31.08.06, 09:46
przeczytałam wszystkie poprzendie posty, ale nie znalazlam informacji-jak
zalecano wam dawkowac dziecku ten preparat i czy pomógł (i ewentualnie czy
nie zaszkodził)? jakie sa wasze opinie?
Obserwuj wątek
    • maja305 Re: lakcid 31.08.06, 10:29
      To są bakterie kwasu mlekowego, poprawia florę bakteryjną jelit, podaje się np.
      jak są biegunki-tak było u nas.Jednak denerwował mnie sposób podania lakcidu -
      zabawa z łamaniem szklanej ampułki, zalewanie kroplą wody, mieszanie...
      okropne! więc przeszłam na lacidofil.Ja podawałam dziecku 1-2x na dobę-wg
      zaleceń lekarza
    • agasz27 Re: lakcid 31.08.06, 13:15
      moj maly bierze caly czas lakcid, mimo tego ze ma alergie na bialko mleka
      krowiego i ze na ulotce pisze jako przeciwskazanie. dostaje raz dziennie (do
      ampulki troche wody) i albo pije to w mleku albo podaje na lyzeczce. lekarka
      kazala aby jego uklad trawienny dojrzal.
      • kiniak22 Re: lakcid 31.08.06, 14:00
        ja podawalam 2 razy dziennie, lyzeczka, bo corcia nie miala oporow zeby to
        lykac,dawalam jak byla chora jako wspomagacz do jakiegos tam innego leku, nie
        zaszkodzilo, a pomoglo, podawalam go ze 4 dni bo nie mialam wiecej potrzeby, i
        trzymalam w lodowce bo tak mi aptekarka powiedziala
        • mamasia3 Re: lakcid 31.08.06, 14:04
          No ale właśnie jeśli chodzi o podawanie lakcidu to mam pewne opory, bo jak
          złamię tę fiolkę to widzę i nawet czuję opiłki szkła. Jak to podać dziecku???
          Czy da się tę fiolkę złamać tak, żeby tych opiłków nie było???
    • weronikarb Re: lakcid 31.08.06, 14:02
      Należy go trzymać w lodówce, po otwarciu dolać wode, wymieszać, ja przelewalam
      do szklanego kieliszka (raczej żelaza typu lyzeczka sie nie poleca), ma postać
      z pół godziny aby bakterie sie "obudziły" i podawac.
      Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomóc.
      Mój maly dostawal o kiedy prawie się urodzil - bo juz w 3 lub 4 tygodniu zycia -
      na kolkismile
      • luna333 Re: lakcid 31.08.06, 14:10
        a mi zamiast niego doradzono lacidofil
        • malina222 Re: lakcid 31.08.06, 18:37
          Ja miałam Lakcid w szklanej ampułce ale z aluminiowo-gumowym otwarciem (taki
          słoiczek).
          • marcelkowamama Re: lakcid 31.08.06, 22:03
            miedzy lakcidem a lacidofilem jest taka roznica ze lakcid ma trzy rodzaje
            szczepow bakterii a lacidofil jeden rodzaj, lakcid jest z laktoza a lacidofil to
            produkt bezmleczny. Lakcid w szklanych ampulkach podawalam taK; kropla wody di
            przełamanej ampulki, odczekałam poł godziny i podawalam zakraplaczem bo tez sie
            bałam ze jakies szkielko z amp€lki moze byc w tym, dawalam małemu butle w zęby i
            z boczku podawalam lakcid ww zakraplaczem. Lacidofil natomiast to taki strasznie
            lotny proszek i zawsze ciezko mi go bylo rozmieszac bo oblepial wszystko
            • phantomka Re: lakcid 31.08.06, 22:11
              Zdecydowanie wole lakcid o lakcidofilu, bo ten drugi zle rozpuszczal mi sie w
              wodzie, natomiast ampulke otwieram przez scierke - taki nawyk odkad rozwalilam
              sobie nieziemsko palec o ampulke z wapnem.
    • lenka_style Re: lakcid 31.08.06, 23:51
      no faktycznie, te opiłki szkła mnie też przyszły do głowy, ale korzyść chyba
      jednak jest większa
      moja córeczka brała lakcid 2 miesiące, myślę, że jej bardzo pomógł, bo miała
      duże problemy z brzuszkiem, ale nie alergię tylko właśnie takie, jak to lekarka
      powiedziała, "leniwe jelitka"
      dodatkowa korzyść była taka, że dzięki lakcidowi, który b. lubiła, szybko
      nauczyła się jeść z łyżeczki, co teraz, jak wprowadzamy słoiczki, jest jak
      znalazł smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka