Dodaj do ulubionych

Przelewanie jajka

24.05.06, 23:24
nad głowa dziecka? Czy ktoś słyszał o takiej metodzie? Pomogła mojemu dziecku
przesypiac spokojnie noce. Wcześniej budził się w nocy i potrafił nie spać 2
godziny. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • astra161 Re: Przelewanie jajka 24.05.06, 23:41
      Nie,nie potrafię wytłumaczyć...jak też zrozumieć o czym Ty piszesz?jakie jajko?
      Który mamy wiek?
      • werata Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 07:20
        ale jaj(k)a wink
        • kea100 Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 08:40
          A na "poty" podobno najlepiej wsadzić do pieca na trzy zdrowaśki,o tej metodzie
          ktoś słyszał?
        • maja315 Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 15:22
          może to i śmieszne, ale skuteczne. Proszę o radę, a nie komentarz i ocenę tego,
          co robię.
          • phantomka Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 21:38
            najlepsza rada to udac sie do jakiegos specjalisty - dodam, ze soba...wez
            usiadz, pomysl na spokojnie, jak przelewanie czegokolwiek nad glowa, moze
            przyniesc jakiekolwiek efekty?
    • to_jaaa Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 21:44
      czy przelewasz to jajko po zakończeniu kąpieli w mące i miodzie?
      • astra161 Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 21:49
        Ciekawe jakiej rady oczekujesz?czy chcesz wiedzieć jakie jajko najlepiej
        przelewać?kurze?kacze?a może strusie?Ten post nadaje sie raczej na forum
        humorum.
        • modrooczka Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 22:38
          Trzeba bardzo uwazac, bo jak mu nalejesz na glowe to sie obudzi, i przez tydzien
          nie zasnie. O metodzie z piecem i zdrowaskami to nawet ksiazka byla - warto
          przeczytac przed zastosowaniem...
          • denay Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 22:45
            ale że co??
            bierze się jajko i ze skorupki w skorupke??
            czy z kubeczka do kubeczka...

a jak jajko śmierdzące się trafi??
      • maja315 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 08:27
        bez kąpieli. Kąpiel robiłam później. W badaniu wyszły mu owsiki i lamblie.
        Podejrzewam, że to jajko w jakiś sposób również działa na robale
        • astra161 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 08:43
          Dziewczyno nie kompromituj sie już,pytanie o kąpieli było zadane ironicznie,nie
          wyczułaś?
    • marghe_72 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 14:18
      to musi być prowokacja
      prosze, niech to będzie prowokacja
    • ajko Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 16:31
      Musiał to być tzw.zbuk-rodzaj jaja znany już starożytnym Egipcjanom.Przelewanie jaja nad głową dziecka(czytaj zbuka)to rodzaj aromatoterapi-jednej z najpopularniejszych dzisiaj dziedzin medycyny.Zapach(czytaj fetor)z tegoż jaja uśpi najpobudliwszego szkraba-oczywiście potwierdzają to wyniki ostatnich badań opisane w pracy-"ABC aromatoterapi-jak "z jajem"uśpić dziecko jajem,czyli co o przelewaniu każdy wiedzieć powinien".
      • pipi11 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 16:57
        Ten post o jajku przypomiał mi pewną historię, która swego czasu bardzo mnie
        rozbawiła.Otóż mój synek dość długo w niemowlęctwie cierpiał na kolki. Moja
        Mama kiedyś podczas spaceru usłyszała od jednej z opiekunek, że na kolki to
        najlepiej pomaga, żeby matka NAPLUŁA do pępka dziecka! Wyobrażacie sobie!!!
        Już sobie wyobrażam, co ta opiekunka wyczyniała ze swoim podopiecznym, kiedy
        np. nie chciał spać, czy jeść.Pewnie pluła i przelewała mu jajka nad głowąsmile))
      • iljana Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 26.05.06, 19:22
        Kiedyś cośs obiło mi się o uszy w tej sprawie.

Ale w 2005 roku ktoś szukał info zamieszczając taki post (cytuję): "Poszukuję
        informacji o "przelewaniu jajka" odczynianiu uroków nad dzieckiem. Moja babka
        umiała to robić ale ale nigdy nie powiedziała dokładnie jak to zrobić. Wiem na
        100% że: mieszkała na wsi, na podwórku bawił się kuzyn, dziś ma 45 lat,
        przechodziła drogą kobita i powiedziała, że ładne dziecko i takie grzeczne bo
        samo się bawi, baba zdążyła odejść a kuzyn zaczął się pokładać jakby był senny
        w końcu "zasnął" - stracił przytomność. Nikt nie mógł go dobudzić. Ciotka
        zawołała matkę czyli moją babkę ta wygoniła wszystkich z izby kazała przynieść
        jajka i pewnie coś jeszcze, jakoś nikt nie pamięta co. Po jakimś czasie wyszła
        z uśmiechniętym dzieckiem i powiedziała że to był urok. Moja matka pamięta że
        jak potem babka kazała wywietrzyć izbę a ona poszła otworzyć okna to widziała
        na talerzu skorupki od jajka i wybite do talerzyka jajko tylko zamiast żółtka
        było coś czerwonego może krew ?? Wiem, że robi się coś z jajkiem przesuwanym po
        skórze nad dzieckiem jak jest zauroczone lub "przestraszone". Może ktoś wie coś
        o tym, bardzo proszę o jakieś wiadomości. Bardzo mi zależy już szukałem
        wszędzie i z mizernym skutkiem."

A na jednej ze stron o tym jak dawniej leczono ludzi, znalazłam taki fragment:

Teściowa mówi:
        - Przelej jeszcze przez klamki wode i daj mu sie jej napic.
        A to sie brało tak o. Dwie szklanki - jedna pod klamko u drzwi, a druga z wodo
        nad klamko. Z tej drugiej wylewało sie wode, która spływała po klamce i
        ściekała do szklanki trzymanej niżej. Tak przelewało sie trzy razy.
        Ja tak zrobiłam. Przelałam i dałam sie napić zaraz jak dziecko płakało. Dziecko
        sie uspokoiło.

NIE KOMENTUJĘ, TYLKO PODAJĘ INFORMACJĘ.
        pozdrawiam
        • marghe_72 Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 26.05.06, 23:03
          ja jaka to ma być klamko?
          bo moze chodzi o zbawienny wpływ milionów bakterii z owej klameczki ? big_grin

urok.. he
          • astra161 Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 26.05.06, 23:34
            Tak i tak właśnie narodziły się "zdrowe kultury bakterii"big_grin
            • iljana Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 28.05.06, 21:15
              przez klamkę, a nie po klamce.. zapewne chodzi by przelać pomiędzy drzwiami a
              klamką. Proszę, dziewczyny nie wyglupiajcie się, ze nie wiecie ze dawno temu
              takie rzeczy robiono... w czasach gdy nie bylo lekarzy tylko znachorzy.
              • marghe_72 Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 29.05.06, 23:27
                iljana napisała:

> przez klamkę, a nie po klamce.. zapewne chodzi by przelać pomiędzy drzwiami a
                > klamką. Proszę, dziewczyny nie wyglupiajcie się, ze nie wiecie ze dawno temu
                > takie rzeczy robiono... w czasach gdy nie bylo lekarzy tylko znachorzy.

i co w związku z tym?
                • iljana Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 31.05.06, 14:35

Nic w związku z tym.
                  Z uprzejmości odpowiedziałam ci na twoje wcześniejsze wątpliwości... Pytałaś:
                  jaka ma być to klamka? i czy chodzi o zbawienne działanie bakterii?
                  ccp
    • twin2003 Re: Przelewanie jajka 29.05.06, 12:43
      Dla mnie to zwyczajne pogaństwo, ale cóż niektórzy wierzą w takie herezje.
      • jolecka-22 Re: Przelewanie jajka 31.05.06, 08:36
        oj nie wyśmiewajcie się z szeptunek, lepiej nie.... widziałam na własne oczy
        skuteczność takich "czarów" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka