Dodaj do ulubionych

Biegunka u noworodka

25.12.11, 17:41
Mam problem z dwutygodniową córką - od przedwczoraj robi kupki w postaci wody, na szczęście są żółte. Pediatra przepisał Lakcid, ale po dwóch ampułkach nie ma poprawy. Dziecko karmię wyłącznie piersią i martwią mnie niesamowicie te kupy - tymbardziej że są święta i nie za bardzo mam się kogo poradzić...
Dziś wstrzymałam się z podaniem piersi i dałam wyłącznie mleko modyfikowane Hippa o 7:00 i o 11:00 - tym sposobem biegunka wstrzymała się na 8godzin. Podałam pierś (dziecko ssało 6 minut) i od razu powrócił wodnisty stolec.

Co mam robić? Probiotyk nie pomaga a ja boję się, że mój maluszek mi się odwodni... Miał ktoś podobny problem? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • siu-lka Re: Biegunka u noworodka 25.12.11, 19:58
      • siu-lka Re: Biegunka u noworodka 25.12.11, 20:03
        Cos mi sie nie udał poprzedni post. Podawaj dalej pierś, często żeby mała dużo piła. I podawaj też probiotyk, bo to ważne. 2 razy to mało. U nas najlepiej działał lacido baby, przetestowaliśmy kilka. Pomyśl czy coś co jadłas mogło jej zaszkodzić. Mojego synka bolał brzuch gdy ja jadłam jabłka...
        • kalafiorovva Re: Biegunka u noworodka 25.12.11, 20:27
          Dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź. Podałam przed chwilą probiotyk, ale mi go zwymiotowała... I prawie całgo Hippa, którego jej podałam. Na dzisiaj postanowiłam podawać jej tylko Hippa, aby wykluczyć jakąś alergię na mój pokarm. Jutro - jak kupa będzie dobra znowu podam pierś.
          Strasznie martwię się tą biegunką... Bo nie sądzę, aby kupy noworodka były aż tak wodniste (jak zmieniałam pieluszkę, to woda leciała...)

W sumie to bardzo uważam na to, co jem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to 3 mandarynki, które zjadłam, soki BoboFrut i jabłka oraz spaghetti bolońskie bardzo dietetyczne bez cebuli i czosnku...

Ktoś może zna sposób na biegunkę u tak malutkiego noworodka?
          • infiniteness Re: Biegunka u noworodka 25.12.11, 22:27
            Po pierwsze pilnuj by dziecko się nie odwodniło - wilgotna buzia w środku i języczek, napięta skóra, napięte ciemiączko (jak dziecko jest spokojne i nie płacze). Gorączkuje? Ktoś chory w domu? Podawaj pierś bardzo często, co 30 min, godzinę max. Twoje mleko zawiera najlepsze probiotyki. Lakcid i inne podawaj jak zalecono. Jeśli masz chociaż cień wątpliwości, udaj się do dyżurnej przychodni.
            Alergia wydaje się bardzo wątpliwa. Daj sobie spokój z wszelkimi dietami i "uważaniem na to, co jesz", dieta ma byc zdrowa i już, taka jak dla "normalnych" ludzi. Poważnie. Cebula i czosnek nie ma wpływu na kupy u dziecka. Mleko sztuczne też nie pomaga zwalczać jelitówek, maskuje tylko objawy. Mleko ludzkie zawiera substancje chroniące śluzówke jelita.
            Jeszcze raz powtórzę, poszukaj lekarza jeśli masz najdrobniejszą wątpliwość.
            • siu-lka Re: Biegunka u noworodka 25.12.11, 23:03
              Wiesz, ja bym poszła do lekarza jutro rano. Jeżeli dobrze zrozumiałam, to trwa już 3 dni. Z tak malutkim dzieckiem bym poszła, z większym zresztą też. Mój synek dostawał smecte, bardzo pomogła. Ale miał chyba 1,5 miesiąca. Musisz pytać lekarza. A do tego czasu dawać pierś jak najczęściej.
    • ada9ada Re: Biegunka u noworodka 27.12.11, 21:49
      Z doświadczenia wiem że najistotniejszą rzeczą przy biegunce jest nawadnianie- żeby organizm szczególnie małego dziecka nie utracił zbyt wielu płynów. Odkąd znajomy pediatra polecił nam Orsalit to stosuje go przy każdej biegunce. Czesem zdażały się problemy z podaniem go ale wiem że działa tak jak powinien. Oczywiście probiotyki sporo pomagają ale nie ma się co cudów spodziewać. Probiotyki podaje się wspomagająco.
    • kasi49 Re: Biegunka u noworodka 30.12.11, 19:58
      Zeby dziecko się nie odwodniło to najlepiej zastosuj Orsalit jub jakiś inny płyn nawadniający który uzupełnia też elektrolity. Nawadnianie to podstawa bo duże odwodnienie może być dla małego dziecka bardzo groźne.
    • kalafiorovva Re: Biegunka u noworodka 31.12.11, 00:32
      Dziękuję Wam wszystkim za pomoc! Bardzo podniosłyście mnie na duchu.
      Odwiedziłam z córcią pediatrę i okazało się, że to, co ja uważałam za biegunkę - biegunką nie jest. Niemowlaczki mogą robić kupki papkowate lub półpłynne - mój szkrab robi akurat półpłynne, co oczywiście mnie wystraszyło, bo wcześniej były konsystencji "serka wiejskiego".
      Przechodząc na sam pokarm zmodyfikowany wywołałam u dzieciątka zaparcie, co jeszcze bardziej kroiło mi serce, bo dziecko się strasznie napinało i męczyło, bo kupki zrobić nie mogło.
      Zgodnie z zaleceniami pediatry wróciłam na najlepszy pokarm, jaki może otrzymać dziecko - na mleko z piersi. Córcia robi teraz kupki o konsystencji musztardy i kwaśnym zapachu - czyli chyba zdrowe. ;-)

Pozdrawiam Was serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka