Dodaj do ulubionych

kolejna ciąża???

17.07.06, 00:51
Dziewczyny!25 maja odeszła moja Nadusia po 55 dniach życia i po pierwszym
etapie operacji.Jej serce było bardzo chore (kilka wad).Miałam wielką
nadzieję,że poradzimy sobie z tym wszystkim, ale...nie wiem, czy to
normalne,że myslę wciąż o kolejnym dziecku...a jeśli znowu będzie
cierpiało?Czy znacie kogoś,kto kolejny raz urodził chore dziecko?Co o tym
myślicie?
Obserwuj wątek
    • kasart Re: kolejna ciąża??? 17.07.06, 01:20
      Bardzo dobrze cię rozumiem. jestem mamą synka z zespołem Downa.
      Z mężem bardzo chcielibyśmy, aby Mały miał rodzeństwo, zresztą tak naprawdę
      zawsze chciałam miec dwoje dzieci. Niestety 5 m-cy temu poroniłam, szasę na
      ciążę mamy małe /leczenia itp./, poza tym jestem dość w zaawansowanym wieku,
      ale mimo to będziemy próbować.
      Nie zrażaj się doświadczeniami, bo one o niczym nie świadczą. Należę do
      Stowarzyszenia rodzin z dziećmi z zD i tam nikt nie ma dwóch chorych
      dzieciaczków. To jest życie, a ono nas jeszcze nie raz zaskoczy i to co w tej
      chwili jest trategią później często jest błogosławieństwem.
      Staraj się o dzidziusia, tylko bądź pod dobrą opieką lekarską, uważaj na
      partaczy którzy biorą tylko kupę kasy.
      • ememka1 Re: kolejna ciąża??? 17.07.06, 10:00
        Był już wątek na ten temat, więc proponuję Ci go poczytać. Z doświadczeń swoich
        i znajomych wiem, że żadna kolejna ciąża i poród nie musi przebiegać tak samo, a
        co za tym idzie i dzidziuś nie będzie taki sam. Proponuję próbować, nie poddawać
        się i wierzyć, że limit złych doświadczeń już wykorzystałyście.
        • paso Re: kolejna ciąża??? 17.07.06, 10:13
          Zacznij od zrobienia wszystkich możliwych badań, w tym genetycznych ,aby
          wykluczyć , że "konflikt" jest u rodziców. Jak to będzie wykluczone przypomnij
          sobie o wszystkich możliwych czynnikach ryzyka( o których słyszałaś) i zwracaj
          na nie uwagę (infekcje , leki itd ) . Serce formuje się w pierwszych dwóch
          miesiącach ciąży, gdy nawet nie do końca jest się pewnym. W dalszych miesiącach
          serduszko już tylko rośnie. To , co złe już przeszliście - teraz będzie
          wszystko ok.
        • magapi Re: kolejna ciąża??? 17.07.06, 11:51
          Jak odnależć ten wątek? Dziękuję za szybką reakcję i pocieszające słowa.
    • aska762 Re: kolejna ciąża??? 17.07.06, 11:22
      Witaj, bardzo ważnym jest zbadanie przyczyny choroby dziecka. Ja po urodzeniu Marysi przeszłam szereg badań, byłam na obserwacji w Poradni Reumatologicznej. W końcu orzeknięto, iż choroba Marysi to "nieszczęśliwy zbieg okoloczności" i są małe, znikome szanse na powtórzenie wady u kolejnego dziecka. Musiałam tylko uważać na infekcje ... Po dwóch latach urodziłam zdrowego synka smile
      Jednak każdy przypadek jest inny, ważnym jest stwierdzenie, czy wada była uwarunkowana genetycznie, czy Ty może jesteś nosicielem jakiejś choroby ... może masz jakiś stan zapalny w organizmie - najlepiej skonsultuj się z dobrym lekarzem, który mądrze zaplanuje szereg badań które powinnaś przejść!
      Pozdrawiam,
      • ememka1 Re: kolejna ciąża??? 17.07.06, 13:29
        To jest to co udało mi się szybciutko znaleźć
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=35767104&a=35767104
        Mam nadzieję, że pomoże w podjęciu decyzji. Powodzenia.

PS Jeśli nie zadziała, wrzuć w wyszukiwarkę na tym forum "kolejne dziecko".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka