Dodaj do ulubionych

Stopy płasko-koślawe u 5 latka

10.08.06, 08:23
Byłam u dwóch ortopedów i usłyszałam dwie sprzeczne diagnozy:
1. biegać w butach ortopedycznych z wkładkami
2. biegać w wygodnych, zwykłych bucikach, absolutnie bez wkładek.

I co ja mam teraz zrobić? Ponoć dziecko mocno koślawi te nóżki, sama to widzę i przeraża mnie to, bo teraz to nie wiem co z tym zrobić.
Jak leczy się dzieci z podobnym problemem?
Korzystałam z wyszukiwarki i widzę, że nie tylko u nas są sprzeczne diagnozy...
I co z tym fantem?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ja27-09 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 10:50
      Moja 4 letnia córka ma ten sam problen + koślawośc kolan. Pomogą dobrze dobrane
      wkładki wraz z ćwiczeniami. Lekarz ortopeda powinien określić jakie wkładki
      powinno dziecko nosi oraz powinien powiedzieć jakie ćwiczenia są najlepsze dla
      malucha. Nie daj się namówić na obuwie ortopedyczne usztywniające kostkę i
      mające bardzo twardą podeszwę.
      Na ten temat mogę długo, jakbyś chciała więcej szczegółów, to pisz. Jak jesteś
      z okolic Trójmiasta, to mam namiary na doskonałego ortopedę. Pozdrawiam.
      • adudi Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 12:08
        a po operacji stop konsko-szpotawych dziecko mi ma chodzic w bucikach wlasnie
        ze sztwyna pieta... czemu piszesz ze nie daj sie namowic na takie buty????
        czasem sa chyba konieczne.... zdrowe dzieci nie powinny w nich chodzic, ale nei
        z problemami.....
        • ja27-09 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 12:30
          Mówimy tu o stopach PŁASKO-KOŚLAWYCH, a stopy końsko-szpotawe, to zupełnie
          inny rodzaj schorzenia i skoro ortopeda zalecił obuwie otroped. to jak
          najbardziej...
          A w przypasku płaskostopia BARDZO ważne są ćwiczenia.
          • adudi Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 12:36
            ok
            dzieki.....
      • mami7 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 13:29
        Jedyne ćwiczenia o jakich mówił ortopeda, to ...skakanka.
        Staram się na własną rękę, żeby dziecko siedziało skrzyżnie, a nie na nóżkach, chodizmy na zewnętrznych "bokach" stóp, na palcach i piętach. Zbiera ubranka z podłogi stopami. Ale to trudna droga, uparty jak osiołek wink
        Jesteśmy z Warszawy i wybrałam 2 nazwiska lekarzy z forum z takim skutkiem.

Możesz cos napisać o tych ćwiczeniach?

Wkładki okreslił, tzn. wypisał receptę.

Pozdrawiam
        • ja27-09 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 14:02
          Wszystkie ćwiczenia, które opisałaś są dobre. Polecam jeszcze jazdę na rowerze,
          chodzenie boso po naturalnym podłożu (piasek, trawa), może być również miękki
          dywan. Wiem jak trudno skłonić dziecko do takich ćwiczeń, moja też niechętnie
          je wykonuje. Dziecku najlepiej wymyśleć zabawę, która będzie zawierała elementy
          ćwiczeń. Mój lekarz mówił, że dochodzenie do prawidłowości jest paroletni. A
          najlepiej wykształcone stopy mają uczennice szkoły baletowej smile) Natomiast
          wkładki powinny być supinujące. Czyli jednocześnie przytrzymują piętę i
          kształtują stopę. Nie wiem czy to dobre określenie, ale nie znam fachowego
          słownictwa. Polecam wkładki firmy Pawex (poszukaj w googlach, bo nie wiem czy
          działają na terenie Warszawy), ale myślę, że nie będziesz miała problemu ze
          znalezieniem dobrego sklepu ze specjalistycznym obuwiem.
          Pozdrawiam.
          • mami7 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 14:39
            Z piaskiem jest problem, rower jak najbardziej.
            Jak długo nalezy ćwiczyć dziennie?
            I jakie w takim razie buciki polecasz, albo jakie ma Twoje dziecko?

• ja27-09 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 15:18
              Generalnie kupuję obuwie firmy Bartek, ale... Ostatnio doszliśmy do wniosku, że
              to jednak za droga inwestycja. Kupiliśmy córce buty za 17 zł, szmaciane w które
              weszła wkładka. Ale trzeba się rozejrzeć za jakimiś na jesień i to już nie
              będzie tyle kosztowało wink. Wbrew pozorom bardzo ciężko dostać buty w które
              zmieści się wkładka, bo nie wiedzieć czemu robią buty z niskim podbiciem.
              Trzeba się nachodzić. Lekarz nam powiedział, że nie jest wymagane jakieś super
              obuwie, mogą być jakieś zwykłe, byle z wkładką.
      • odessa71 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 11.08.06, 04:06
        Proszę o namiary na tego ortopedę. Też mamy ten problem, a z ćwieczeniami,
        wiadomo jak to u dziecka.
        pozdrawiam
    • zgagusia Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 12:02
      to sa skutki chodzenia do dwoch lekarzy z 1 problemem wink
      A powazniej to przede wszystkim gimnastyka korekcyjna, CODZIENNIE po ok. 20
      min. Znajdz rehabilitanta ktory dobierze Wam zestaw cwiczen i nie zaniedbujcie
      tego.

Aga
      • mami7 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 13:31
        Zgadza się, ale często mi się tak zdarza.
        Jeden lekarz się"ulotnił", poszliśmy do drugiego.

A jak znaleźć takiego rehabilitanta? Lekarze byli zgodni w jednym: nie zalecili ćwiczeń.
    • modra1 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 14:28
      Czy to jest to samo co skręcanie stóp do wewnątrz? Moja córcia ( 7 lat) przy
      chodzeniu kieruje nieznacznie palce stóp do środka. Wydawałao mi się, że to
      jest defekt raczej kosmetyczny, oczywiście również wymagający korekty i też
      wybierałam się z nią do lekarza. Jak się leczy taką "dolegliwość"?
      • mami7 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 14:38
        Nie wiem jak ze skręcaniem palców. Mojemu dziecko wykrzywia się cały wewnętrzny bok stopy do srodka. Stopa robi się spłaszczona, a nózka jakby krzywi w kostce, tak to wygląda, o ile pomoże Ci ten opis.

Ale jakiekolwiek nieprawidłowości w chodzeniu u dziecka dobrze jest sprawdzić u ortopedy.
    • hermenegilda58 Re: Stopy płasko-koślawe u 5 latka 10.08.06, 15:38
      Na trzeciej stronie forum, tłumaczyłam już mechanizm powstawania stóp płasko-
      koślawych oraz profilaktykę w posturogenezie wad stóp(zasadność usprawniania i
      stosowania obuwia). Jeśli bedziesz miała pytania - zapraszam, z pytaniami na
      swojego @-odpowiem w tygodniu- pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka