Dodaj do ulubionych

do mam dentystek i ogolnie do mam

20.07.06, 21:59
witam dzis moj dziewiecio miesieczny syn udezyl sie o lawe i naderwal sobie
dziaslo wraz z zebem . zab troszke sie rusza i poszedl do gory jakies dwa
milimetry. no i jeszcze wysowa go sobie jezykiem. bylam zaraz po zdarzeniu u
dentysty ale byl mlody dentysta jak na moje oko moze niedoswiadczony w tym
kierunku, powiedzial ze mam nic nie robic i tak zostawic. wychodze z siebie
bo mlody chce wszystko gryzc ida mu gorne jedynki. poradzcie moze ktoras z
was miala taki problem? wybaczci bardzo to przezywam i moze mnie ponioslo.
pozdrawiam aga
Obserwuj wątek
    • maciejania Re: do mam dentystek i ogolnie do mam 20.07.06, 22:15
      Urazy u takich maluchów to niestety nie jest błaha sprawa. Rzeczywiście niewiele
      mozna zrobić. A sposoby postepowania są dokładnie 2. Z tego co piszesz to twój
      mały "wtłoczył"sobie żąb i dodatkowo częściowo zwichnął. Z reguły czeka się bo
      ząb może się ustabilizowac i mimo wtłoczenia stopniowo zacznie wysuwać się z
      powrotem. Jeśli jest b. ruchomy lub złamany to trzeba usuwać. Dobrze Ci
      poradzono trzeba poczekać. Ważne: ten ząb może w każdej chwili obumrzeć i będzie
      wymagał kanałowego leczenia!!! tak, mimo, że mleczak. No i skuteki urazu dla
      stałych zębów też moga być powazne. Zawiązki stałych jedynek w bardzo wczesnym
      stadium rozwoju już są i uraz tego typu mógł je uszkodzić.Mógł, ale nie
      musiał.Zreszta teraz nie ma na to wpływu. Gdyby stałe jedynki za 6 -7 lat
      wychodziły dziwne tzn przebarwione, o nieco zmienionym kształcie to będzei to
      konsekwencja obecnego urazu.
      tak że teraz czekaj i
      1. tylko płynna dieta - oszczędzamy zęba
      2. wzmozona higiena - polecam nawet intensywe plukanie lub przemywanie buziaka
      rumiankem, szałwią lub preparaetm Oreksyd - nie pamieta,m tylko czy sie go
      rozcieńcza czy nie. (przez 7 -10 dni)
      No i za jakiś czas pokaż malucha dentyście. A i tak okresowe kontrole będą
      potrzebne.
      Pozdrawiam
      Ania - w razie potrzeby pisz:
      annaj000@poczta.onet.pl
    • aga1754 Re: do maciejania 20.07.06, 22:23
      dziekuje ci bardzo za odpowiedz. podpowiedz mi jak ma wygladac plukanie jamy
      ustnej bo nie bardzo sobie wyobrazam bo maly napewno bedzie polykal jaki
      kolwiek plyn. i czym moge mu ulzyc w bolu czy smarowac jakas mascia czy jakis
      syrop przeciw bolowy?
      • maciejania Re: do maciejania 21.07.06, 14:19
        Rzeczywiście płukanie jest niewykonalne. Mialam na mysli przemywanie mocno
        zwilżonym gazikeim. napisałam o płukane gdyby podobna historia zdarzyła się
        później u starzsego dziecka. Polecam też Yantum verde w spray`u o który
        napiasała inna dziewczyna. Jestrzeczywiście super w takich przypadkach, jak
        również w leczeniu zapalenia jamy ustnej i wwzselkich infekcjach gardła.
        Pozdrawaim
        Ania
    • e_r_i_n Re: do mam dentystek i ogolnie do mam 20.07.06, 23:16
      Moje dziecko dwukrotnie uderzało sie tak, ze potem ruszaly sie mu zeby (dolne
      jedynki i dwojki). Ruszaly sie tylko, nie byly 'uniesione'. Stomatolog kazal,
      tak jak Tobie, czekac i ograniczyc twarde, wymagajace gryzienia posilki. Po
      okolo tygodniu zeby byly juz ustabilizowane. Dzialo sie to jakies 2 lata temu,
      do tej pory nie ma z tymi zebami problemu.
      • pesteczka5 Re: do mam dentystek i ogolnie do mam 21.07.06, 08:06
        eśli dziecko cierpi - myślę, że jak mu popsikasz tantum verde albo hascoseptem
        dziąsło, ból nieco zelżeje, a mają i działanie odkażające. Możesz też użyć żelu
        na ząbkowanie. Doraźnie daj mu paracetamol doustnie w normalnej dawce, albo
        ibufen lub nurofen, te działają tez dodatkowo przeciwzapalnie. Wszystkiego
        dobrego. Aha, daj mu chłodne płyny do picia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka