25.05.06, 23:17
Czy wasze dzieci miały podawane żelazo tylko po badaniu marfologicznym , czy moze tez lekarz kazał wam odznaczyc poziom zelaza????
Córka ma niski pozion żelaza i jeszcze paru innych rzeczy. 2 miesiece temu miała dokładnie takie samo, ale od tego czasu zaczeła jesc mięso, a wyniki nadal nie polepszyły sie. Dlatego lekarka przepisała żelazo 1 raz dziennie 1,5ml.
Ale córka dostała (prawdopodobie po tym) biegunki.I lekarz ze szpitala do którego sie zgłosiłam zdziwił się ze mała ma podawane żelazo. Następny lekarz tez się zdziwił. No i nie wiem co robic... Bo niby mamy słuchac lekarzy , ale jak to zrobic skoro chodze prywatnie do jednej z najlepszych lekarek w moim regionie a jej decyzje podwaza kilku innych lekarzy. .. uncertain
Obserwuj wątek
    • ajko Re: Żelazo 26.05.06, 08:45
      Jeżeli niedobór jest duży to wspomaga sie org.lekiem,jeżeli niewielki stosuje się dietę bogatą w żelazo.Nasz org.jest tak zbudowany,ze przyswaja jedynie niewielką ilość żelaza dostarczoną z zewnątrz.Pomagaja długie spacery(dotlenie"motywuje"org.do produkcji),krwista wątroba(już widzę jak dziecko zjada-(),szpinak,burak,natka pietruszki,polędwica,soja,cielęcina,otręby pszenne,ziemniaki,brokuły,groszek,kompot ze śliwek.Biegunka faktycznie mogła zostać spowodowana podawaniem żelaza.
      • strega2 Re: Żelazo 26.05.06, 10:51
        No to nie wiem co mam zrobic...podawac to zelazo czy nie. sad Jedni lekarze mówią tak ,drudzy inaczej..
        A o wątróbce to nie wiedziałam ze ma tyle zelaza.. tylko nie wiem czy moge ją juz córce podac.Ma skończone 9 miesiecy..zaczyna juz 10 miesiąc. Wiem tez ze przyjmowanie wit C pomaga w zatrzymac zelazo w org.
    • ania19771 Re: Żelazo 27.05.06, 16:34
      a jaki poziom tego żelaza był??? niski-to znaczy??
    • martamaria10 Re: Żelazo 28.05.06, 17:26
      Witaj!
      Nie wiem, dlaczego lekarze są zdumieni, że podajesz żelazo. Moja córcia również
      je miała, jak sięgam pamięcią, było to chyba Ferrum. Ok. 30 min. wcześniej
      należy jednak podać wit. C, które ułatwia wchłanianie żelaza. W przypadku
      biegunki rzeczywiście albo należy je odstawić albo zmniejszyć dawkę. Chyba
      najlepiej byłoby, gdybyś skontaktowała się z lekarką, która ci je przepisała.
      Co do mięsa i w ogóle jedzenia mam kilka pytań. Przede wszystkim: co je Twoje
      dziecko, jakie pije mleko, czy jada kaszki? Bo jeśli podajesz mleko z butelki,
      to nalepsze byłoby modyfikowane, ponieważ zawiera nie tylko żelazo, ale jeszcze
      dodatkowo mnóstwo innych witamin (mleko zwykłe prawie nic nie zawiera). Podawaj
      zupki jarzynowe zmiksowane z mięsem oraz kaszki, które są bogate w żelazo. Do
      nich można dodawać owoce ze słoiczków. W żadnych wypadku tak małemu dziecku nie
      podawaj wątroby. Nie pamiętam, czy niemowlę może jeść szczypiorek, ale warto,
      ponieważ zawiera więcej żelaza niż mięso.
      Pzdr, Marta
      • aldewia Re: Żelazo 22.06.06, 10:19
        Witam!!!!

I ja też dołączę do tego wątku. Moja córka (10m-cy)ma przepisany ferrum lek,
        hemoglobina-11,2 ; dawka 2xdziennie po 4 ml(niepełna łyżeczka) razem z witaminą
        C.
        Pytanie -kiedy podawałyście żelazo po posiłku w trakcie czy nie ma różnicy
        lekarka powiedziała że obojętnie kiedy podam na ulotce jest napisane że w
        trakcie posiłków lub po. Raz jej dałam w trakcie posiłku , póżnie z soczkiem na
        długo przed jedzeniam, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Mała i tak nie chce
        go pićn i zaciska uata ale ponoć ten syropik nie barwi ząbków- zobaczymy.
        Kochane mamusie proszę o wypowiedzi w tej sprawie i z góry dziękuję.
    • martamaria10 Re: Żelazo 28.05.06, 17:30
      To znowu ja. Podaję linka do forum pediatrycznego:

www.forumpediatryczne.pl/forum/vt,41,249,7590
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka