony do szpitala w
innym mieście. Bardzo się boję, bo wiem, ż to groźne dla takiego maleństwa.
Czy któraś z Was przeżyła coś podobnego?? To jest jej pierwsze dzieckjo, dwie
ciąże straciła a teraz jeszcze to sad Smutne.
Obserwuj wątek
    • martyna1985 Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 08:34
      Nie wysyłajcie mnie na forum o wcześniakach,tam jest tyle chorób opisanych, że
      wolę nie czytać;/
      • meduza.em Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 09:11
        Witaj mój synus jest wczesniaczkiem, ale teraz ma sie ok i w wieku 10 m-cy-
        odjąc 2 czyli niecalych osmiu wazy 11kg(a prz urodzniu mial 1750 w 30 tyg) i
        nadrobil wszystkie zaległosci.A bylo kiepsko, byl przez 5 dni na respiratorze.
        W sali z malutkim lezala jedna dziewczynka ktora miala zapalenie pluc jak sie
        urodzial i byla na respratorze. Sama zaczela oddychac po 2 tyg a po m-cu
        wypuscili ja do domku.
        Moj maly w kwietniu mial podejrzenie zapalenia pluc,ale skończył sie na
        zapaleniu obturacyjnym oskrzeli. Bylismy tydzien w szpitalu(a 2 dni po wyjsciu
        u malego ujawnil sie wirus Rotha-okropnosć), byly inchalacje i tera zjest
        wszystko ok. Trzymam kciuki za malutka .Pozdrowionka wszystko bedzie oki.
        • mufka51 Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 09:22
          Mój syn urodzony w 30 tygodniu miał w pierwszej dobie życia zapalenie płuc.
      • meduza.em Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 09:14
        Coreczka twojej znajomej ma dobrą wage urodzniową wiec powinno być wszystko
        dobrze.
        • martyna1985 synek, urodziła synka. 24.05.06, 13:13
          mam ogromną nadzieję, że będzie zdrowiutki. Tzymam kciuki, żeby zrobił jej
          prezent na Dzień Mamy i żeby wyniki były dobre.
      • michalina7 Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 09:26
        Moje dziecko urodziło się z zachłystowym zapaleniem płuc i leżelismy na
        patologii noworodka przez ponad tydzień. Co prawda mój synek nie jest
        wcześniakiem, ale były też inne dzieci, które leżały z ta samą chorobą + innymi
        i były wcześniakami. Podczas 10-dniowego pobytu w szpitalu nie było przypadku
        żeby któreś z dzieci nabawiło się jakichś gorszych komplikacji z powodu
        zapalenia płuc.Wszystkie z tego wychodziły smile. Najważniejsze żeby Twoja
        koleżanka była przy dziecku, starała się je karmić piersią. Moja znajoma
        urodziła synka o dokładnie 1 miesiac za wcześnie. Mały urodził się też z
        zapaleniem płuc. Ona ściagala sobie mleko i pielegniarki podawały je małemu
        strzykawką. Mały zdrowy teraz, jak ryba i w ogole nie choruje. Trzymjcie sie.
        • mamaemmy Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 10:03
          Czesc-moja Emka urodziła sie jako skrajny wczesniak(690gram) z zapaleniem płuc
          własnie.Więszość wczesniakow mialo,albo od razu po porodzie albo po sciągnięciu
          CPAPu(aparatury pomagajacej oddychac).Paradoksalnie rzecz biorąt to wczesniaki
          lepiej to przechodziły,niż dzieci normalnie urodzone..
          Teraz moja Emka biega i krzyczy po całym pokojusmileJest w 100%zdrowa.Mozesz
          poczytac jej historie-link poniżej.
          A co do forum wczesniaki-nie znałam nigdy miejsca,w którym opisane bylo tyle cudówsmile

A to historia Emusi
          • martyna1985 Mamo emmy 24.05.06, 13:12
            czytałam kiedyś Waszą historię i jestem pełna podziwu dla Was, za wytzymałość,
            cierpliwość i za wszystko inne tezsmile Wierzę, że Synek przyjaciółki też będzie
            zdrowy. Napiszę jak będę wiedziała coś więcej. Na razie nie chcę męczyć jej
            telefonami i smsami, bo ona sama jeszcze leży w szpitalu, ale innym niestety
            niż jej synek. Pozdrawiam
    • gabon32 Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 10:24
      urodziłam swojego syna dziesięć lat temu: 1350 g wagi i 39 centymetrów. Od razu
      miał zapalenie płuc i kilka tygodni leżał pod respiratorem. Na szczęście
      wszystko dobrze się skończyło i teraz jest duży i zdrowy, chodzi do trzeciej
      klasy.
      Wszystko dobrze się skończy smile
      Pozdrawiam, Magda
    • alexandra74 Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 11:24
      Mój 3 syn urodził się 16 dni wcześniej, waga 3400 g więc nie zakwalifikowany
      jako wcześniak. Jakąs godzine po porodzie niewydolnośc oddechowa, podłączyli
      CPAP, w drugiej dobie trafił na OIOM z zap. płuc i odmą, serce miał
      przemieszczone na prawą stronę (widziałam zdjęcie). Przebywał na OIOM
      noworodków 9 dni, potem jeszcze 2 razy miał zap płuc, jak miał miesiąc, potem
      2,5 miesiąca, teraz jest juz ok, przybiera na wadze, ma apetyt i rozwija się
      dobrze (ma prawie pół roku).
    • anetina Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 11:58
      Mała leżała w szpitalu 4 tygodnie
      poszła jak zaledwie skończyła 1,5 miesiąca
      jest teraz w domu
      jest dobrze

ale u jej rodziców jest jakiś strach o każde kichnięcie, każde kaszlnięcie
      • alexandra74 Re: Zapalenie płuc u wcześniaczka, szukam mam, kt 24.05.06, 12:02
        >ale u jej rodziców jest jakiś strach o każde kichnięcie, każde kaszlnięcie

Tak juz pewnie bedzie, aż sie przekonają, ze mała wcale nie musi chorować co
        chwilę.
    • ania.silenter większość wcześniaków rodzi się z zapaleniem płuc 24.05.06, 20:24
      moja Ola też je miała (obustronne). Szybko się z tego wykaraskała, teraz ma 2
      lata i 4 miesiące i jest zdrowasmile.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka