Dodaj do ulubionych

do mam dzieci chorych na mukowiscydozę - pilne

28.05.06, 14:21
Kochane dziewczyny, bardzo się martwię czy mój maluszek nie ma tej strasznej
choroby. prosze napiszcie jakie były pierwze zauważone przez Was objawy, na
co zwrócić uwagę i kiedy to spostrzegłyście. Bardzo się martwię i proszę o
odpowiedź
Obserwuj wątek
    • mama_wojtka Re: do mam dzieci chorych na mukowiscydozę - piln 28.05.06, 18:30
      Witaj! Z tego co ja wiem, to badanie na te chorobe sie robi dziecku zaraz po urodzeniu. Mojemu synowi
      robili. Wiec gdyby tak bylo ze dziecko ma, to by Ci na pewno powiedzieli.
    • mama_misi Re: do mam dzieci chorych na mukowiscydozę - piln 28.05.06, 18:54
      W województwie mazowieckim chyba jakieś 2-3 lata temu robiono badania
      przesiewowe noworodków, sprawdz w książeczce czy twoje dziecko miało je
      zrobione. Wklejam ci link z klasycznymi objawami
      www.mukowiscydoza.pl/index.php?sub=2&page=0
      Jednak każde dziecko jest inne. Moja corka miała w sumie trzy objawy:
      1. przedłużająca się żółtaczka
      2. czeste infekcje drug oddechowych
      3.częste wypróżniaie (6-10na dobę), stolce papkowate i wybitnie cuchnące
      Dzieci z muko maja także bardzo słony pot.
      Jeżeli masz pytania możesz pisać na prv albo na gg 6148172 chętnie ci pomogę.
      • mama_misi oczywiście dróg oddechowych :& 29.05.06, 09:43

• agab51 Re: do mam dzieci chorych na mukowiscydozę - piln 28.05.06, 20:52
      każde dziecko jest inne. jak chcesz, to napisz agab51@gazeta.pl, w razie czego
      pomogę.
      odpowiadając na twoje pytanie:
      moja córka miała wszystkie objawy. i były widoczne od pierwszych chwil życia
      dziecka.
      niedrożnośc smółkową po porodzie, od piewszych chwil zalegający śluz w górnych
      drogach oddechowych, od kilku godzin po porodzie obserwacja w kierunku zapalenia
      płuc, pierwsze tygodnie na antybiotykach (profilatycznie, bo jest podejrzenie
      z.płuc), częste wypróżnianie się 10-12 razy na dobę, kupy zielone, bardzo
      rzadkie, śluzowe; bardzo słony pot; ogromny, wręcz wilczy apetyt;
      nieprzyrastanie na wadze, ulewanie chlustające i wymioty- niezaleznie: przed, w
      trakcie i po jedzeniu), bardzo złe wyniki- silna anemizacja i podwyższone próby
      wątrobowe.
      diagnoza postawiona została, gdy mała skończyła 3miesięce.
      nie było wówczas żadnych badań przesiewowych u noworodków.
    • danuskad1 Re: do mam dzieci chorych na mukowiscydozę - piln 28.05.06, 22:36
      dziękuje za odpowiedzi chociaż nie pocieszyły mnie. Mam nadzieję, że to nie to.
    • marki0 Re: do mam dzieci chorych na mukowiscydozę - piln 30.05.06, 11:29
      ja też się naczytałam i głupoty mi chodzą po głowie.Moja ma 7 m-cy i ciągle jej
      furkoli w nosie a potem z tego robi sie katar taki przewlekły i tak na
      okragło.teraz jest na 3 antybityku.Zapalenia płuc ani oskrzeli na szczęscie nia
      ma.Ma 7m-cy.A jako noworodek to co pampers była kupka zielona i ze sluzem/jest
      alergikiem dość silnie reagującym/.Ale jak miała ok 3 m-cy zaczęła robic kupki
      raz na 3-4 dni.Teraz ma 7,5m-ca i robi je co drugi dzień.W sumie to mi od tego
      jej kataru takie głupoty zaczęły chodzić po głowie!Co do żółtaczki to w sumie
      jej nie miała.Więc chyba panikuje.Najgorzej jak człowiek za dużo wie.Maz to już
      mi zabronił wchoidzic na forum, bo najpierw się naczytam a pootem panikuje!Mam
      nadzieję że pamikuję!Pozdrawiam, ale po prostu mam takie sczęscie do chorób u
      dzieci/starszy sym ma alergię z zapaścia na produkty mleczne mimo że ma 5 latek,
      azs,astme i jakby było mało to jeszcze bielactwo!/Zatem ja już wszystko widze w
      nieciekawych barwach czasem.
      • mama_misi Re: do mam dzieci chorych na mukowiscydozę - piln 30.05.06, 12:19
        Wiesz, myśle, że panikujesz smile Przewlekły katar to nie objaw mukowiscydozy,
        wiec nie martw się. Sama pisałaś, ze twój starszy synek to alergik, wiec mała
        zapewne ten katar tez ma alegiczny. Kupki sie unormowały,naprawdę nie denerwuj
        się. Ale jeżeli naprawdę nie daje ci to spokoju to poprostu zrób chlorki potu,
        To proste badanie, nie inwazyjne, prywatnie kosztuje ok 30zł.
        Pozdrawiam i życze zdrowka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka