maja315 24.05.06, 23:24 nad głowa dziecka? Czy ktoś słyszał o takiej metodzie? Pomogła mojemu dziecku przesypiac spokojnie noce. Wcześniej budził się w nocy i potrafił nie spać 2 godziny. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astra161 Re: Przelewanie jajka 24.05.06, 23:41 Nie,nie potrafię wytłumaczyć...jak też zrozumieć o czym Ty piszesz?jakie jajko? Który mamy wiek? Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 08:40 A na "poty" podobno najlepiej wsadzić do pieca na trzy zdrowaśki,o tej metodzie ktoś słyszał? Odpowiedz Link Zgłoś
maja315 Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 15:22 może to i śmieszne, ale skuteczne. Proszę o radę, a nie komentarz i ocenę tego, co robię. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 21:38 najlepsza rada to udac sie do jakiegos specjalisty - dodam, ze soba...wez usiadz, pomysl na spokojnie, jak przelewanie czegokolwiek nad glowa, moze przyniesc jakiekolwiek efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 21:44 czy przelewasz to jajko po zakończeniu kąpieli w mące i miodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
astra161 Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 21:49 Ciekawe jakiej rady oczekujesz?czy chcesz wiedzieć jakie jajko najlepiej przelewać?kurze?kacze?a może strusie?Ten post nadaje sie raczej na forum humorum. Odpowiedz Link Zgłoś
modrooczka Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 22:38 Trzeba bardzo uwazac, bo jak mu nalejesz na glowe to sie obudzi, i przez tydzien nie zasnie. O metodzie z piecem i zdrowaskami to nawet ksiazka byla - warto przeczytac przed zastosowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: Przelewanie jajka 25.05.06, 22:45 ale że co?? bierze się jajko i ze skorupki w skorupke?? czy z kubeczka do kubeczka... a jak jajko śmierdzące się trafi?? Odpowiedz Link Zgłoś
maja315 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 08:27 bez kąpieli. Kąpiel robiłam później. W badaniu wyszły mu owsiki i lamblie. Podejrzewam, że to jajko w jakiś sposób również działa na robale Odpowiedz Link Zgłoś
astra161 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 08:43 Dziewczyno nie kompromituj sie już,pytanie o kąpieli było zadane ironicznie,nie wyczułaś? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 14:18 to musi być prowokacja prosze, niech to będzie prowokacja Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 16:31 Musiał to być tzw.zbuk-rodzaj jaja znany już starożytnym Egipcjanom.Przelewanie jaja nad głową dziecka(czytaj zbuka)to rodzaj aromatoterapi-jednej z najpopularniejszych dzisiaj dziedzin medycyny.Zapach(czytaj fetor)z tegoż jaja uśpi najpobudliwszego szkraba-oczywiście potwierdzają to wyniki ostatnich badań opisane w pracy-"ABC aromatoterapi-jak "z jajem"uśpić dziecko jajem,czyli co o przelewaniu każdy wiedzieć powinien". Odpowiedz Link Zgłoś
pipi11 Re: Przelewanie jajka 26.05.06, 16:57 Ten post o jajku przypomiał mi pewną historię, która swego czasu bardzo mnie rozbawiła.Otóż mój synek dość długo w niemowlęctwie cierpiał na kolki. Moja Mama kiedyś podczas spaceru usłyszała od jednej z opiekunek, że na kolki to najlepiej pomaga, żeby matka NAPLUŁA do pępka dziecka! Wyobrażacie sobie!!! Już sobie wyobrażam, co ta opiekunka wyczyniała ze swoim podopiecznym, kiedy np. nie chciał spać, czy jeść.Pewnie pluła i przelewała mu jajka nad głową)) Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 26.05.06, 19:22 Kiedyś cośs obiło mi się o uszy w tej sprawie. Ale w 2005 roku ktoś szukał info zamieszczając taki post (cytuję): "Poszukuję informacji o "przelewaniu jajka" odczynianiu uroków nad dzieckiem. Moja babka umiała to robić ale ale nigdy nie powiedziała dokładnie jak to zrobić. Wiem na 100% że: mieszkała na wsi, na podwórku bawił się kuzyn, dziś ma 45 lat, przechodziła drogą kobita i powiedziała, że ładne dziecko i takie grzeczne bo samo się bawi, baba zdążyła odejść a kuzyn zaczął się pokładać jakby był senny w końcu "zasnął" - stracił przytomność. Nikt nie mógł go dobudzić. Ciotka zawołała matkę czyli moją babkę ta wygoniła wszystkich z izby kazała przynieść jajka i pewnie coś jeszcze, jakoś nikt nie pamięta co. Po jakimś czasie wyszła z uśmiechniętym dzieckiem i powiedziała że to był urok. Moja matka pamięta że jak potem babka kazała wywietrzyć izbę a ona poszła otworzyć okna to widziała na talerzu skorupki od jajka i wybite do talerzyka jajko tylko zamiast żółtka było coś czerwonego może krew ?? Wiem, że robi się coś z jajkiem przesuwanym po skórze nad dzieckiem jak jest zauroczone lub "przestraszone". Może ktoś wie coś o tym, bardzo proszę o jakieś wiadomości. Bardzo mi zależy już szukałem wszędzie i z mizernym skutkiem." A na jednej ze stron o tym jak dawniej leczono ludzi, znalazłam taki fragment: Teściowa mówi: - Przelej jeszcze przez klamki wode i daj mu sie jej napic. A to sie brało tak o. Dwie szklanki - jedna pod klamko u drzwi, a druga z wodo nad klamko. Z tej drugiej wylewało sie wode, która spływała po klamce i ściekała do szklanki trzymanej niżej. Tak przelewało sie trzy razy. Ja tak zrobiłam. Przelałam i dałam sie napić zaraz jak dziecko płakało. Dziecko sie uspokoiło. NIE KOMENTUJĘ, TYLKO PODAJĘ INFORMACJĘ. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 26.05.06, 23:03 ja jaka to ma być klamko? bo moze chodzi o zbawienny wpływ milionów bakterii z owej klameczki ? urok.. he Odpowiedz Link Zgłoś
astra161 Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 26.05.06, 23:34 Tak i tak właśnie narodziły się "zdrowe kultury bakterii" Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 28.05.06, 21:15 przez klamkę, a nie po klamce.. zapewne chodzi by przelać pomiędzy drzwiami a klamką. Proszę, dziewczyny nie wyglupiajcie się, ze nie wiecie ze dawno temu takie rzeczy robiono... w czasach gdy nie bylo lekarzy tylko znachorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 29.05.06, 23:27 iljana napisała: > przez klamkę, a nie po klamce.. zapewne chodzi by przelać pomiędzy drzwiami a > klamką. Proszę, dziewczyny nie wyglupiajcie się, ze nie wiecie ze dawno temu > takie rzeczy robiono... w czasach gdy nie bylo lekarzy tylko znachorzy. i co w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Przelewanie jajka -odczynianie uroku? 31.05.06, 14:35 Nic w związku z tym. Z uprzejmości odpowiedziałam ci na twoje wcześniejsze wątpliwości... Pytałaś: jaka ma być to klamka? i czy chodzi o zbawienne działanie bakterii? ccp Odpowiedz Link Zgłoś
twin2003 Re: Przelewanie jajka 29.05.06, 12:43 Dla mnie to zwyczajne pogaństwo, ale cóż niektórzy wierzą w takie herezje. Odpowiedz Link Zgłoś
jolecka-22 Re: Przelewanie jajka 31.05.06, 08:36 oj nie wyśmiewajcie się z szeptunek, lepiej nie.... widziałam na własne oczy skuteczność takich "czarów" Odpowiedz Link Zgłoś